Φωτιά στη Μαγνησία: Στάχτη έγιναν 66.000 στρέμματα – Δείτε τα στοιχεία από το Copernicus

πελπιστική είναι η εικόνα στη Μαγνησία μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς, καθώς δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος Copernicus της ΕΕ, από την Τετάρτη έως και την Πέμπτη, κάηκαν 66.000 στρέμματα, τα μισά από τα οποία αφορούν σε αγροτικές εκτάσεις. Σημειώνεται ότι πρόκειται για εκτάσεις που δεν αφορούν τη μεγάλη πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο.

Copernicus

Το μέγεθος της τραγωδίας αποκαλύπτει και η απεικόνιση των καμένων εκτάσεων από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2.

Μεταφέροντας δεδομένα που αφορούν ως τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για περίπου 13.000 στρέμματα τα οποία έγιναν στάχτη.

Στη δορυφορική εικόνα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. είναι εμφανείς και οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς δυτικά του Βόλου, η οποίες τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης έφτασαν μέχρι τη Νέα Αγχίαλο όπου σημειώθηκαν πολλαπλές εκρήξεις μετά το πέρασμα της φωτιάς από αποθήκη πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας .

Στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας διακρίνεται επίσης η καμένη έκταση της πυρκαγιάς μεταξύ Αλμυρού και Χοροστασίου η οποία Τετάρτη στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα.

Όπως σημειώνει το meteo.gr, η μορφολογία της καμένης έκτασης δίνει έμμεσα πληροφορίες για την ταχύτατη εξάπλωση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς που έσβησε μέσα σε λίγη ώρα στη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Βόλου εξέδωσε παραγγελία για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τόσες πυρκαγιές στη Μαγνησία, αλλά και το γεγονός ότι αυτές οι φωτιές είχαν ασυνήθη έκταση και ένταση, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, σε ζωικό κεφάλαιο, σε πολλά κτίρια, σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, σε καλλιέργειες και σε υποδομές, αλλά και την απώλεια δύο ανθρώπων στο Χοροστάσι Αλμυρού και τον Άγιο Γεώργιο Φερών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί