Ιάσονας Αποστολόπουλος για Πύλο: «Δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία – Άργησαν 24 ώρες»

Με μια σκληρή ανάρτηση ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο βραβευμένος ακτιβιστής και διασώστης, επιρρίπτει ευθύνες στις ελληνικές αρχές για μεγάλη καθυστέρηση στην επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών προσφύγων και μεταναστών στην Πύλο, κάνει λόγο για, περίπου, 550 αγνοούμενους και ζητά «να συλληφθούν άμεσα αυτοί που άφησαν τον κόσμο να πνιγεί!».

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook, «δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία», ενώ επισημαίνει ότι είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο ναυάγιο στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει στο αλιευτικό επέβαιναν, περίπου, 750 άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και βούλιαξε κοντά στην Πύλο. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 79 νεκροί, ενώ έχουν διασωθεί 104, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν, περίπου, 550 αγνοούμενοι.

Στην ανάρτησή του αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν και από το ιταλικό λιμενικό και από την Frontex και από το Alarmphone το μεσημέρι της Τρίτης (13/6).

«Το ελληνικό λιμενικό γνώριζε από χθες το μεσημέρι για την βάρκα και ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΣΩΣΕ!», αναφέρει και υποστηρίζει ότι «το παράκτιο περιπολικό σκάφος του λιμενικού (Π.Π.Λ.Σ.) έφτασε δίπλα και απλά τους κοιτούσε! Η δικαιολογία; Οι πρόσφυγες δεν ήθελαν να διασωθούν! ».

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος αναφέρει ότι «προσπαθούν να ξεπλύνουν τις εγκληματικές τους ευθύνες κατηγορώντας τα θύματα του ναυαγίου επειδή ναυάγησαν! Όπως κατηγορούνται τα θύματα βιασμού επειδή βιάστηκαν» ενώ επισημαίνει ότι «το ελικόπτερο του ελληνικού λιμενικού τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες χθες. Οι άνθρωποι φαίνονται ξεκάθαρα να κουνάνε τα χέρια τους, ζητώντας βοήθεια».

Και καταλήγει: «Αν τελικά πνιγούν στην προσπάθεια τους, θα φταίνε αυτοί που ναυάγησαν. Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο χυδαίο και κτηνώδες. Να συλληφθούν άμεσα αυτοί που άφησαν τον κόσμο να πνιγεί!».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου

«Δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία!
Πιθανότατα το μεγαλύτερο ναυάγιο στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Βάρκα με περίπου 750 ανθρώπους ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και βούλιαξε κοντά στην Πύλο στην Πελοπόννησο. Μέχρι στιγμής 79 νεκροί, 104 διασωθέντες και ~550 αγνοούμενοι! 
Το ελληνικό λιμενικό γνώριζε από χθες το μεσημέρι για την βάρκα και ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΣΩΣΕ! Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν και από το ιταλικό λιμενικό και από την Frontex και από το Alarmphone! 
Είχαν 24 ώρες να ξεκινήσουν επιχείρηση διάσωσης και δεν έκαναν τίποτα. Μάλιστα το παράκτιο περιπολικό σκάφος του λιμενικού (Π.Π.Λ.Σ.) έφτασε δίπλα και απλά τους κοιτούσε! Η δικαιολογία; Οι πρόσφυγες δεν ήθελαν να διασωθούν! 
Ναι, καλά ακούσατε. Οι νεκροί φταίνε. Προσπαθούν να ξεπλύνουν τις εγκληματικές τους ευθύνες κατηγορώντας τα θύματα του ναυαγίου επειδή ναυάγησαν! Όπως κατηγορούνται τα θύματα βιασμού επειδή βιάστηκαν. 
Ένα ελικόπτερο του ελληνικού λιμενικού τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες χθες. Οι άνθρωποι φαίνονται ξεκάθαρα να κουνάνε τα χέρια τους, ζητώντας βοήθεια.  
Κι όμως. Το ελληνικό λιμενικό εντόπισε 750 ανθρώπους σε ένα καρυδότσουφλο χωρίς σωσίβια και χωρίς σωστικά, στην μέση του πουθενά, και τους άφησε στην τύχη τους για 24 ώρες, ισχυριζόμενοι ότι δεν κινδυνεύουν!
Αν ήταν Έλληνες, δεν θα τους διέσωζαν; Θα τους άφηναν να συνεχίσουν άλλα 500 χλμ μέχρι την Ιταλία σε αυτές τις συνθήκες;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι:
1) Distress δεν είναι μόνο όταν η βάρκα βουλιάζει. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ της ναυτιλίας, distress είναι όταν έχουμε λέμβους μη αξιόπλοες, φορτωμένες πολύ πάνω από το όριο, όταν κανείς δεν φοράει σωσίβια, όταν δεν υπάρχουν σωστικά μέσα κτλ. Όλα αυτά συνιστούν μια κατάσταση κινδύνου, οι βάρκες αυτές μπορούν να βουλιάξουν ανά πάσα στιγμή, άρα το λιμενικό είναι υποχρεωμένο να κάνει διάσωση ανεξάρτητα από την βούληση των επιβαινόντων. 
2) ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ! Αν όχι, γιατί πήραν το Alarmphone και έστειλαν σήμα κινδύνου; 
▪️Δεν αρνούνται την διάσωση, αλλά την επαναπροώθηση. Και έχουν κάθε λόγο να μην εμπιστεύονται το ελληνικό λιμενικό γιατί έχουν βιώσει τα πάνδεινα στα χέρια του.  Οι άνθρωποι φοβούνται το ελληνικό λιμενικό αλλά αυτό δεν απαλλάσσει το λιμενικό από την ευθύνη που έχει να τους διασώσει. 
▪️Εδώ και 2 χρόνια, οι πρόσφυγες για να αποφύγουν τα ελληνικά pushback παίρνουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές,προσπαθώντας να φτάσουν απευθείας στην Ιταλία. 
▪️Προσπαθούν να διασχίσουν την μισή Μεσόγειο αόρατοι, απαρατήρητοι  από το ελληνικό λιμενικό, το οποίο αν τους εντοπίσει, θα τους ξυλοκοπήσει, ληστέψει, βασανίσει και εγκαταλείψει στα τουρκικά ύδατα μέσα σε πλωτές σκηνές.
Αν τελικά πνιγούν στην προσπάθεια τους, θα φταίνε αυτοί που ναυάγησαν. Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο χυδαίο και κτηνώδες. 
Να συλληφθούν άμεσα αυτοί που άφησαν τον κόσμο να πνιγεί!».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί