Μέτρα για αύξηση των δηλώσεων στο κτηματολόγιο των Δήμων του Ν. Ηρακλείου ζητά ο Χ. Μαμουλάκης

Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού δήλωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο των Δήμων της Π.Ε. Ηρακλείου, αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Χάρης Μαμουλάκης.

«Το ποσοστό δήλωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην Π.Ε. Ηρακλείου παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η δυσμενέστερη συνέπειαστην περίπτωση που δε δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, είναι ότι αυτά θεωρούνται αγνώστου ιδιοκτήτη και περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Γι’ αυτό και η Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια περιουσιών.».

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δήλωση, το ακίνητο δεν περιλαμβάνεται στην ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων και καταχωρείται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβληθεί σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες με ενδεχόμενους δικαστικούς αγώνες με αντίδικο είτε το δημόσιο είτε τρίτους, προκειμένου να εξασφαλίσει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα. Επιπλέον, η μη δήλωση ακινήτου στο γραφείο κτηματογράφησης συνεπάγεται την αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου και σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων ενώ η εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων επισύρει τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό για τα ποσοστά συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο των επιμέρους Δήμων της Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, εάν προτίθεται να χορηγήσει παράταση, καθώς και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό δήλωσης ακινήτων στο κτηματολόγιο.

H σχετική Ερώτηση​

Θέμα: «Αναγκαιότητα η λήψη μέτρων αύξησης του ποσοστού δήλωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο που αφορά τους Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης»

Το ποσοστό δήλωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Η δυσμενέστερη συνέπεια  στην περίπτωση που δε δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης είναι ότι αυτά θεωρούνται αγνώστου ιδιοκτήτη και περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Η πολιτεία ωστόσο, οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια περιουσιών. 

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το από 17.07.2023 δημοσίευμα του διαδικτυακού ιστότοπου της Νέας Κρήτης, το ποσοστό συλλογής ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Ηράκλειο Κρήτης ανέρχεται σε 27% ως απόρροια της τριετούς καθυστέρησης έναρξης συλλογής δηλώσεων. Σημειώνεται παράλληλα ότι στην Κρήτη σύμφωνα με την Ένωση Ακινήτων Νομού Ηρακλείου το ποσοστό της κατηγορίας της χρησικτησίας που αφορά κυρίως αγροτικές περιουσίες μπορεί και να υπερβαίνει το 40%. Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί δήλωση κατά τη διάρκεια συλλογής δηλώσεων το ακίνητο δε θα περιληφθεί στην ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων και θα καταχωρηθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Συνακόλουθα ο ιδιοκτήτης προκειμένου να εξασφαλίσει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα θα πρέπει να υποβληθεί σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες με ενδεχόμενους δικαστικούς αγώνες με αντίδικο είτε το δημόσιο είτε τρίτους. Επιπλέον, η μη δήλωση ακινήτου στο γραφείο κτηματογράφησης συνεπάγεται την αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου και σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων ενώ, η εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων επισύρει τα προβλεπόμενα πρόστιμα. 

Με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων του νομού Ηρακλείου στο κτηματολόγιο αλλά και της τριετούς καθυστέρησης συλλογής δηλώσεων που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των πολιτών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια είναι τα ποσοστά συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο των επιμέρους Δήμων της Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης;
  2. Προτίθεται να χορηγήσει παράταση υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων για τους δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου; 
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό δήλωσης ακινήτων στο κτηματολόγιο που αφορά τους Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί