Ο Μητσοτάκης “ενίσχυσε” το ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο με 6 ένστολους 5ωρης εκπαίδευσης ως οδηγούς ασθενοφόρων!

Με πεντάωρη εκπαίδευση πήγαν οι πρώτοι οδηγοί ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας Αγίας Βαρβάρας και Καστελίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 του Ηρακλείου ο Στέλιος Δημητρακόπουλος, γιατρός στο Κ.Υ. Αγίας Βαρβάρας και μέλος της τριμελούς Επιτροπής Κέντρων Υγείας Ηρακλείου. Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον ζητηθεί, ίσως να πάει και στο Κ.Υ. Μοιρών.

Ο κ. Δημητρακόπουλος σημειώνει πως η απόφαση της κυβέρνησης δείχνει ότι η ανθρώπινη ζωή έχει ευτελιστεί κι από την άλλη ότι ρίχνει ένστολους σε μια μάχη για την οποία δε διαθέτουν καμία εμπειρία.

«Ο διασώστης εκπαιδεύεται 2,5 χρόνια και τους ένστολους τους έριξαν στα βαθιά με σεμινάριο 4-5 ωρών στο κεφάλαιο “πρώτες βοήθειες”. Μηδενική κι η εμπειρία τους στο οδήγημα ασθενοφόρου», είπε ενδεικτικά.

Ιδιαίτερης βαρύτητας κατά τον ίδιο είναι οι γνώσεις και η εμπειρία του γιατρού που συνοδεύσει περιστατικό, καθώς η προνοσοκομειακή φροντίδα απαιτεί εξιδεικευμένες γνώσεις που δε διαθέτουν είτε γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, όπως περιέχεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε ειδικευόμενοι.

«Θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

Μόλις στις 11 Ιουλίου σε δελτίο Τύπου η ΕΓΕΣΥΝΗ (Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου) ανέφερε για το ΕΚΑΒ: «Εκδόθηκε, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, η ΠΝΠ για την “ενίσχυση” της στελέχωσης των πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας.

Σύμφωνα με αυτή, “δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31η/12/2023, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών. Ελλείψει προσωπικού της παρ. 1 ή σε περίπτωση που το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)”. Μόνη προϋπόθεση η κατοχή διπλώματος οδήγησης και η “εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες” διάρκειας λίγων ημερών.

Έτσι απαντά η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις ελλείψεις προσωπικού του ΕΚΑΒ κι αυτό αφού χρειάστηκε να “θυσιαστούν” συνάνθρωποί μας είτε σε καρότσες αγροτικών είτε περιμένοντας μάταια να έρθει ασθενοφόρο. Το πόσο αυτή η κυβέρνηση υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή είχε ήδη φανεί από τις εντυπωσιακές (αρνητικές) πρωτιές μας σε θανάτους κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της πανδημίας.

Παρόλο που η λαϊκή εντολή συνέχισης αυτής της ανάλγητης πολιτικής είναι ακόμη νωπή, εμείς οι μαχόμενοι υγειονομικοί του ΕΣΥ θα συνεχίσουμε να λέμε όχι σε πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Γιατί, το να πιστεύει κανείς ότι τη δουλειά του εκπαιδευμένου επί 5 εξάμηνα διασώστη-οδηγού μπορεί να την κάνει ένας οποιοσδήποτε οδηγός με λίγες μέρες εκπαίδευση, δεν είναι απλά αφελές. Είναι επικίνδυνο και συνειδητά εγκληματικό. Συνειδητά, γιατί η συγκεκριμένη κυβέρνηση, αντί να προσλάβει ως όφειλε μόνιμο προσωπικό για τα εκατοντάδες κενά του ΕΚΑΒ, επέλεξε να σπαταλήσει δεκάδες εκατομμύρια για το φιάσκο της πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η καταστολή σε προτεραιότητα, αντί της προστασίας των ασθενών. Εμείς αντιδρούμε και προειδοποιούμε: Σταματήστε να παίζετε με την ανθρώπινη ζωή. Συνενόχους στον φόνο δε θα μας έχετε», καταλήγει η ΕΓΕΣΥΝΗ.

Πηγή:  ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί