Συνάντηση της Ένωσης Γονέων με τον Διευθυντή και στελέχη της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου 

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης Γονέων με τον Διευθυντή και στελέχη της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου την περασμένη Πέμπτη, εξέδωσε η Ένωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Την περασμένη Πέμπτη 1-6-2023 πραγματοποιήθηκε, κατόπιν αιτήματος μας, συνάντηση στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης μεταξύ αντιπροσωπείας της Ένωσης Γονέων αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δ. Δουλουφάκη, το μέλος του ΔΣ Γ.Χατζηγεωργίου, καθώς και τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 54ου Δημοτικού Σχολείου Α.Κοκοσάλη με τον διευθυντή κ. Μπελαδακη και τα στελέχη κ. Θεοφάνους και τον κ. Μιχελάκη. 

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα που παρουσίαζαν το επικείμενο κλείσιμο του 39ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, σχολείο το οποίο στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο ιδιωτικό χώρο. Ο Διευθυντής κ. Μπελαδάκης μας διαβεβαίωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι δεν έχει καμία τέτοια πληροφόρηση. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μισθωμένο κτίριο από το δήμο Ηρακλείου με μισθωτήριο το οποίο έχει λήξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αναγνώρισε ότι θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση μίας δικαστικής απόφασης όπου πιθανά θα αποδώσει το κτίριο στον ιδιοκτήτη του. Η θέληση της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, όπως δεσμεύτηκε ρητά ο κ. Μπελαδάκης, είναι το 39ο Δημοτικό να παραμείνει στην περιοχή και ούτε να μεταφερθεί (στο λιμάνι) ή να συστεγαστεί με άλλα δημοτικά όπως έχει ακουστεί (πχ το 11ο και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου). 

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε ακόμα μια φορά η τεράστια ανάγκη για νέα σχολικά συγκροτήματα καθώς είναι γνωστό ότι πολλά σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που ανήκουν σε ιδιώτες και τα μισθώνει ο Δήμος: για την ακρίβεια 37 στην Πρωτοβάθμια, εκ των οποίων τα 4 δημοτικά σχολεία και τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία καθώς και 1 ΕΠΑΛ που ανήκει στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Αυτή η τραγική κατάσταση (κτίρια τα οποία δεν δημιουργήθηκαν εξαρχής για να είναι σχολεία, κατά κανόνα με μικρούς χώρους και μικρές και ακατάλληλες αυλές στην καλύτερη περίπτωση) δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανά πάσα στιγμή να δημιουργηθεί πρόβλημα σε σχολεία εξαιτίας και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αφού δεν ανήκουν στο κράτος ή στο δήμο αλλά σε ιδιώτες με ότι αυτό συνεπάγεται.  Σχετικά με τα μισθωμένα κτίρια η Ένωση μας το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις σε όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μη βρεθεί άστεγο κανένα σχολείο μεταξύ αυτών και το 39ο Δημοτικό και να δρομολογηθεί λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα. 

Επίσης, έγινε φανερό ότι είναι ώριμο να γίνει πραγματικότητα το αίτημα που έχει ήδη απαιτήσει από το Δήμο Ηρακλείου η Ένωση Γονέων: να βρεθεί άμεσα λύση για έκτακτες ανάγκες όπως αυτές που ζήσαμε με το σεισμό όπου πολλά σχολεία χρειάστηκε να μεταστεγαστούν προσωρινά ενώ σε άλλα εκκρεμούν ακόμη να γίνουν εργασίες αλλά και άλλες έκτακτες περιπτώσεις πχ εργασίες συντήρησης, λήξη μισθωμάτων κλπ. Απαιτούμε λοιπόν ξανά από το Δ. Ηρακλείου να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση δεύτερου χώρου, δεύτερο “σχολείο μπαλαντέρ”- πλέον του λιμανιού- που να μπορεί να στεγάσει προσωρινές λύσεις. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν, είναι σε γνώση της Δημοτικής Αρχής και μπορούν επιπλέον να προταθούν από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο Δ. Ηρακλείου.

Αυτό το αίτημα μας συμπληρώνει τα πάγια αιτήματα της Ένωσης μας για την ανέγερση νέων και πολλών σχολικών κτιρίων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στα οικόπεδα που έχουν ήδη απαλλοτριωθεί από τον Δήμο Ηρακλείου για αυτό το σκοπό.

Στη συνάντηση αυτή από την αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων αναδείχτηκε ότι η πολύ πιθανή επέκταση των έργων που γίνονται στο κτίριο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας και για το σχολικό έτος 2023-2024, αναγκαστικά δεσμεύει το λεγόμενο “σχολείο μπαλαντερ”, που βρίσκεται στο λιμάνι, με την προσωρινή μετεγκατάσταση των 2 ειδικών σχολείων που εδρεύουν στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Μέχρι τότε οι εργασίες που γίνονται σε αυτό το κτίριο, οι ασφυκτικές συνθήκες που διενεργείται παράλληλα η εκπαιδευτική διαδικασία (κοντέινερ στην αυλή, κυκλική μετακίνηση τάξεων κτλ) δεν επιτρέπουν σε καμιά περίπτωση την μετακίνηση άλλων σχολείων ή έστω τμημάτων τους σε αυτό το σχολικό συγκρότημα κάτι που αναγνώρισε και η αντιπροσωπεία της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή κι επειδή παρατηρείται αύξηση των εγγραφών σε νηπιαγωγεία της ευρύτερης περιοχής η Ένωση μας κάλεσε την Διεύθυνση σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή να βρουν μόνιμες λύσεις για τους πολύ περισσότερους πλέον μαθητές που φοιτούν στα νηπιαγωγεία εξαιτίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, και όχι να ψάχνει κάθε χρόνο ή ανά δεύτερη χρονιά που θα στριμώξει τα νήπια. Ζητήματα για τα οποία η Ένωση μας το επόμενο διάστημα θα πάρει νέες πρωτοβουλίες. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί