7 Νοεμβρίου 1926: Ο εκλογικός θρίαμβος των… παππούδων Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη στην Κρήτη!

(Στη φωτογραφία ο Αριστομένης Μητσοτάκης, αδερφός του παππού του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στην ένθετη ο Βασίλειος Μεϊμαράκης, αδερφός του παππού του πρώην αρχηγού της ΝΔ, Ευάγγελου – Βασίλειου Μεϊμαράκη)

Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926: Πρώτη φορά απλή αναλογική, εκλογές με ψηφοδέλτιο και όχι σφαιρίδιο και παρθενική εμφάνιση του ΚΚΕ στη Βουλή – Όλοι οι βουλευτές που εκλέχτηκαν στη χώρα

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου 1926 από τον Γεώργιο Κονδύλη για τις 24 Οκτωβρίου και τελικά έγιναν στις 7 Νοεμβρίου 1926. Έμειναν στην ιστορία για τρεις λόγους: Ήταν οι πρώτες εκλογές μετά το 1862 που έγιναν με ψηφοδέλτιο, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η απλή αναλογική, ενώ το ΚΚΕ έκανε την παρθενική του εμφάνιση στη Βουλή, συμμετέχοντας στο Ενιαίο Μέτωπο Εργατών, Αγροτών και Προσφύγων, που εξέλεξε 10 βουλευτές.

Στη συνέχεια θα δούμε αναλυτικά τα εκλογικά αποτελέσματα και τους βουλευτές που εξελέγησαν σε όλη τη χώρα.

Στην Κρήτη

Σ’ αυτές τις εκλογές θα δούμε ότι στα Χανιά εκλέγεται βουλευτής ο Αριστομένης Μητσοτάκης (1884- 1941), της γνωστής οικογένειας. Αδελφός του Αριστομένη ήταν ο, επίσης πολιτικός, Κυριάκος Μητσοτάκης (1883-1944), πατέρας του μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδας (1990-1993) Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1918-2017) και παππούς του σημερινού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε: Οικογένεια Μητσοτάκη: Σιτίζεται από το δημόσιο από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη!

Αριστομένης Μητσοτάκης: 75 χρόνια από το θάνατο ενός «γνωστού – άγνωστου»  Μητσοτάκη
Ο Αριστομένης Μητσοτάκης στα 1927 (φωτο από το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης)

Ο Αριστομένης διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Κυβέρνηση του Αλ. Παπαναστασίου του 1924, καθώς και αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής. Το 1923 εξέδωσε την πολιτική εφημερίδα Ηχώ της Κρήτης.

Παρότι οπαδός του Βενιζέλου, σε εκείνες τις εκλογές συμμετείχε ως αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτήτων και Προσφύγων, που ίδρυσε ο ίδιος. Έλαβε το 1.8% των ψήφων και κέρδισε 2 έδρες. Μαζί τους, ως δεύτερος βουλευτής, εκλέχτηκε επίσης στα Χανιά ο Γεώργιος Σήφακας. Για εκείνον ήταν εκλογικός θρίαμβος καθώς εκλέγεται ο ίδιος πρώτος στα Χανιά, με δεύτερο τον Σήφακα και στη συνέχεια οι υποψήφιοι των Φιλελευθέρων.

Ωστόσο, οι εκλογές του 1926 ήταν οι μοναδικές εκλογές στις οποίες συμμετείχε το κόμμα του Αριστομένη Μητσοτάκη.

Στις ίδιες εκλογές, στα Χανιά, με το κόμμα της “Ενώσεως Φιλελευθέρων” εκλέγεται ο Πανούσης Βολουδάκης, πρόγονος του σημερινού βουλευτή της ΝΔ στην ίδια περιφέρεια Μανούσου Βολουδάκη.

Αλλά και στο Ηράκλειο έχουμε ένα εκπρόσωπο γνωστής πολιτικής οικογένειας που εκλέχτηκε βουλευτής το 1926. Είναι ο Βασίλειος Μεϊμαράκης (1884 – 1961) με το Λαϊκό Κόμμα, πρώτος θείος του πρώην αρχηγού της ΝΔ, Βαγγέλη (έχει και το όνομα Βασίλειος) Μεϊμαράκη, καθώς ήταν ο αδερφός του πατέρα του Ιωάννη.

Ο Βασίλειος Μείμαρακης

Ένας άλλος θείος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αδερφός του Βασιλείου και του Ιωάννης, ο Δημήτριος Μεϊμαράκης, έχει κατονομαστεί ως ο άνθρωπος που έδωσε στην Γκεστάπο τις πληροφορίες για τους αδελφούς Γεωργιάδη, τον δικηγόρο Γεώργιο Σκουλά και τους υπόλοιπους που εκτελέστηκαν με τους 62 Μάρτυρες στο Ηράκλειο τον Ιούνιο του 1942.

Αυτό το “μυστικό του μετεμφυλιακού κράτους στο Ηράκλειο – που δεν εμπόδισε εκείνους που εμπλέκονται σ΄ αυτή τη φοβερή ιστορία να στήσουν στη συνέχεια πολιτικές καριέρες, έστω και εκτός Ηρακλείου- παρουσιάσαμε παλιότερα.

Δείτε: Το «μυστικό» του μετεμφυλιακού κράτους στο Ηράκλειο: Ο «επώνυμος καταδότης» των 62 Μαρτύρων και η «χαμένη» μαρτυρία του Γερμανού

Οι βουλευτές της Κρήτης

Στις εκλογές του 1926 εκλέχτηκαν 16 βουλευτές από την Κρήτη. Ο αριθμός τους είναι ο ίδιος ο σημερινός!

Νομού Χανίων
Αριστείδης Μητσοτάκης (κόμμα Ανεξαρτήτων και προσφύγων)
Γεώργιος Σήφακας (κόμμα Ανεξαρτήτων και προσφύγων)
Πολυχρόνης Πολυχρονίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Πανούσης Βολουδάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Νομού Ηρακλείου
Γεώργιος Μαρής (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Κοκκινάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ιωάννης Περδικογιάννης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κωνσταντίνος Πολυχρονάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Φραγκαδιάκης (Λαϊκό κόμμα)
Βασίλειος Μεϊμαράκης (Λαϊκό κόμμα)
Αντώνιος Γαλανάκης (Λαϊκό κόμμα)


Νομού Λασηθίου
Μιχαήλ Κοθρής (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Εμμανουήλ Μοδάτσος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Ρούσος Κούνδουρος (Επαρχιακόν κόμμα)


Νομού Ρεθύμνου
Βασίλειος Σκουλάς (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ευστράτιος Φωτάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)

Οι εκλογές σε όλη τη χώρα

Γεώργιος Κονδύλης
Ο στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης

Ο στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης ήταν ο ισχυρός άνδρας στην ελληνική πολιτική ζωή εκείνης της περιόδου. Είχε ανατρέψει τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο στις 26 Αυγούστου 1926 και είχε καταστείλει το φιλοπαγκαλικό κίνημα των Ζέρβα και Δερτιλή λίγες μέρες αργότερα (9 Σεπτεμβρίου 1926). Κυβερνούσε και αυτός δικτατορικά, αλλά από την πρώτη μέρα της εξουσίας του είχε καταστήσει σαφές ότι σύντομα θα διενεργήσει εκλογές.

Τήρησε την υπόσχεσή του και στις 22 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το διάταγμα προκήρυξης των εκλογών. Στο ίδιο φύλλο δημοσιεύτηκε και ο νέος εκλογικός νόμος, που εισήγαγε για πρώτη φορά την απλή αναλογική και το ψηφοδέλτιο στη θέση του σφαιριδίου, ως μέσου ψηφοφορίας, για πρώτη φορά μετά το 1862, με αποτέλεσμα να έχουμε πλήρη στοιχεία για την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Με τον νέο εκλογικό νόμο διατηρήθηκε το προνόμιο των τριών νήσων (Ύδρας, Σπετσών και Ψαρών), που εξέλεξαν τους 7 βουλευτές τους με πλειοψηφικό και σφαιρίδιο. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Κονδύλης ανακοίνωσε ότι αυτός και το κόμμα του, το «Εθνικόν Δημοκρατικόν», δεν θα κατέλθουν στις εκλογές.

Στην προεκλογική εκστρατεία που ακολούθησε επικράτησε ήρεμο πολιτικό κλίμα, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά πολιτικά ήθη. Ίσως να συνέβαλε και η απλή αναλογική, που άμβλυνε τη μετωπική πολιτική αντιπαράθεση. Το μόνο σύννεφο που σκίασε την ειδυλλιακή αυτή εικόνα ήταν η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία. Αιτία, η Συντακτική Πράξη της κυβέρνησης, που απαγόρευε να εκτεθούν ως υποψήφιοι όσοι είχαν διατελέσει υπουργοί στο δικτατορικό καθεστώς Πάγκαλου. Τα Πρωτοδικεία Αθηνών, Λαμίας, Χίου και Έβρου κήρυξαν αντισυνταγματική τη Συντακτική Πράξη. Αυτό εξόργισε τον Πάγκαλο, ο οποίος με νέα Συντακτική Πράξη ήρε την ισοβιότητα των δικαστών και απέλυσε τους μη αρεστούς του. Κατέστησε μόνο αρμόδιο για την εξέλεγξη των υποψηφίων βουλευτών το Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με νέα σύνθεση απέρριψε τις υποψηφιότητες των Παγκαλικών. Αυτοί δεν το έβαλαν κάτω και όπου είχαν πολιτική δύναμη εξέλεξαν κοντινούς τους συγγενείς.

Η διαμάχη αυτή επιμήκυνε την προεκλογική περίοδο κι έτσι οι εκλογές έγιναν στις 7 Νοεμβρίου με υποδειγματικό τρόπο. Απόντος του Ελευθέριου Βενιζέλου, που προτίμησε να παραμείνει εκτός Ελλάδος και πολιτικής, το Κόμμα των Φιλελευθέρων εμφανίσθηκε διασπασμένο («Ένωσις Φιλελευθέρων», «Φιλελεύθερον Προσφυγικόν Κόμμα», «Δημοκρατική Ένωσις» και «Κόμμα Ανεξαρτήτων και Προσφύγων»). Η αντιβενιζελική παράταξη κατέβηκε χωρισμένη σε δύο, κυρίως, κομματικούς σχηματισμούς: «Λαϊκόν Κόμμα» και «Κόμμα Ελευθεροφρόνων».

Η κάλπη έδωσε τη νίκη στο «Κόμμα της Ενώσεως Φιλελευθέρων» με το 31,63% των ψήφων, χωρίς να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακολούθησαν το «Λαϊκό Κόμμα» (20,23%) το «Κόμμα Ελευθεροφρόνων (15,76%) και το «Κόμμα Δημοκρατικής Ενώσεως» (6,48%). Τα τέσσερα αυτά κόμματα θα συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον εξωκοινοβουλευτικό «πρωθυπουργό των δυσχερών και μεταβατικών καταστάσεων» Αλέξανδρο Ζαΐμη (4 Δεκεμβρίου 1926). Νωρίτερα, ο Γεώργιος Κονδύλης είχε υποβάλλει την παραίτησή του.

ΚΟΜΜΑΤΑΑΡΧΗΓΟΙΨΗΦΟΙΕΔΡΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ+− %ΑΡΙΘΜΟΣ+−
1Συνασπισμός Ένωσις ΦιλελευθέρωνΓεώργιος Καφαντάρης303,14031,63102
2Λαϊκό ΚόμμαΠαναγής Τσαλδάρης194,29320,2760
3Κόμμα των ΕλευθεροφρόνωνΙωάννης Μεταξάς151,04415,7654
4Κόμμα Δημοκρατικής ΕνώσεωςΑλέξανδρος Παπαναστασίου62,0866,4817
5Ενιαίο Μέτωπο Εργατών, Αγροτών και ΠροσφύγωνΔιοικούσα επιτροπή41,9824,3810
5Αγροτικό Κόμμα ΕλλάδαςΑλέξανδρος Μυλωνάς28,3182,9510
6Κόμμα Ανεξάρτητων και ΠροσφύγωνΑριστομένης Μητσοτάκης17,4101,822
7Φιλελεύθερο Προσφυγικό ΚόμμαΘεμιστοκλής Σοφούλης13,7981,444
8Κόμμα Συμπράξεως ΣυντηρητικώνΝικόλαος Τριανταφυλλάκος12,6611,323
9Επαρχιακό ΚόμμαΡούσος Α. Κούνδουρος9,7281,012
10Συνεργαστικό Αγροτικό Κόμμα3
11Κόμμα Δημοκρατικών Φιλελεύθερων3
12Κόμμα Εβραϊκής Πολιτικής Ενώσεως5,8252
13Κόμμα Εθνικοφρόνων Λαϊκών1
14Κόμμα Λαϊκοελευθεροφρόνων1
15Ανεξάρτητοι υποψήφιοι70,9017,408
16Μεμονωμένοι υποψήφιοι9,5691,000
Έγκυρες ψήφοι958,392100,00 279 
Άκυρα λευκά3,912 

Οι βουλευτές σε όλη τη χώρα

Τέως Δήμου Αθηναίων
Γεώργιος Μερκούρης (Λαϊκό κόμμα)
Ιωάννης Δ. Ράλλης (Λαϊκό κόμμα)
Κωνσταντίνος Β. Δεμερτζής (Λαϊκό κόμμα)
Νικόλαος Χ. Κρανιωτάκης (Λαϊκό κόμμα)
Χαράλαμπος Κ. Βοζίκης (Λαϊκό κόμμα)
Κωνσταντίνος Ι. Αγγελόπουλος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Θεολόγος Νικολούδης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Δημήτριος Μπαμπάκος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Αλκιβιάδης Δουλγερίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Παντελής Τσιτσεκλής (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Αθ. Γεωργιάδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Αναστάσιος Στρατηγόπουλος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Νικόλαος Αμηράς (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Μ. Εμπειρίκος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Μιχαήλ Αργυρόπουλος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ιωάννης Καλογεράς (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Χρήστος Λαδάς (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Δήμου Πειραιώς μετά των επαρχιών Αιγίνης, Ύδρας, Τροιζήνας και νήσου Σπετσών
Ιωάννης Σπετσιώτης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Συμεών Συμεονόγλου (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Εμμανουήλ Μαχαίρας (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Προυκάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Στρίγκος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Πάνος Διαμαντόπουλος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Δημήτριος Ομηρίδης Σκυλίτσης (Λαϊκό κόμμα)
Ιωάννης Βατίστας (Λαϊκό κόμμα)
Σωτήριος Σωτηριάδης (Λαϊκό κόμμα)


Υπολοίπου νομού Αττικής και Βοιωτίας
Γεώργιος Πεσμαζόγλου (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Γεώργιος Μικρός (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Λουκάς Κουτσοπέταλος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Νικόλαος Ανδρεαδάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Παναγής Νικολαΐδης (Λαϊκό κόμμα)
Μιλτιάδης Μαντάς (Λαϊκό κόμμα)
Ιωάννης Κίνιας (Λαϊκό κόμμα)


Νομού Φθιώτιδος και Φωκίδος
Δημήτριος Χατζίσκος (Λαϊκό κόμμα)
Ιωάννης Τσίβας (Λαϊκό κόμμα)
Σπύρος Ι. Κρεμεζής (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ευστάθιος Γ. Μαλαμίδας (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Χρίστος Ι. Σεργιόπουλος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Νικόλαος Γ. Βελέντζας (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Σταύρος Γάτος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Ιωάννης Ευταξίας (Κόμμα Συντηρητικών)
Θαλής Ι. Τσιριμώκος (Μετριοπαθείς Δημοκρατικοί)


Νομού Εύβοιας
Θρασύβουλος Παπαστρατής (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κωνσταντίνος Βλαχοθανάσης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Θεμιστοκλής Κακαράς (Ηνωμένοι Αντιβενιζελικοί)
Σταμάτης Οικονομίδης (Ηνωμένοι Αντιβενιζελικοί)
Πάνος Β. Χατζηπάνος (Ηνωμένοι Αντιβενιζελικοί)
Ιωάννης Ν. Βογιατζής (Ηνωμένοι Αντιβενιζελικοί)


Νομού Αργολίδος και Κορινθίας πλην των επαρχιών Ύδρας, Τροιζήνας και της νήσου Σπετσών
Κωνσταντίνος Τσαλδάρης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Γεώργιος Μηναίος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Παναγιώτης Πετρίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Αθανάσιος Χριστόπουλος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Παναγιώτης Τσαλδάρης (Λαϊκό κόμμα)
Σταύρος Στάης (Λαϊκό κόμμα)
Γεώργιος Καρπετόπουλος (Λαϊκό κόμμα)
Απόστολος Ζούζουλας (Λαϊκό κόμμα)
Ιωάννης Μουτζουρίδης (Λαϊκό κόμμα)
Σπύρος Ηλιόπουλος (Σύμπραξις Συντηρητικών)


Νομού Αρκαδίας
Αλέξανδρος Παπαναστασίου (Δημοκρατική Ένωσις)
Νικόλαος Μπακόπουλος (Δημοκρατική Ένωσις)
Αριστείδης Τροχάνης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Σπυρίδων Θ. Τσακόπουλος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Θεόδωρος Τουρκοβασίλης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Νικόλαος Τριανταφυλλάκος (Σύμπραξις Συντηρητικών)
Γεώργιος Μπακόπουλος (Λαϊκό κόμμα)
Λ. Ι. Πλαπούτας (Λαϊκό κόμμα)
Ηλίας Αποσκίτης (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Νομού Λακωνίας
Θεμιστοκλής Ν. Βαρβιτσιώτης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Πάνος Γ. Παπαδάκος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Νικόλαος Κουμάνταρος (Λαϊκό κόμμα)
Δημήτριος Πετρακάκος (Λαϊκό κόμμα)
Γεώργιος Φικιώρης (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Νομού Μεσσηνίας
Αλέξανδρος Εμπειρίκος Κουμουνδούρος (Λαϊκό κόμμα)
Νικόλαος Καλατζάκος (Λαϊκό κόμμα)
Άγγελος Μεσηρλής (Λαϊκό κόμμα)
Παναγιώτης Αντωναρόπουλος (Λαϊκό κόμμα)
Γεώργιος Καντιάνης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Εμμανουήλ Φεσσάς (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Περικλής Μπούτος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Φώτιος Π. Μοσχούλης (Κόμμα Εθνικοφρόνων Λαϊκών)
Παναγιώτης Μερλόπουλος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Διονύσιος Μπενάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Νομού Αχαΐας και Ήλιδος
Βασίλειος Σαγιάς (Λαϊκό κόμμα)
Ανδρέας Στεφανόπουλος (Λαϊκό κόμμα)
Δημήτριος Μπούκουρας (Λαϊκό κόμμα)
Δημήτριος Σ. Στεφανόπουλος (Λαϊκό κόμμα)
Άγγελος Ε. Αγγελόπουλος (Λαϊκό κόμμα)
Ιωάννης Σισίνης (Λαϊκό κόμμα)
Ανδρέας Μιχαλακόπουλος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κωνσταντίνος Γόντικας (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κωνσταντίνος Γκότσης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Τάκης Αναστασίου (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ανδρέας Μάρκου (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ιωάννης Γιαννόπουλος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Σταύρος Πολυζωγόπουλος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Βασίλειος Ρούφος (Ανεξάρτητοι Αντιβενιζελικοί)


Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας πλην επαρχίας Βάλτου
Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Γεώργιος Καλαντζόπουλος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Δημήτριος Κατσάνος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Ιωάννης Νικολίτσας (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος (Λαϊκό κόμμα)
Σπυρίδων Κ. Τρικούπης (Λαϊκό κόμμα)
Ιωάννης Ν. Παπαϊωάννου (Λαϊκό κόμμα)
Γεώργιος Καφαντάρης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ιωάννης Καναβός (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ιωάννης Τσιγκόλης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Τσακανίκας (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Νομού Ζακύνθου
Θεόδωρος Μ. Γούσκος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Διονύσιος Βούλτζος (Λαϊκό κόμμα)
Νικόλαος Κ. Κολυβάς (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Ερμάνης Λούτζης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)


Νομού Κεφαλληνίας
Διονύσιος Κυπριώτης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Κοσμάς Μπουρμπούλης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Βρασίδας Αλεξάτος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Ιωάννης Π. Μεταξάς (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Αντώνιος Α. Φωκάς (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Νομού Κέρκυρας πλην επαρχίας Λευκάδος
Ευθύμιος Βελλιανίτης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Δημήτριος Ζυμάρης Ζερβός (Λαϊκό κόμμα)
Ιωάννης Γ. Θεοτόκης (Λαϊκό κόμμα)
Σπυρίδων Α. Παϊπέτης (Λαϊκό κόμμα)
Αριστείδης Α. Πιέρρης (Λαϊκό κόμμα)


Νομού Ιωαννίνων
Μιχαήλ Γούδας (Λαϊκό κόμμα)
Χρίστος Χρηστοβασίλης (Λαϊκό κόμμα)
Αλκιβιάδης Λούλης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Αλέξανδρος Μελάς (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Δημήτριος Τ. Μπότσαρης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Σπυρίδων Χασιώτης (Αγροτικόν κόμμα Ελλάδος)


Νομοί Πρέβεζας, Άρτης και Επαρχίες Βάλτου και Λευκάδος
Θεόδωρος Χαβίνης (Αγροτικόν κόμμα Ελλάδος)
Μάρκος Τσαρλαμπάς (Αγροτικόν κόμμα Ελλάδος)
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Λεωνίδας Τσιάκος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Κωνσταντίνος Καλκάνης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Γεώργιος Μπανιάς (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Νομού Λαρίσης
Αλέκος Ιωαννίδης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Ανδρέας Αποστολίδης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Σεραφείμ Μάξιμος (Ενιαίον εκλογικών μέτωπον εργατών, αγροτών και προσφύγων)
Κωνσταντίνος Θέος (Ενιαίον εκλογικών μέτωπον εργατών, αγροτών και προσφύγων)
Ανδρέας Κόρακας (Δημοκρατική Ένωσις)
Αδαμάντιος Ευφρεμίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κωνσταντίνος Σπυρίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ευάγγελος Γκλαβάνης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Δημήτριος Καζάκης (Λαϊκό κόμμα)
Κωνσταντίνος Καρτάλης (Λαϊκό κόμμα)
Βασίλειος Ζησιάδης (Λαϊκό κόμμα)
Αλέξανδρος Γ. Μέρος (Αγροτικόν κόμμα Ελλάδος)


Νομού Τρικάλων
Σπυρίδων Ταλιαδούρος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Αδαμάντιος Έξαρχος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Φίλιππος Χρηστοδήμος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Σπυρίδων Αλεξιάδης (Λαϊκό κόμμα)
Αριστοτέλης Ψάρρας (Λαϊκό κόμμα)
Σωτήριος Χατζηγάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Χρήστος Αλαμανής (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Περικλής Αλεξανδρής (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Σίδερης (Δημοκρατική Ένωσις)
Ευθήμιος Ζούκας (ανεξάρτητος)


Νομού Κοζάνης
Νικόλαος Α. Κουπαρούσος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Α. Κακουλίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ηλίας Η. Παπαδόπουλος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Κ. Βαρβούτης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Λάζαρος Π. Ανδρεάδης (Αγροτικός προσφυγικός συνδυασμός)
Γεώργιος Α. Μπούσιος (Συνδυασμός Μακεδονική ομάς)
Αριστείδης Α. Ζάχος (Συνδυασμός Μακεδονική ομάς)


Νομού Θεσσαλονίκης πλην περιφερειών ειρηνοδικείων Κατερίνης, Βέροιας και Ναούσης
Νικόλαος Α. Δαρβέρης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Γεώργιος Χατζηγεωργίου (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Ιούλιος Εδμόν Άβοτ (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Δημήτριος Ν. Κάκκαβος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Λέων Ιασσωνίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Φιλώτας Παπαγεωργίου (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Δημοσθένης Αμπατζόπουλος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Αλέξιος Βουτηράς (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Λέων Κυβετός (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Μιχαήλ Κ. Κύρκος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κυριάκος Λ. Μητάκος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κυριάκους Μουζενίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Αλέξανδρος Παπαναστασίου (Δημοκρατική Ένωσις)
Θεόδωρος Π. Ανδρεάδης (Δημοκρατική Ένωσις)
Δημήτριος Ε. Ευθυμιάδης (Δημοκρατική Ένωσις)
Μάρκος Μ. Θεοδωρίδης (Λαϊκό κόμμα)
Ιωάννης Καυταντζόγλου (Λαϊκό κόμμα)
Σταμάτιος Παπάζης (Συνεργατικών Αγροτικόν κόμμα)
Σεραφείμ Μάξιμος (Ενιαίον εκλογικών μέτωπον εργατών, αγροτών και προσφύγων)
Ζακ Βεντούρα (Ενιαίον εκλογικών μέτωπον εργατών, αγροτών και προσφύγων)
Δαυΐδ Μποχώρ Σουλάμ (Ενιαίον εκλογικών μέτωπον εργατών, αγροτών και προσφύγων)
Ισαάκ Αβραάμ Σιακής (Εβραϊκή πολιτική ένωσις)
Μεντές Λιάου Μπενσατζής (Εβραϊκή πολιτική ένωσις)


Ειρηνοδικείων Κατερίνης, Βέροιας και Ναούσης
Δημήτριος Δημάδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Αβραάμ Κ. Γρηγοριάδης
Αθανάσιος Χατζηνώτας (Λαϊκό κόμμα)
Γεώργιος Παπαπαράσχου (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)


Νομού Χαλκιδικής
Αλέξανδρος Ξανθόπουλος (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Νομού Πέλλης
Κωνσταντίνος Μαζαράκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γρηγόριος Τηλικίδης (Δημοκρατική Ένωσις)
Θωμάς Μαγκριώτης (Συνεργατικόν Αγροτικόν κόμμα)
Θεμιστοκλής Χρυσοβέργης (Φιλελεύθερον προσφυγικόν κόμμα)


Νομού Φλωρίνης
Σίμος Β. Λιούμπης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Δημήτριος Γ. Τζίμας (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Φίλιππος Δραγούμης (Συνεργατικόν Αγροτικόν κόμμα)
Νικόλαος Β. Κυριακόπουλος (Ενιαίον εκλογικών μέτωπον εργατών, αγροτών και προσφύγων)
Ιωάννης Βαλαλάς (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Μόδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Νομού Σερρών
Αθανάσιος Αργυρός (Λαϊκό κόμμα)
Παναγιώτης Αλεξίδης (Λαϊκό κόμμα)
Αναστάσιος Λαζαρίδης (Δημοκρατική Ένωσις)
Νικόλαος Τερζόγλου (Δημοκρατική Ένωσις)
Δούκας Δούκας (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Νικόλαος Μανούσης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)


Νομού Κυκλάδων
Κωνσταντίνος Ναυπλιώτης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Πέτρος Ευριπαίος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Περικλής Μαζαράκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κωνσταντίνος Αλαβάνος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Δημήτριος Βοκοτόπουλος (Λαϊκό κόμμα)
Μανούσος Δερλελές (Λαϊκό κόμμα)
Πέτρος Καμπάνης (Λαϊκό κόμμα)
Νικόλαος Καμπάνης (Λαϊκό κόμμα)
Κωνσταντίνος Εμπειρίκος (Λαϊκό κόμμα)


Νομού Λέσβου
Γεώργιος Παπανδρέου (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Αλκιβιάδης Γαληνός (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Θεοδοσιάδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Καλδής (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Δημήτριος Σάλτας (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κωνσταντίνος Α. Σίμος (Φιλελεύθερον προσφυγικό κόμμα)
Στυλιανός Κρητικός (Φιλελεύθερον Δημοκρατικόν κόμμα)
Μαλιάκας Λαίλιος (Φιλελεύθερον Δημοκρατικόν κόμμα)
Βύρων Καραπαναγιώτης (Φιλελεύθερον Δημοκρατικόν κόμμα)
Γεώργιος Λαζανάς (Ανεξάρτητος συνδυασμός Λαϊκοελευθεροφρόνων)


Νομού Σάμου
Θεμιστοκλής Σοφούλης (Φιλελεύθερον προσφυγικό κόμμα)
Στυλιανός Μανταφούνης (Φιλελεύθερον προσφυγικό κόμμα)
Νικόλαος Βλιάμος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Εμμανουήλ Χατζιδάκης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)


Νομού Χίου
Ανδρέας Πολεμίδης (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Αναστάσιος Ανδρεάδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Βίκτωρας Κονκουρίδης (Ανεξάρτητοι Βενιζελικοί δημοκρατικοί)
Αλέξανδρος Παχνός (Ανεξάρτητοι Βενιζελικοί δημοκρατικοί)
Όμηρος Πανταζίδης (Ανεξάρτητοι Βενιζελικοί δημοκρατικοί)


Νομού Χανίων
Αριστείδης Μητσοτάκης (κόμμα Ανεξαρτήτων και προσφύγων)
Γεώργιος Σήφακας (κόμμα Ανεξαρτήτων και προσφύγων)
Πολυχρόνης Πολυχρονίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Πανούσης Βολουδάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Νομού Ηρακλείου
Γεώργιος Μαρής (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Κοκκινάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ιωάννης Περδικογιάννης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κωνσταντίνος Πολυχρονάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Φραγκαδιάκης (Λαϊκό κόμμα)
Βασίλειος Μεϊμαράκης (Λαϊκό κόμμα)
Αντώνιος Γαλανάκης (Λαϊκό κόμμα)


Νομού Λασηθίου
Μιχαήλ Κοθρής (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Εμμανουήλ Μοδάτσος (Κόμμα Ελευθεροφρόνων)
Ρούσος Κούνδουρος (Επαρχιακόν κόμμα)


Νομού Ρεθύμνου
Βασίλειος Σκουλάς (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ευστράτιος Φωτάκης (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Νομού Έβρου
Αναστάσιος Χαϊνόγλου (Ενιαίον εκλογικών μέτωπον εργατών, αγροτών και προσφύγων)
Χρήστος Παπάζογλου (Δημοκρατική Ένωσις)
Αθανάσιος Παπαναγιώτου (Δημοκρατική Ένωσις)
Βασίλειος Χατζηλίας (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κωνσταντίνος Ορφανός (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Χριστόφορος Πανταζίδης (Ανεξάρτητοι Φιλελεύθεροι)


Νομού Ροδόπης
Αναστάσιος Μπακάλμπασης (Δημοκρατική Ένωσις)
Χαφούζ Αλή Γκαλήπ Οσμάν Ογλού (Δημοκρατική Ένωσις)
Σουκρή Μαχμούτ Ογλού (Δημοκρατική Ένωσις)
Φαχμή Χασήμ βέη Ζαδές (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Χασάν Αγά Ζαδέ Μουσταφά (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κωνσταντίνος Τελωνίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ελευθέριος Α. Σταυρίδης (Ενιαίον εκλογικών μέτωπον εργατών, αγροτών και προσφύγων)


Νομού Δράμας
Γεώργιος Βοραζάνης (Δημοκρατική Ένωσις)
Λάμπρος Λαμπριανίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Γεώργιος Ζερβός (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Λάζαρος Θεοδωρίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (Ενιαίον εκλογικών μέτωπον εργατών, αγροτών και προσφύγων)
Κωνσταντίνος Γεωργαντόπουλος (Λαϊκό κόμμα)


Νομού Καβάλας
Γεώργιος Εξηντάρης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Αχιλλεύς Παπαδάτος (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Στέφανος Καραγεώργης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Σταύρος Νικολαΐδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ιωάννης Τσιονταρίδης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Αύγουστος Θεολογίτης (Δημοκρατική Ένωσις)
Ελευθέριος Σταυρίδης (Ενιαίον εκλογικών μέτωπον εργατών, αγροτών και προσφύγων)


Εκλεγέντες βουλευτές κατά την γ΄ κατανομή
Προνομιούχος εκλογική περιφέρεια Ύδρας
Αθανάσιος Ν. Μιαούλης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Αντώνιος Α. Σταχτούρης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Ιωάννης Α. Μάνος (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Προνομιούχος εκλογική περιφέρεια Σπετσών
Περικλής Μπούμπουλης (Κόμμα Εθνικοφρόνων)
Κωνσταντίνος Ε. Πετσάλης (Ένωσις Φιλελευθέρων)


Προνομιούχος εκλογική περιφέρεια Ψαρών
Αλέξανδρος Μ. Κανάρης (Ένωσις Φιλελευθέρων)
Νικόλαος Μαμούνης (Ένωσις Φιλελευθέρων)

Με πληροφορίες από Σαν σήμερα, wikipedia και τα αρχεία του Candia

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί