Σπαρτιάτες: Ποιο είναι το ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στη Βουλή και ποιες οι σχέσεις με τον φυλακισμένο Κασιδιάρη

Η πεποίθηση σύμφωνα με την οποία οι ακροδεξιές ιδέες σε μια κοινωνία δεν τελειώνουν απλά με έναν νομό, επιβεβαιώνεται από την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με το πρώτο exit poll.

Την ίδια στιγμή το γεγονός ότι η αρχηγική ομάδα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι ο εκφασισμός της κοινωνίας δεν υποχωρεί από το γεγονός και μόνο ότι η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση.

Μεγάλο μέρος των ανθρώπων που στήριζαν τη Χρυσή Αυγή και άλλα ακροδεξιά μορφώματα βρήκαν νέα στέγη, όπως αποτυπώνεται από το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, στους «Σπαρτιάτες» οι οποίοι αν και δεν πήραν μέρος στις εκλογές του Μαΐου πλέον αποτελούν ένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ωστόσο ποιοι είναι οι «Σπαρτιάτες» και πώς κατάφεραν να μπουν στη Βουλή;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλίας Κασιδιάρης, μέσα από τις φυλακές Δομοκού έδωσε το σύνθημα στήριξης στους Σπαρτιάτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακροδεξιοί πετούσαν τρικιάκια στις γειτονιές, στα οποία αναγραφόταν «Ο Ηλίας Κασιδιάρης στηρίζει Σπαρτιάτες».

Είχε προηγηθεί η αναποτελεσματική απόπειρα του Ηλ. Κασιδιάρη να κατέβει ως επικεφαλής του κόμματος «Έλληνες Για Την Πατρίδα» στις εκλογές του Μαΐου και στη συνέχεια η στήριξη στον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Ωστόσο οι ακροδεξιοί του Ηλ. Κασιδιάρη βρήκαν νέα στέγη στους Σπαρτιάτες με επικεφαλής τον 59χρονο Βασίλη Στίγκα ο οποίος δηλώνει ότι ξεκίνησε από τη ΝΔ, στη συνέχεια μεταπήδησε στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, ενώ το 2001 εντάχθηκε στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπου έμεινε μέχρι το 2014.

Στη συνέχεια (2015) πέρασε από τις «Ρίζες» του Βασίλη Καπερνάρου, ενώ αργότερα ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του Βασίλη Λεβέντη στη συνέχει στην Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ), του Ιωάννη Λαγού.

Ο ίδιος στο βιογραφικό του αναφέρει ότι εργάζεται τα τελευταία 25 χρόνια «ως ελεύθερος επαγγελματίας στη βιοτεχνία τροφίμων», ασχολούμενος παράλληλα με «τη δημοσιογραφία, το ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εν λόγω εκπομπών ο Β. Στίγκας έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές στελέχη του κόμματος ΕΛΑΣΥΝ.

Σε αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο ίδιος χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, «Μογγόλους» τους Τούρκους, «υπάλληλο των Αμερικανών και των Εβραίων» τον Νίκο Δένδια, «προδότη» τον Αλέξη Τσίπρα, «μπάσταρδους» τους δικαστές της Φλώρινας, «γυφτοσκοπιανούς» τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, «αρχιεγκληματία» τον Χαρίλαο Φλωράκη και «πόρνη της κατοχής» τη Μελίνα Μερκούρη. Επιτίθεται στον Κυριάκο Βελόπουλο, τον οποίον χαρακτηρίζει «πολιτικό απατεώνα», αλλά και στον Δημήτρη Νατσιό της δυσάρεστης έκπληξης της πρόσφατης κάλπης, ΝΙΚΗΣ, για τον οποίον λέει ότι «γύρναγε στις εκκλησίες και ακολουθούσε κατά πόδας μητροπολίτες με αστραφτερές Μερσεντές».

Επιπλέον μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Στίγκας εμφανιζόταν ως στέλεχος της οργάνωσης Κασιδιάρη, όπως αποδεικνύεται από φωτογραφία στον ισότοπο των «Ελλήνων Γ.Τ.Π.» που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά πλέον έχει κατέβει.

efsyn.gr

Όσον αφορά στους υπόλοιπους υποψηφίους των «Σπαρτιατών εφτά ήταν στη λίστα με τα στελέχη που είχε δημοσιεύσει παλαιότερα η οργάνωση του Κασιδιάρη: Δημητριάδης Πέτρος (Β’ Θεσσαλονίκης), Κέκης Νικόλαος (Καβάλας), Διαμάντης Γεώργιος (Κιλκίς), Βενετσάνος Κωνσταντίνος (Κορινθίας), Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος (Μεσσηνίας), Ντάσιου Γερμανή Τζένη (Φθιώτιδας), Πρίγκας Ευστράτιος (Χαλκιδική).

Ο δικηγόρος και εκπρόσωπος Τύπου, Χάρης Κατσιβαρδάς

Χαρακτηριστική επιμονή στο ζήτημα των ΛΟΑΤΚΙ δείχνει και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής στη Β1 Αθηνών Χαράλαμπος (Χάρης) Κατσιβαρδάς. Πρόκειται για τον δικηγόρο που πρόσφατα έκανε σημαία το ζήτημα με την προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Αγόρια στο ντους» σε σχολείο, με αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις ως δικηγόρος οικογένειας μαθητή.

Ο ίδιος στα τέλη Δεκεμβρίου είχε στείλει εξώδικο προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχετικά με εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί σε σχολείο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της οποίας drag queens διάβασαν παραμύθια σε παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνέντευξή του σε διαδικτυακή εκπομπή, στις αρχές Ιανουαρίου, ο Κατσιβαρδάς είχε παραδεχθεί ότι δραστηριοποιείται στους «Έλληνες Γ.Τ.Π.».

Ωστόσο, ο Κατσιβαρδάς δεν είναι, το μοναδικό στέλεχος των «Σπαρτιατών» που προέρχεται από τους «Έλληνες Γ.Τ.Π.», καθώς στις λίστες των «Σπαρτιατών» και ειδικότερα στη Β’ Θεσσαλονίκης εμφανίζεται και ο δικηγόρος Πέτρος Δημητριάδης, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2021 υπέγραφε κείμενο ως νομικός σύμβουλος του Κασιδιάρη και εκ των νομικών συμβούλων των «Ελλήνων Γ.Τ.Π.».

Επιπλέον, και ο Ιωάννης Κόντης (Α’ Θεσσαλονίκης), ο οποίος πριν από την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος με τους «Έλληνες Γ.Τ.Π.» στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Ο Αλέξανδρος Ζερβέας (υποψήφιος στη Β’ Πειραιά) εμφανίζεται στις 30 Αυγούστου 2021 να κάνει δηλώσεις on camera, επίσης ως στέλεχος των «Ελλήνων Γ.Τ.Π.». Ο Βασίλειος Κατσένης (υποψήφιος στην Αργολίδα) είχε εκδηλώσει στις 31 Μαΐου 2022 την πρόθεσή του να κατέλθει υποψήφιος με τους «Έλληνες», ενώ η Βασιλική Τσάμη (Πέλλα) εμφανίζεται να συμμετέχει σε εκδήλωση του κόμματος που διεύθυνε από τη φυλακή ο καταδικασμένος σε 13 χρόνια και έξι μήνες νεοναζί στα Γιαννιτσά, στις 25 Ιουλίου 2022.

Ονόματα άλλων υποψηφίων εμφανίζονται στα κατά τόπους ψηφοδέλτια της Ελληνικής Αυγής, του σχήματος με το οποίο η Χρυσή Αυγή κατήλθε σε αλλεπάλληλες εκλογές στην τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατά τα άλλα, στα ψηφοδέλτια των «Σπαρτιατών» περιλαμβάνονται ο Παναγιώτης Μπεμπέτσος, αντιπρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας, που οργάνωσε μετακίνηση κατοίκων της περιοχής για να παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί