«Ελλάδα, η σκληρή γροθιά του Μητσοτάκη»: Aιχμές από τον ιταλικό Τύπο κατά της ελληνικής πλευράς για την τραγωδία της Πύλου

«Βέλη» κατά της ελληνικής πλευράς, βάζοντας στο «κάδρο» τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, εξαπολύει ο ιταλικός Τύπος για την ασύλληπτη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου όπου δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρήκαν τον θάνατο. Όλα αυτά ενώ το περιστατικό έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» του διεθνούς Τύπου ενώ συγκλονίζει η πρώτη σελίδα της γαλλικής Liberation με «Το νεκροταφείο τους».

Δείτε:

Τραγωδία ανοιχτά της Πύλου: Tουλάχιστον 59 νεκροί μετανάστες στο ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους

Αλ. Τσίπρας για Πύλο: «Τραγωδία που αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη»

Ανείπωτη τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο: Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων – 78 νεκροί

Πύλος: «750 άτομα επέβαιναν στο σκάφος και ζητούσαν να διασωθούν από οποιαδήποτε χώρα» καταγγέλλει η ακτιβίστρια που ενημέρωσε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές

Ιάσονας Αποστολόπουλος για Πύλο: «Δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία – Άργησαν 24 ώρες»

«Ελλάδα, η σκληρή γροθιά του Μητσοτάκη που καθυστερεί τη διάσωση των μεταναστών στη θάλασσα», τονίζει σε δημοσίευμα της η La Repubblica.

Η αρθρογράφος Tonia Mastrobuoni, τονίζει: «Από την Αθήνα, πηγές προσκείμενες στον Μητσοτάκη περιορίζονται στο να επισημάνουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταβατικό εκτελεστικό όργανο και πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να επέμβει».

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της Corriere, αναδημοσιεύοντας την καταγγελία της ΜΚΟ Alarm Phone, υποστηρίζει πως η Μη Κυβερνητική Οργάνωση είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις ελληνικές αρχές πολλές ώρες πριν αλλά αγνοήθηκε.

Frontex: Όλα τα ερωτήματα να τεθούν στην ελληνική πλευρά

Η Frontex εξέδωσε ανακοίνωση για την τραγωδία ανοιχτά στην Πύλο, σημειώνοντας ότι όλα τα ερωτήματα σχετικά με το θλιβερό γεγονός θα πρέπει να τεθούν προς τις ελληνικές αρχές.

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής εξέφρασε τη θλίψη του για τα γεγονότα στην Πύλο και σημείωσε ότι το αεροσκάφος παρακολούθησης εντόπισε το αλιευτικό στις 12:47 ώρα Ελλάδας, ενημερώνοντας άμεσα τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τα τραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ανοιχτά των ελληνικών αρχών. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τις οποίες συντονίζουν οι ελληνικές αρχές, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το αεροσκάφος της Frontex εντόπισε το αλιευτικό την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 09:47 (UTC) και ειδοποίησε άμεσα τις ελληνικές και ιταλικές αρχές.

Όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τις ελληνικές διασωστικές αρχές.

Η συγκλονιστική πρώτη σελίδα της Liberation

Ωστόσο, πέραν του ιταλικού Τύπου, ίσως το πλέον συγκλονιστικό παράδειγμα, είναι η πρώτη σελίδα της γαλλικής Liberation. Με ολοσέλιδη φωτογραφία από τα νερά της Μεσογείου και τον χαρακτηριστικό τίτλο «το νεκροταφείο τους» παραθέτει τα ερωτήματα για την τραγωδία ανοιχτά της Πύλου με δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν χάσει τη ζωή τους στο ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους.

«Πώς μπορούμε, ενώ κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί, να επιμένουμε να κλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης γνωρίζοντας ότι αυτό ακριβώς το “κλείσιμο” ωθεί τους μετανάστες να παρακάμψουν τα εμπόδια και να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες διαδρομές;», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σημείωμά της, η διευθύντρια σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας, Αλεξάντρα Σβάρτζμπ.

«Πώς μπορούμε να ζούμε ξέροντας ότι στερούμε από τον “άλλο”, τον ξένο, μία καλύτερη ζωή, όταν οι ίδιοι είμαστε απόγονοι μεταναστών, όταν και οι πρόγονοί μας έδωσαν τις ίδιες μάχες;», σημειώνει μεταξύ άλλων με νόημα…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί