Κρήτη: Πώς ένας ΟΤΑ μπορεί να φέρει σε απόγνωση μια οικογενειακή μονάδα – Η καταγγελία του επιχειρηματία

Το Έναγρον Οικοτουριστικό Χωριό είναι μια οικογενειακή επιχείρηση στην Αξό Μυλοποτάμου. Η οποία λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, συνεργαζόμενη με δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της περιοχής, με εργαζόμενους που προέρχονται από την ευρύτερη περιφέρεια. ΚΙ όμως ο δήμος Μυλοποτάμου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της επιχείρησης, είναι αυτός που εδώ και μερικούς μήνες στην ουσία κάνει το κάθε τι ώστε η επιχείρηση “λυγίσει”, καθυστερώντας έργα ή πραγματοποιώντας άλλα (πχ ασφαλτοστρώσεις) με περίεργους ρυθμούς και αιφνιδιαστικά.

Διαβάστε την “ανοικτή επιστολή απόγνωσης” του ιδιοκτήτη Γιάννη Παπαδάκη, που στάλθηκε και στο Candiadoc.gr.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ

Από: ΕΝΑΓΡΟΝ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ – ENAGRON ECOTOURISM VILLAGE
Προς :
Κρατικούς Λειτουργούς, πολιτειακούς παράγοντες και υπηρεσίες
Ιδιαίτερα προς:
κ. Κεφαλογιάννη Όλγα Υπουργό Τουρισμού
κ. Κεφαλογιάννη Γιάννη Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας & Βουλευτή Ρεθύμνης
κ. Χνάρη Μανόλη Βουλευτή Ρεθύμνης
κ. Λιονή Μαρία Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης

ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
Κυρίες & Κύριοι

Το Έναγρον Οικοτουριστικό Χωριό είναι μια οικογενειακή επιχείρηση στην Αξό Μυλοποτάμου.
Η επιχείρησή μας είναι μία από τις πρώτες αγροτουριστικές-οικοτουριστικές μονάδες που λειτούργησαν στην Κρήτη ξεκινώντας από το 2000 για να γίνει μέσα σε λίγα χρόνια μια από τις πρότυπες μονάδες Οικολογικού Τουρισμού όχι μόνον στην Κρήτη και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Έχει εδραιωθεί ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα επιχείρησης ιδιαίτερα για τον χαρακτήρα, την ποιότητα των υπηρεσιών και το εύρος των δραστηριοτήτων μας. Χαρακτηριστικά τα οποία εκτός από την διαμονή, περιλαμβάνουν μια σειρά από υπηρεσίες και δραστηριότητες που συνδέουν την κοινωνία, την φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής με τον ποιοτικό βιώσιμο τουρισμό.
Για όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχουμε τύχει αναφορών και προβολών σε τηλεοπτικά κανάλια όπως το κρατικό Γερμανικό ZDF, το Γαλλικό κανάλι TV5MONDE, το Καναδικό Proper Television (μαγειρική εκπομπή Cheese a Love Story), στην Ιαπωνική τηλεόραση καθώς και σε αναφορές στους New York Times, στην Γαλλική Le Monde αλλά και σε άλλα πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Επίσης σε Ελληνικά μέσα όπως η Καθημερινή, ο Γαστρονόμος, Ύπαιθρος Χώρα, Αθηνόραμα, Νέα και φυσικά πολυάριθμες φορές και από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε και εμείς διαφημίζοντας τον βιώσιμο Ελληνικό Τουρισμό, την Κρήτη και την ειδικότερα την περιοχή του Ψηλορείτη και του ορεινού Μυλοποτάμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα σε λίγα χρόνια έχουμε καταφέρει σε ετήσια βάση να προσελκύουμε στον ορεινό Μυλοπόταμο (μια δύσκολη αντικειμενικά περιοχή για τουρισμό) κάποιους χιλιάδες διαμένοντες επισκέπτες με το 90% από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Επισκέπτες που δεν είναι all-inclusive στο ξενοδοχείο στηρίζοντας και άλλες τοπικές επιχειρήσεις γύρω από εμάς.
Επιπλέον η επιχείρηση μας ενισχύει την τοπική κοινωνία έχοντας φτάσει σε σημείο να απασχολεί 25 εργαζόμενους με το 90% να είναι ντόπιοι από τα χωριά της περιοχής, συνεργάζεται με δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις και ντόπιους αγρότες και καταναλώνει το 85% των προϊόντων της από τοπικούς παραγωγούς.
Η Επιχείρησή μας βιώνει εδώ και 9 μήνες μια πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την κατασκευή του αγωγού λυμάτων στον βασικό δρόμο που συνδέει την Αξό με το Ενάγρον. Το έργο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2022 κλείνοντας ή δυσχεραίνοντας σε σημαντικό βαθμό την πρόσβαση προς την επιχείρηση μας με ορίζοντα να έχει περατωθεί μέσα σε 4 μήνες. Ενώ η κατασκευή του αγωγού τελείωσε στις 10 Απριλίου ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που χάλασε λόγω του έργου ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί και βρίσκεται σε κατάσταση εργοταξίου. Μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις μας στο Δημαρχείο και τις δημοτικές υπηρεσίες, μετά από αρκετές επιστολές μας προς τον Δήμο, μία εκ των οποίων κοινοποιήσαμε στον Εισαγγελέα Ρεθύμνης και προφανώς κατόπιν παρέμβασής του στον Δήμαρχο τον Ιούνιο έστειλαν πέντε φορτηγά χαλίκι για να κλείσουν τις μεγάλες λακκούβες πράγμα που σημαίνει ότι με την πρώτη βροχή θα δημιουργηθούν στο έδαφος επικίνδυνες κατακρημνίσεις . Ακόμα και σήμερα ο εργολάβος του Δήμου κλείνει και ανοίγει την πρόσβαση ξαφνικά χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς να έχουμε κάποιο χρονικό ορίζοντα περάτωσης του έργου βάζοντας σημαντικά εμπόδια στην προσέλευση τον οχημάτων και δυσχεραίνοντας την λειτουργία μας.
Τον τελευταίο μήνα και με πρόσχημα κάποια μπαλώματα που γίνονται, ο δρόμος έχει κλείσει 5 φορές χωρίς καμία προειδοποίηση, πολλές φορές χωρίς καμία σήμανση ή πινακίδα. Πότε με κάποιο παλιό πλυντήριο στη μέση του δρόμου, πότε με κάποιες κορδέλες όχι πάντα στην αρχή του δρόμου αλλά λίγα μέτρα πριν τα έργα με αποτέλεσμα όσοι φτάνουν μέχρι εκεί να προσπαθούν να γυρίσουν πίσω σε κακό και στενό δρόμο και κάποιες φορές μέσα από χωράφια. Έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε σε μόνιμη βάση άνθρωπο και αυτοκίνητο σε επιφυλακή στην Αξό για να οδηγήσουμε από παρακάμψεις τους επισκέπτες προς το Έναγρον.
Εδώ να σημειώσουμε ότι έχουμε πολλές βραδινές αφίξεις από πελάτες που έρχονται από χώρες της βόρειας Ευρώπης φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ή των Χανίων οδηγώντας νύχτα με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα σε άγνωστους και δύσκολους για αυτούς δρόμους και το τελευταίο πράγμα που περιμένουν να δουν είναι ένας δρόμος εργοτάξιο. Έχουμε καλεστεί δύο φορές να απεγκλωβίσουμε αργά το βράδυ επισκέπτες μας με αυτοκίνητα, ο ένας εκ των οποίων είχε πέσει σε αφύλακτο και χωρίς σήμανση χαντάκι και φυσικά το σύνολο των πελατών μας διαμαρτύρονται για την κατάσταση του δρόμου.
Δεν απευθύνω αυτή την επιστολή στον Δήμο Μυλοποτάμου – καθ’ ύλην αρμόδιο – γιατί πιστεύω πια ότι δεν έχει κανένα νόημα. Με τις υπηρεσίες του δήμου έχουμε παρελθόν παρακωλήσεων και προσκομμάτων. Καθώς παλεύουμε πάνω από τρία χρόνια για την έκδοση άδειας μιας νόμιμης καθόλα επέκτασης την οποία η πολεοδομία του Δήμου παρανόμως είχε μπλοκάρει αναγκάζοντας μας να προσφύγουμε στην περιφέρεια και αφού παρατέθηκαν όλες οι ερμηνείες των νόμων γραπτώς προκειμένου να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που προβλήθηκαν τώρα συνεχίζει την παρακώληση με την δικαιολογία ότι η πολεοδομία του Δήμου δεν έχει τοπογράφο να την ελέγξει. Στο σύνολο της η επιχείρηση μας αντί να βοηθηθεί γιατί συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη δίνοντας μια άλλη προοπτική στον περιοχή αντιμετωπίζεται με κακή προαίρεση για να μην πούμε με εχθρότητα.

Απευθυνόμαστε όμως σε όποιον άλλον αρμόδιο ή αρχή ζητώντας απεγνωσμένα να μας υποδείξουν έναν τρόπο που
Να μας διασφαλίζει την επιβίωση της επιχείρησής μας
Να διασφαλίζει την εργασία στους 25 εργαζόμενους
Να διασφαλιστεί η επιβίωση της μεγαλύτερης μη αγροτο-κτηνοτροφικής επιχείρησης του ορεινού Μυλοποτάμου.
Εύλογα δε, γεννιέται το ερώτημα
Μήπως κάποιοι δεν θέλουν την ανάπτυξη του Τουρισμού στον Ορεινό Μυλοπόταμο;

Προσδοκώντας την συνδρομή και βοήθειά σας
Σας ευχαριστούμε

ΕΝΑΓΡΟΝ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Για την ΕΝΑΓΡΟΝ Α.Ε.
ΑΞΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Γιάννης Παπαδάκης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί