Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι δηλώσεις περί υποχώρησης και η σφοδρή αντίδραση “κύκλων Σαμαρά”

Πολύ παρασκήνιο και εύλογα ερωτήματα συνοδεύουν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία και τις δηλώσεις που έχουν κάνει έκτοτε.

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε «υποχωρήσεις» έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις απ’ την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και εντός Ν.Δ. στην πλευρά του Αντώνη Σαμαρά.

Δείτε:

Έτοιμος ακόμη και για υποχωρήσεις με την Τουρκία δηλώνει ο Μητσοτάκης (Βίντεο)

Σ. Φάμελλος: «Στηρίζουμε τον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά έχουμε σοβαρά ερωτήματα και ανησυχία»

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, έθεσε πάλι το θέμα των μουφτήδων και της Δυτικής Θράκης, λέγοντας επιπλέον ότι «θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά».

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ηγέτες που επανεξελέγησαν πρόσφατα, μοιράζονται έναν κοινό στόχο, να κάνουν βήματα «προς θετική κατεύθυνση».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu από τα πιο βασικά θέματα, όπως ανέφερε ο Ερντογάν ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου στο Βίλνιους «σχετίζονταν με τη Δυτική Θράκη, το ζήτημα των μουφτήδων».

«Το βασικότερο θέμα που του έθεσα είναι σχετικά με τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης. Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά… Να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις, θα κάνουν τις προετοιμασίες όπως και οι υπουργοί Eξωτερικών μας, και αργότερα οι δυο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα», είπε ο Τούρκος ηγέτης.

Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο μέλλον έπειτα από προκαταρκτικές προετοιμασίες που θα γίνουν σε επίπεδο πρέσβεων και υπουργών Εξωτερικών.

Τι είπε ο Μητσοτάκης

Ανάμεσα σε άλλα στη συνέντευξή του χθες στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα τα διεθνές δίκαιο να λύσει τη μεγάλη διαφορά με την Τουρκία; Η απάντηση είναι ναι. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης. Είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο και θα είχαν ρόλο και η Βουλή και τα κόμματα. Πράγματι η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία χρόνια όπως το καλοκαίρι του 2020. Και κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Έχω υποχρέωση να διερευνήσω αν υπάρχει ένα παράθυρο. Μπορεί και να μην υπάρχει τελικά».

Άφησε όμως αιχμές και για «πολιτικούς και δημοσιογράφους» που εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά την ένταση με την Τουρκία το 2021 για να κάνουν αντιπολίτευση ή «να χτίσουν πολιτικές καριέρες».

Αναφορικά με το ζήτημα της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, το οποίο φούντωσε στον δημόσιο διάλογο προεκλογικά με αποκλειστικά υπεύθυνη τη ΝΔ επιχείρησε να φανεί ενωτικός, λέγοντας ότι υπάρχουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, αλλά «όλοι είναι Έλληνες πολίτες».

Σχόλιο-φωτιά από κύκλους Σαμαρά

Με ένα εξαιρετικά αιχμηρό σχόλιο στο Facebook ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «Θανάσης Κ.» χαρακτηρίζει λίαν επιεικώς αχαρακτήριστη τη διχαστική, όπως λέει, λογική ότι υπάρχουν τάχα οι «αισιόδοξοι» από τη μια πλευρά που θέλουν να «αδράξουν την ευκαιρία» και να τα βρούμε με την Τουρκία, και οι «επαγγελματίες πατριώτες» από την άλλη, ενώ κάνει λόγο για «διασυρμό, που απομειώνει το εκτόπισμα της Ελλάδας».

«Αυτή η διχαστική λογική, δεν είναι καν ανόητη. Είναι απλώς αχαρακτήριστη» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα ΔΕΝ απέτρεψε μια συμφωνία με την Τουρκία το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι που στήνουν καριέρες… εμποδίζοντας την «συνδιαλλαγή» με την Άγκυρα. Εκείνο που απέτρεψε μια οποιαδήποτε ουσιαστική συνεννόηση με την Άγκυρα, είναι ότι η Τουρκία συνεχώς προκαλεί και συνεχώς δημιουργεί νέα «τετελεσμένα» – και συνεχώς ζητάει περισσότερα. Κι είναι ΠΡΟΣΒΟΛΗ προς όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας (πλην ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι πρόβλημα να τα δώσει όλα), να υπαινίσσεται κάποιος ότι δεν τα βρήκαμε ως τώρα με την Τουρκία, γιατί κάποιοι «επαγγελματίες υπερπατριώτες στην Ελλάδα» το εμπόδιζαν…

«Αν κάποιοι «έστησαν καριέρες», αυτοί ήταν το λόμπυ του κατευνασμού! Όσοι διακήρυσσαν κάθε τόσο ότι οφείλουμε να κάνουμε ουσιώδεις παραχωρήσεις, προς την Τουρκία… Το «λόμπυ του κατευνασμού» έφτιαξες καριέρες στην Ελλάδα! Και δεν πέτυχε τίποτα απολύτως!» προσθέτει.

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Διπλή ήταν η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον Σωκράτη Φάμελλο να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Παππάς.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μίλησε στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» εκφράζοντας την απορία του για τα λόγια περί υποχώρησης από τον πρωθυπουργό και υπογραμμίζοντας ότι «αυτά δεν λέγονται πριν την διαπραγμάτευση».

Έθεσε το ερώτημα τι εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναφέρθηκε στη διαφωνία για την ΑΟΖ και για την υφαλοκρηπίδα κα διερωτήθηκε αν για τον πρωθυπουργό η διαφωνία για την ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα, είναι «η βασική ή η μόνη διαφορά», όπως και κατά πόσον «είναι νομική (σ.σ. όπως τη χαρακτηρίζει η Ελλάδα) ή γεωπολιτική» όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. 

Και συνέχισε: «Θα θέσει προϋποθέσεις η Ελλάδα για την πώληση των F-16 στην Τουρκία;», διερωτώμενος επίσης «αν η Ελλάδα θα θέσει την ατζέντα στη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την οποία και εκκίνησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ». 

Όπως επισήμανε, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει διάλογος και προοπτική ειρήνης», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει κατοχυρώσει ότι είναι δύναμη πατριωτική». 

«Μας έχει δημιουργήσει μία ανησυχία ο τρόπος που τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εμείς βάζουμε θετική ατζέντα στην κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε ίδιοι με τη Νέα Δημοκρατία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Όπως εξήγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να προχωρήσει ο διερευνητικός διάλογος, όπως και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», καθώς «εμείς δεν παρασυρόμαστε από τη στάση που είχε κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις Πρέσπες».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός μέσω του ΣΚΑΪ, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για το ποιες υποχωρήσεις έχει κατά νου.

Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., που κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι σπεύδει να μιλήσει για υποχωρήσει προτού καν δει απτά δείγματα γραφής από τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο κ. Μητσοτάκης πριν καν δει απτά δείγματα γραφής του Τούρκου Προέδρου, που όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύεται με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στήνει παζάρια και εκβιασμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να πάρει τα F-16, σπεύδει να μιλήσει δημόσια για παράθυρο υποχωρήσεων. Θα επιμείνουμε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους. Οι συνθήκες καλής γειτονίας προϋποθέτουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι προκλήσεις και επικίνδυνες αναθεωρητικές λογικές. Ο Πρωθυπουργός επιπλέον φαίνεται ότι έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη αυτό, που με έπαρση δήλωνε, πως θα είναι αντιπολίτευση του εαυτού του» αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, για τα οποία είχε προειδοποιήσει και προεκλογικά το ΚΚΕ, είναι σε πλήρη εξέλιξη» τόνισε το κομμουνιστικό κόμμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί