Παρουσιάστηκαν στο Ρέθυμνο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ρέθυμνο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρεθύμνου ανοιχτή συζήτηση με θέμα:

«Η στεγαστική κρίση και το δικαίωμα στην κατοικία – Παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», με εισηγήτρια την Όλγα Μπαλαούρα, αρχιτέκτονα, μέλος της ΚΕ και συντονίστρια στεγαστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός και Χρυσούλα Μανουσάκη.

Στην εισήγηση της η κα Μπαλαούρα παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την στέγη και τόνισε ότι:

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια οξύτατη στεγαστική κρίση, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάζει μια ολιστική Στεγαστική Πολιτική, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:

  1. Tη σύσταση Τράπεζας Στέγης από κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού, κενά, εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους, ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα διατεθούν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση σε μειωμένες τιμές, για 3, 5 ή 8 χρόνια, χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, όπως φοροελαφρύνσεις, εξασφάλιση 12 ενοικίων το χρόνο, ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και νομική κάλυψη, ανακαίνιση και παράδοση σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της παραχώρησης.
  2. Tον έλεγχο της δραστηριότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb). Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοθετούνται κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπονται σε νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Αirbnb). Επιτρέπεται σε φυσικά πρόσωπα η δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης για 2-3 ακίνητα/ΑΦΜ ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή.
  3. Την επιδότηση ενοικίου για νέες/νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών. Αφορά 150.000 νοικοκυριά με 400.000 μέλη. Η επιδότηση διπλασιάζεται από 70 ευρώ σε 140 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ/μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται από 7.000 ευρώ σε 10.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 17.500 ευρώ σε 25.000 για ζευγάρι με 2 παιδιά».

Στην συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ρεθύμνου κ. Σπύρος Καλησπεράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας κ. Στέλιος Ορφανουδάκης, το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕΡ κ. Ευθύμης Μαρκαντώνης, καθώς και φοιτητές, νέα ζευγάρια, εποχικοί εργαζόμενοι και δημόσιοι υπάλληλοι (εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, κλπ.), που αντιμετωπίζουν τεράστια δυσκολία στην ανεύρεση προσιτής οικονομικά στέγης στο Ρέθυμνο.

Κλείνοντας τη συζήτηση η κα Μπαλαούρα τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κατοικία είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα αλληλένδετο με την προστασία της πρώτης κατοικίας και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας. Όταν τα νοικοκυριά δαπανούν πάνω από το 1/3 του εισοδήματός τους για στέγαση, όταν η χώρα καταλαμβάνει την 1η αρνητική θέση πανευρωπαϊκά στην υπερβολική επιβάρυνση των νοικοκυριών ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος για στεγαστικές δαπάνες και καθυστερημένες στεγαστικές οφειλές (ενοίκιο, κοινόχρηστα, κοινωφελείς λογαριασμοί, δόσεις δανείων κ.α.), όταν οι νέες και οι νέοι επιστρέφουν στο παιδικό τους δωμάτιο, τότε κάτι πάει πολύ άσχημα στην κοινωνία και στην οικονομία. Η κα Μπαλαούρα αναφέρθηκε επίσης στην απροθυμία της κυβέρνησης της ΝΔ να παρέμβει στο κρίσιμο θέμα της στεγαστικής κρίσης, ενώ αντίθετα, η μεροληψία της υπέρ των funds και των τραπεζών, ευνοεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας στην πατρίδα μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, αν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές της 25 Ιούνη το επιτρέψουν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί