Εργασίες καθαρισμού για την υποβοήθηση των μετρήσεων του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Ηρακλείου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που επιβαρύνει την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή καθώς οι πηγές που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία για την κάλυψη των αναγκών των Περιφερειών και επομένως και της Περιφέρειας Κρήτης είναι αναγκαία η διεξαγωγή μετρήσεων της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε συνεχή βάση. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει καταρτίσει Περιφερειακό Σχεδιασμό σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Τμήμα Χημείας και με το Πολυτεχνείο Κρήτης-Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, ο οποίος υλοποιείται με την ανάπτυξη και τη λειτουργία δικτύου σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στο νησί. Το δίκτυο αυτό συλλέγει πληροφορίες με σκοπό την πρόληψη και τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον εν γένει καθώς και την ενημέρωση του κοινού -μόνιμων κατοίκων και τουριστών- για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Προϋπόθεση για την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της ατμόσφαιρας στις πόλεις από τους σταθμούς, αποτελεί η ανεμπόδιστη ροή αέρα από τις βασικές πηγές ρύπανσης όπως είναι οι κύριες οδικές αρτηρίες. Ειδικά για τον σταθμό της πόλης του Ηρακλείου ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο πάρκο που βρίσκεται πλησίον του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, απαιτείται το μόνιμο κλάδεμα του μικρού αριθμού δέντρων που παρεμβάλλονται μεταξύ του σταθμού και της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Ενημερώνουμε τους δημότες και τους περίοικους ότι η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου φροντίζει για την τήρηση των ανωτέρω σε συνεργασία με τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί