ΔΕΦΝΚ: Τα αποτελέσματα του Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Τα αποτελέσματα του Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γνωστοποιεί μέσω ανακοίνωσής της η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα του
Διεθνούς  Μαθητικού Διαγωνισμού Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Ο Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός, διοργανώθηκε κατά το τρέχον σχολικό
έτος, 2022-2023, από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με τη συμπλήρωση φέτος, το 2023, 35 ετών από την ίδρυσή της και τα 140 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή, η ΔΕΦΝΚ διοργάνωσε αυτόν τον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής, που αποτελεί μία ακόμα πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση της.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ενασχόληση των μαθητών/τριών με την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τη ζωή του και τη μελέτη του έργου του, κάποια αποσπάσματα των οποίων υπάρχουν στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικής Γλώσσας και διδάσκονται στις τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα αποσπάσματα μπορούν να γίνουν κίνητρο μελέτης ολόκληρου του έργου, με εστίαση σε διάφορα θέματα (φύση, παιδί, ταξίδια, σχολείο, άνθρωπος, κόσμος, Θεός κ.α.), αλλά και μελέτης άλλων του έργων με τη συμβουλή των διδασκόντων εκπαιδευτικών.

Στόχοι του διαγωνισμού ήταν να διευρυνθούν και να ενισχυθούν:

  • Η επαφή με τη Λογοτεχνία, Ιστορία, Γεωγραφία, Τέχνες και άλλες επιμέρους επιστήμες, που προκύπτουν μέσα από αυτές και προωθούν τη διαθεματικότητα.
  • Ο εντοπισμός πολιτιστικών στοιχείων και παραδόσεων διαφόρων εποχών.
  • Η γλωσσική έρευνα, η καλλιτεχνική δημιουργία, η καλλιέργεια της φαντασίας, της πρωτοβουλίας και επομένως η ενίσχυση της προσωπικότητας.
  • Η εκτίμηση και αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς του Νίκου
    Καζαντζάκη στα Γράμματα και τις Τέχνες.
  • Η ενθάρρυνση της φιλαναγνωσίας.


Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 202 μαθητές και μαθήτριες, από
σχολεία της Ελλάδας, καθώς και από ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού, οι οποίοι και οι οποίες μάς τίμησαν με την αποστολή των λογοτεχνικών κειμένων και των έργων ζωγραφικής τους. Οι χώρες από το εξωτερικό που συμμετείχαν είναι κατά αλφαβητική σειρά η Αλβανία, η Αρμενία, το Βέλγιο και το Ουζμπεκιστάν.

Πιο συγκεκριμένα, στη Ζωγραφική έλαβαν μέρος 107 μαθητές/μαθήτριες από σχολεία Ασίας και Ευρώπης  σύμφωνα με την καταγραφή που ακολουθεί:

1. ΑΣΙΑ: Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη

                Αρμενία, Έριβαν

2.ΕΥΡΩΠΗ: Αλβανία, Κορυτσά

 Βέλγιο, Βρυξέλλες

 Ελλάδα:

  • Θράκη, (Κομοτηνή)
  • Μακεδονία, (Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Κοζάνη)
  • Στερεά Ελλάδα, (Αττική: Αθήνα, Ίλιο, Άγιοι Ανάργυροι, Αμαρούσιο, Αγ. Παρασκευή, Ηλιούπολη

Αιτωλοακαρνανία:  Αγρίνιο

Φθιώτιδα: Άγιος Κωνσταντίνος)

  • Πελοπόννησος, (Αχαΐα: Πάτρα, Αργολίδα: Άργος, Ηλεία: Φιγαλεία, Ζαχάρω, Κρέστενα)
  • Θεσσαλία, (Τύρναβος)
  • Μυτιλήνη
  • Επτάνησα, (Κέρκυρα)
  • Κρήτη, (Ηράκλειο)

Αντίστοιχα, στη Λογοτεχνία υπήρξαν 41 συμμετοχές στην Πεζογραφία (38 στα ελληνικά, 2 στα γαλλικά και 1 στα αγγλικά) και στην Ποίηση  54 συμμετοχές (49 στα ελληνικά και 5 στα γαλλικά). Οι 95 μαθητές/μαθήτριες που έλαβαν μέρος στη Λογοτεχνία ήταν από σχολεία  Βελγίου και Ελλάδας σύμφωνα με την καταγραφή που ακολουθεί:

1. ΒΕΛΓΙΟ, Βρυξέλλες

2. ΕΛΛΑΔΑ

– Μακεδονία,  (Κοζάνη,  Γρεβενά)

Θεσσαλία,  (Τύρναβος)

– Στερεά Ελλάδα,  (Αττική: Ίλιον, Άγιοι Ανάργυροι, Ελευσίνα, Νέα Μάκρη, Ηλιούπολη, Αμαρούσιο, Αγία Βαρβάρα.    

Αιτωλοακαρνανία:Αγρίνιο, Μεσολόγγι)

Πελοπόννησος,  (Αχαΐα:Πάτρα, Σαγέικα, Σταυροδρόμι, Δεμένικα

Ηλεία:Φιγαλεία, Ζαχάρω, Κρέστενα

Αργολίδα: Άργος, Αγία Τριάδα)

Επτάνησα (Κεφαλληνία: Μεσοβούνια)

Κρήτη (Ηράκλειο)

Μυτιλήνη

Χίος (Καλαμωτή)

Πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον των σχολείων και η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στον Διεθνή Διαγωνισμό έθεσε μια καλή βάση για την εκπλήρωση των στόχων του και πάντα ελπίζουμε και προσπαθούμε, ώστε οι νέοι μας να γνωρίσουν την τεράστια συνεισφορά του Νίκου Καζαντζάκη στα Γράμματα και τις Τέχνες, τις πολιτισμικές γέφυρες, που έχει χτίσει με το έργο του ενώνοντας την Ελλάδα με όλον τον κόσμο.


Θερμές ευχαριστίες στους μαθητές-μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς των σχολείων, που τους παρακίνησαν και εμψύχωσαν να πάρουν μέρος στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής. Θερμά ευχαριστούμε, επίσης, γονείς και κηδεμόνες, που συμπαραστάθηκαν σε αυτήν την προσπάθεια των παιδιών τους.

Τα λογοτεχνικά κείμενα και τα έργα ζωγραφικής που κατατέθηκαν αξιολογήθηκαν από την Κριτική Επιτροπή για την Λογοτεχνία και για την Ζωγραφική αντίστοιχα.

Έτσι, προχωρήσαμε ομόφωνα στην επιλογή των  κειμένων για διά-
κριση, που αφορούν την Ποίηση και την Πεζο-
γραφία, καθώς και στην επιλογή των έργων  Ζωγραφικής.

Η απονομή των βραβείων των νικητών του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Αυγούστου, 2023, το απόγευμα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Υπευθύνων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση είναι και οι τρεις νικητές. Τα βραβευθέντα λογοτεχνικά κείμενα και τα έργα ζωγραφικής  θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΦΝΚ http://amis-kazantzaki.gr, στην σελίδα facebook της ΔΕΦΝΚ https://www.facebook.com/amis.kazantzaki.gr, στην επιθεώρηση της ΔΕΦΝΚ «Le Regard crétois / Η Κρητική ματιά». 

Η ΔΕΦΝΚ θα απονείμει στους τρεις επιλαχόντες «Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής» και θα τους προσφέρει ένα ενθύμιο από τη συλλογή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Σε όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες θα απονεμηθεί «Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής».

Ακολουθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:

ΠΟΙΗΣΗ

  • Νικητής: Μιχαήλ Μαγκαφώσης, μαθητής της B΄ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων.  
  • Επιλαχών: Παναγιώτης Κατζάνης, μαθητής της Α΄τάξης Λυκείου του Πρότυπου ΓΕ.Λ Μυτιλήνης Πανεπιστημίου Αιγαίου.  

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

  • Νικητής: Thaddée Meurant,  μαθητής της τελευταίας τάξης του Γαλλικού Λυκείου «Jean Monnet» Βρυξελλών στο Βέλγιο. 
  • Επιλαχούσα: Ελένη-Αναστασία Μενύχτα, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Δεμενίκων. 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

  • Νικήτρια: Μαρία-Πηνελόπη Πασπάτη, μαθήτρια της Γ΄ τάξης Λυκείου του Πρότυπου ΓΕ.Λ Μυτιλήνης Πανεπιστημίου Αιγαίου.  
  • Επιλαχούσα: Οβαννισιάν Μαρία, μαθήτρια 10ης τάξης του Γυμνασίου Maria – A.H. Yeritsyan στην Αρμενία. 

Σημείωση: Τα «Αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής» θα σταλούν μέσω email στις σχολικές μονάδες των μαθητών/-τριών, που συμμετείχαν. Οι μαθητές/-τριες που συμμετείχαν μόνοι στον διαγωνισμό (χωρίς τη  διαμεσολάβηση  του σχολείου τους) θα λάβουν τα «Αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής»  στο email που δήλωσαν κατά την εγγραφή τους. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί