Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώπιον της κάλπης της 25ης Ιουνίου

 του Χάρη Μαμουλάκη*

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου δεν ήταν αρνητικό μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήταν ανησυχητικό για τα λαϊκά εισοδήματα και την προοπτική εκτίναξης των κοινωνικών ανισοτήτων στην χώρα. Και απειλητικό για την ίδια την δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η κυβέρνηση που, βάση σχεδίου, άφησε τον πληθωρισμό ανεξέλεγκτο και παραβίασε επανειλημμένα τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες στη χώρα μας, σήμερα αισθάνεται ότι η λαϊκή ετυμηγορία την κινητοποιεί να συνεχίσει την εφαρμογή του ίδιου πολιτικού σχεδίου. Η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε ένα καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών (πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, κλπ.) που έδωσαν το περιθώριο στον κύριο Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει το κράτος ως λάφυρο του ίδιου και των συμβούλων του. Οι πολιτικές ασύμμετρης στήριξης των ολιγοπωλιακών ομίλων της χώρας και των υψηλών εισοδημάτων απειλούν, σήμερα που οι ιδιαίτερες δημοσιονομικές συνθήκες που ίσχυαν στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας εκλείπουν, να οδηγήσουν την χώρα μας σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση έκανε λάθη. Έκανε λάθος εκτίμηση για τις δυνατότητες της απλής αναλογικής να οδηγήσει σε ευρείες πολιτικές συναινέσεις γύρω από ένα ελάχιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Έκανε λάθος εκτίμηση για τις προθέσεις των όμορων χώρων του προοδευτικού πολιτικού στρατοπέδου και υπέθεσε, εσφαλμένα, ότι, υπό το βάρος των κοινωνικών αναγκών, η συζήτηση για τις μελλοντικές μετεκλογικές συνεργασίες θα έδινε απαντήσεις στις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Και έκανε λάθος γιατί δεν κατάφερε να επικοινωνήσει την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που προσκόμιζε με την αναγκαιότητα που άρμοζε στις περιστάσεις.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν ισχύουν στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θέλει και μπορεί να κατέβει στις επερχόμενες εκλογές με σημαία το προεκλογικό του πρόγραμμα και τις προγραμματικές του θέσεις που στοχεύουν στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι συνέπειες από την πληθωριστική κρίση μπορούν να τιθασευτούν από την εφαρμογή της πρότασης μας για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την μείωση του ΕΦΚ και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Μετά από πάνω από δέκα χρόνια στασιμότητας, οι προτάσεις μας για την ενίσχυση των μισθών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μαζί με την ανασυγκρότηση της εργασιακής νομοθεσίας, μπορεί να αναστηλώσει στα πόδια της την μισθωτή εργασία στη χώρα μας. Οι ΜμΕ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πολλά να περιμένουν από την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με δεσμευτικούς όρους προς τους πιστωτές και 120 δόσεις. Ενώ, και οι ίδιοι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα είναι εφικτό, και εντός των ευρωπαϊκών προβλέψεων, να ανακατευθυνθούν με τρόπο τέτοιο ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.  Οι ελλείψεις και τα κενά που αποκαλύφθηκαν στο σύστημα δημόσια υγείας κατά την διάρκεια της πανδημίας μπορούν να κλείσουν μέσα από την υλοποίηση της πρότασης μας για ένα νέο ΕΣΥ και μέσα από την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης των ΤΟΜΥ. Ενώ η δημόσια παιδεία, η άλωση της οποίας αποτελεί κεντρικό προεκλογικό στόχο της Νέας Δημοκρατία, μπορεί και πρέπει να δεχθεί μια γενναία ενίσχυση τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στις υποδομές της.

Είναι απολύτως σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να βγει με μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και πάνω από όλα, η απερχόμενη κυβέρνηση θέλει μετά τις 25 Ιουνίου να έχει απέναντι της μια αδύναμη αντιπολίτευση, κατακερματισμένη και σε καθεστώς αλληλοσπαραγμού, που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει την ατζέντα νεοφιλελεύθερων αλλαγών που οι δημοκρατικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης δεν τις επέτρεπαν μέχρι τώρα. Δεν είναι τυχαίο που οι υποψήφιοι βουλευτές της συντηρητικής παράταξης βλέπουν την επόμενη Βουλή ως την μεγάλη ευκαιρία για την αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, το εκλογικό σύστημα, την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την προστασία των δασών. Μια νέα ενισχυμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα θελήσει να φέρει την άλωση από τα ιδιωτικά συμφέροντα κάθε πτυχής και όψης του δημόσιου βίου. Είναι καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και κάθε δημοκρατικού πολίτη να τους σταματήσουμε.

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου – Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί