Eορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Προδρόμου

Aνακοίνωση για τον εορτασμό των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, στις 23 και 24 Ιουνίου, εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, κατά την 23η και 24η Ιουνίου 2023, οπότε η Εκκλησία μας τιμά το Γενέσιον του τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Το εσπέρας της Παρασκευής, 23ης Ιουνίου 2023, παραμονής της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ανέων κ. Μακαρίου, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμορίου κ. Νικηφόρου, Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου και Κνωσού κ. Μεθοδίου.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος προσεφώνησε με θερμούς λόγους τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας, ευχόμενος μακρά και καλλίκαρπη αρχιερατική διακονία στην Εκκλησία των Ρεθυμνίων.

Ο Επίσκοπός μας αντιφώνησε με λόγους ευγνωμοσύνης, ευχαριστώντας τους αγίους Αρχιερείς, τους Κληρικούς και τους πολυπληθείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής για τη συμμετοχή τους στην Ιερά Πανήγυρι και για την έκφραση τον εορτίων ευχών τους προς τον ίδιο. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρεκάλεσε για την προσευχή όλων, ώστε να γίνεται πάντοτε το έργο του Θεού στην Τοπική μας Εκκλησία.

Επίσης, προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Επίσκοπός μας προχείρισε σε Αναγνώστη τον κ. Ιωάννη Εμμ. Καλυβιανάκη. 

Ακολούθησε εόρτια τράπεζα προς όλους τους προσκυνητές από πλευράς της Ιεράς Μονής.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Σαββάτου, 24ης Ιουνίου 2023, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης, τελέσθηκε ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου, και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ανέων κ. Μακαρίου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και του Ποιμενάρχου μας κ. Προδρόμου. Από του Ιερού Βήματος συμπροσευχήθηκαν, κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, και Ευμενείας κ. Ειρηναίος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος προχείρισε σε πνευματικό πατέρα τον Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Κουμεντάκη, ευχόμενος σε αυτόν να συνεχίσει την εκκλησιαστική του διακονία με ένθερμο ζήλο.

Εκ μέρους των αγίων Αρχιερέων, τον Επίσκοπό μας προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, αναφερόμενος στη ζωή και τη μαρτυρία του Τιμίου Προδρόμου και ευχόμενος στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας πολυετή και καρποβριθή αρχιερατική διακονία στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Στον Εσπερινό, καθώς και στη Θεία Λειτουργία, έλαβαν μέρος ο Μέγας Ιεροκήρυξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Πανοσιολογιώτατος κ. Πανάρετος, Πρωτοσύγκελλοι Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης, Ηγούμενοι Ιερών Μονών και πλήθος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών της Κρήτης, καθώς και οι Γερόντισσες των Ιερών Μονών Σωτήρος Χριστού Κουμπέ, Μαριάμ, και Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνης, Θέκλα, με μέλη των Αδελφοτήτων τους.

Παρέστησαν επίσης ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Ρεθύμνης κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Εντιμολογιώτατος κ. Γεώργιος Βλατάκης, Άρχων Νομοφύλαξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύνης, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνης, Αντιπλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης, ο Ανώτερος Στρατιωτικός Διοικητής Ρεθύμνης και Διοικητής του 548 Α/Μ Τάγματος Πεζικού, Αντισυνταγματάρχης κ. Κωνσταντίνος Ζαφείρης, ο Διοικητής του 547 Α/Μ Τάγματος Πεζικού, Αντισυνταγματάρχης κ. Διονύσιος Αναστασόπουλος, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων αρχών και φορέων του τόπου, καθώς και πλήθος πιστών, οι οποίο προσήλθαν για να ευχηθούν στο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και να λάβουν την ευχή του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε εόρτιο κέρασμα προς όλους στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και ακολούθησε εόρτια τράπεζα στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί