Πύρινος εφιάλτης για 6η ημέρα στη Ρόδο – Μεγάλες αναζωπυρώσεις – Χιλιάδες βρήκαν καταφύγιο σε πλοία και γυμναστήρια

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για έκτη ημέρα η φωτιά στη Ρόδο ενώ από νωρίς το πρωί βρισκεται σε εξέλιξη η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών. Μετά από μια εφιαλτική νύχτα με νέες αναζωπυρώσεις και νέες εκκενώσεις χωριών, ξεκίνησαν οι πτήσεις των εναέριων πυροσβεστικών μέσων ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζοντας την μάχη για την κατάσβεση της. Πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Και στα τρία μεγάλα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο υπάρχουν μεγάλες αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται δύσκολα λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και του δύσβατου του εδάφους.

Τα κυριότερα μέτωπα να εντοπίζονται νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και στην περιοχή ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.

Περίπου στις 2 τα ξημερώματα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι να εκκενώσουν προς Ρόδο, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα μήνυμα για εκκένωση προς Αρχάγγελο πήραν οι κάτοικοι της Λίνδου, της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 49 οχήματα, ενώ από αέρος 4 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αναμένεται κατά την διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής, με εκκενώσεις μέσω θαλάσσης

Πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από τις εκκενώσεις οικισμών του νησιού εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από τον οικισμό Κιοτάρι στην οποία διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι να περιμένουν να επιβιβαστούν σε σκάφος για την ασφαλή μεταφορά τους.

Οι φλόγες να έχουν καταστρέψει ήδη σπίτια και κτίρια στο χωριό των Λαέρμων

Βίντεο που ανήρτησε χρήστης των κοινωνικών δικτύων δείχνει τη στιγμή που η εκκλησία του χωριού τυλίγεται στις φλόγες, ενώ στα ίδια πλάνα φαίνονται και σπίτια να καίγονται.

«Ακραίος» ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για 13 περιοχές της χώρας

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για πρώτη φορά ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο 5 για την Αττική και άλλες 12 περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Ρόδος, όπου αναμένονται και ισχυροί άνεμοι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Αναλυτικά οι περιοχές ανά βαθμό επικινδυνότητας είναι:

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού)

   * Περιφέρεια Αττικής

   * Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

   * Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

   * Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

   * Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

   * Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

   Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

   * Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

   * Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)

   * Περιφέρεια Κρήτης

   * Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

   * Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)

   * Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)

   * Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

   * Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)

   * Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 3 (Υψηλή)

Περιοχές των Περιφερειών: Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής-Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου.

Όλες οι εξελίξεις σε liveblog

https://www.24liveblog.com/

Σε ξενοδοχεία, πλοία, γυμναστήρια και σχολεία όσοι απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης

Μέχρι στιγμής, συνολικά 3.000 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο.

Οι πληγέντες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων και της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και διανυκτέρευσαν, ενώ κάποιοι έμεινα τη νύχτα σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων και επιβατηγά πλοία.

Συνολικά, 3.190 άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία:

  • SHERATION RODOS RESORT – 250
  • VERGINA – 400
  • AMATHUS – 70
  • RODOS PALACE – 1500
  • MEDITERRANEAN – 150
  • PARADISE RESORT- ELA RESORT – 300
  • OLYMPIC PALACE – 300
  • KRESTEN PALACE -150
  • EDEN ROC – 70

Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

Επιπλέον, τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου. Πρόκειται για τα πλοία Blue Star Chioς, Dodekanisos Express και Panagia Skiadeni, τα οποία φιλοξένησαν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν σπίτια και ξενοδοχεία.

«Τραγική κατάσταση, κανείς δεν νοιάζεται»

«Η κατάσταση είναι τραγική. Ηλικιωμένοι έχουν χάσει σπίτια. Έχουν καεί ξενοδοχεία. Κανείς δεν νοιάζεται» κατήγγειλε γυναίκα που φιλοξενεί δύο εγκυμονούσες από την Ιταλία.

Πολίτες και αιρετοί, δε, καταγγέλλουν την απουσία πρόληψης. «Οι καρδιές όλων μας είναι μαύρες γιατί χάνεται ο κόπος μας, δεν έχουμε δυνάμεις. Όλα τα οχήματα της πυροσβεστικής είναι στα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς. Εμείς είμαστε στο καινούργιο μέτωπο προς Πλατάνια» δήλωσε ο εθελοντής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί