Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο

Ολονύχτια μάχη σε 82 σημεία σε όλη τη χώρα από πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους

Τεράστιας έκτασης είναι οι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις που έχουν χαθεί από τις φλόγες τα τελευταία 24ωρα και οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας την Δευτέρα.

Μόνο χτες Κυριακή 24/7 εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνολικά, οι δυνάμεις της αντιμετωπίζουν 82 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Ρόδος, Δωδεκάνησα

Το Νησί των Ιπποτών συνεχίζει να βλέπει τεράστιες δασικές της εκτάσεις να καίγονται, με το μέτωπο της πυρκαγιάς να έχει μετακινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, όπως περιέγραψε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Κατά τον ίδιο, δεν απειλούνται «προς το παρόν» οι οικισμοί.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς και εκεί θα παραμείνουν όλη τη νύχτα.

Λόγω της πυρκαγιάς, η δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κέρκυρα, Ιόνιο

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε διαφορετικές εστίες στην περιοχή Περίθειας, στην βόρεια Κέρκυρα, που καίνε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται νοτιοανατολικά. Στο νησί αναμένονταν 4 επιπλέον πυροσβεστικά οχήματα από την Ήπειρο για να συμβάλλουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους. Στους οικισμούς που αναφέρονται στο μήνυμα, υπάρχουν πολυτελείς βίλες και τουριστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας και 1 ρυμουλκό.

Συνολικά, πάντα σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια συνολικά 59 άνθρωποι από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες που κατευθύνονται προς το λιμάνι της Κέρκυρας.

Με μέριμνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι απεγκλωβισμένοι θα φιλοξενηθούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Δερβενάκια Αιγιαλείας, Αχαΐα

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, περίπου 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα, δίνουν από χτες μάχη με τις φλόγες στην Αχαΐα, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιαλείας, κοντά στο Αίγιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι η φωτιά έφθασε σε λόφο απέναντι από τον οικισμό Τράπεζα, με κατεύθυνση προς αυτόν. Με μήνυμα του 112 δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Τράπεζα Αχαΐας, οδηγώντας τους κατοίκους προς την Ακράτα. Εκκενώθηκε επίσης ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Δερβένι του δήμου Αιγιαλείας ώστε να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί.

Κάρυστος, Εύβοια

Με μήνυμα του 112 νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τον Πλατύ Γιαλό. Τα ξημερώματα είχε γίνει το ίδιο για τις περιοχές Λιβάδι και Καστρί Καρύστου Ευβοίας λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λιβάδι και Καστρί, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».  Προηγήθηκε η εκκένωση σε Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό.

Τα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε χτες το μεσημέρι στον Πλατανιστό Καρύστου είναι διάσπαρτα.

Επίγειες δυνάμεις από το μεσημέρι της Κυριακής συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή, μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης. ενώ χθες, μέχρι το τελευταίο φως της μέρας συνέδραμαν και εναέρια μέσα. 

Υλίκη, Βοιωτία

Όσο για τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην Υλίκη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση σε αδιάβατο έδαφος, κινούμενη προς νοτο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί