«Ο θάνατος του Μανώλη Αφράτη είναι φόνος»: Την Πέμπτη η δίκη για το εργατικό δυστύχημα

«Ο θάνατος του Μανώλη Αφράτη είναι φόνος» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για τον Μανώλη που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στην περιοχή του Αμαρίου στο Ρέθυμνο πριν τρία χρόνια.

Δείτε: Κρήτη: Θρήνος για τον 38χρονο που χάθηκε στο τροχαίο

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την Πέμπτη 1/6 θα γίνει η δίκη για το εργατικό δυστύχημα και το σωματείο απευθύνει κάλεσμα σε διαμαρτυρία στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, στηρίζοντας τον αγώνα της οικογένειας Αφράτη για δικαίωση του Μανώλη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σωματείου:

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου

στηρίζει τον αγώνα της οικογένειας Αφράτη για δικαίωση του Μανώλη.

Για όσους δεν Γνωρίζουν:

Στις 21 Μαΐου του 2020 έχασε τη ζωή του στο Ρέθυμνο ο 38χρονος εργαζόμενος, στην εταιρία «Γαλακτοκομική Αμαρίου Α.Ε.» του επιχειρηματία Μανουκαράκη, Μανώλης Αφράτης. Το φορτηγό ‘ψυγείο’ της εταιρείας με το οποίο έκανε διανομές, εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Μανώλης. Τα σαπάκια φορτηγά που έδινε και συνεχίζει να δίνει ακόμα και σήμερα, η εταιρεία στους εργαζόμενους είχαν δώσει προμήνυμα για αυτό που τελικά συνέβη με θύμα τον Μανώλη Αφράτη, αφού, στις 10/3/2020 άλλος εργαζόμενος στην εταιρεία γλίτωσε καθαρά από τύχη σε παρόμοια ανατροπή φορτηγού.

 Σπασμένα φρένα, ζώνες ασφαλείας εκτός λειτουργίας και όχημα δηλωμένο ως «φορτηγό με ανυψωτικό μηχάνημα» το οποίο είχε παρατύπως μετατραπεί σε φορτηγό ψυγείο. Αυτά είναι λίγα δείγματα της έγνοιας της εταιρείας για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Από τις φωτογραφίες που δημοσιευθήκαν φαίνεται η τραγική κατάσταση του φορτηγού.

Τα ερωτήματα λοιπόν που θέτονται αυτονόητα είναι:

·         Η μετατροπή είχε δηλωθεί; Αν ναι πότε;

·         Είχε λάβει έγκριση τύπου; Αν ναι από ποιόν φορέα και πότε;

·         Ποια η χρονιά κατασκευής του οχήματος;

·         Από Τεχνικό Έλεγχο σε Κ.Τ.Ε.Ο. είχε περάσει ΜΕΤΑ την μετατροπή;

·         Τι αναφέρει στις παρατηρήσεις ο ελεγκτής;

·         Ποια η ημερομηνία κατασκευής των ελαστικών;

·         Το βιβλίο συντηρήσεων έχει συμπληρωθεί και τι επισκευές-συντηρήσεις έχουν καταγραφεί; Τιμολόγια για αυτές και τα ανταλλακτικά υπάρχουν; Τις εργασίες τις έχει και ποιος, ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ;

·         Για τα υπόλοιπα οχήματα της εταιρίας υπάρχουν τα παραπάνω; Έχουν γίνει έλεγχοι από ΣΕΠΕ και εισαγγελία; Αν ναι, πότε; Αν όχι, γιατί;

·         Ποιος υπογράφει ως τεχνικός ασφαλείας; Τηρείται το βιβλίο; Τι καταγραφές έχει; Πότε ελέγχθηκε;

Ένα ολόκληρο σύστημα δήλωσε εμπράκτως την ταξική του θέση. Έτσι, ο διορισμένος πραγματογνώμονάς του ΑΤ Αμαρίου δεν ‘βλέπει’ ευθύνη της εταιρείας, το ΣΕΠΕ παραπέμπει στην… τροχαία, ο εισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο αρχείο, η Εκκλησία δημοσιεύει ευχαριστήριο για την δωρεά σε είδος του επιχειρηματία υπέρ ανάπαυσης της ψυχής του θύματος!

Από τότε και αφού έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση χρόνια η οικογένεια του Μανώλη συνεχίζει να περνά ένα Γολγοθά γιατί, πέρα από την απώλεια του δικού της ανθρώπου, έρχεται αντιμέτωπη µε τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος που θέλει τον εργάτη ζωντανό μόνο για να του κλέβει την υπεραξία.

Η οικογένεια του Μανώλη και µε την ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε και συνεχίζει, κατάφερε να μη κουκουλωθεί η υπόθεση ενάντια στις επιθυμίες και τις προσπάθειες της εργοδοσίας. Η δίκη, έπειτα από αναβολή θα διεξαχθεί στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου την Πέμπτη 1/6/23.

Οι εργοδότες έχουν τους μηχανισμούς τους. Η εργατική τάξη έχει για όπλα την ενότητα, την ταξική αλληλεγγύη. Με αυτά θα δοθεί και αυτός ο αγώνας.

Η μάχη που δίνει η οικογένεια του Μανώλη Αφράτη για δικαίωση είναι μια μάχη όλης της εργατικής τάξης που βγαίνει στο μεροκάματο και αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Όλες/οι στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου

Πέμπτη 1 Ιουνίου, 2023

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΑΦΡΑΤΗ!

ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ!

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί