Aίτημα του ΤΕΕ/ΤΑΚ για επανεξέταση της αδειοδότησης εγκατάστασης υγραερίου στο ΒΙΟΠΑ Φοινικιάς

Την επανεξέταση -αναθεώρηση της ΚΥΑ172058/2016 (ΦΕΚ354Β’) για τον “καθορισμό κανόνων, μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2012/18/ΕΕ”, για εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έως 49 τόνους, βάσει της οποίας εκδόθηκε εντός της ΒΙΟΠΑ Φοινικιάς Ηρακλείου αντίστοιχη επικίνδυνη εγκατάσταση, ζητά με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαο Ταγαρά και τον Γεν. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθυμίου Μπακογιάννη, το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:

Σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 1442/Φ14.390/22-6-2021 Έγκριση Εγκατάστασης από τη Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηρακλείου έχει εγκριθεί η εγκατάσταση Υπαίθριας Αποθήκης Φιαλών Υγραερίου συνολικής ποσότητας 49 tn στην περιοχή Φοινικιάς, εκτός σχεδίου πόλεως, εντός εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. (Απόφαση 26882/2003, ΦΕΚ696/Δ/8-7-03), εντός της ζώνης Ειδικών Χρήσεων 35 στη θέση «Βαρδιάρης».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση λόγω της φύσης της (υγραέριο) και της συνολικής αποθηκευμένης ποσότητας κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Το αέριο αυτό καύσιμο το οποίο πρόκειται να αποθηκεύεται σε υγρή μορφή σε πολύ μεγάλο αριθμό φιαλών σε υπαίθριο χώρο, είναι αέριο το οποίο μπορεί υπό κατάλληλες συνθήκες να αναφλεγεί υπό μορφή έκρηξης. Διαρροή ακόμα και πολύ μικρής σχετικά ποσότητας υγρού υγραερίου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο όγκο αέριας φάσης και συνεπώς μεγάλο όγκο εκρηκτικού μίγματος. Λόγω και του γεγονότος της στοίβαξης τεράστιου αριθμού φιαλών υγραερίου στο συγκεκριμένο γήπεδο, που τονίζεται ότι μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τις 5.000 φιάλες, μία πιθανή διαρροή υγραερίου και ανάφλεξη με εκρήξεις θα μπορούσε πολύ εύκολα να προκαλέσει φαινόμενο “Ντόμινο” και να επεκταθεί και στις υπόλοιπες φιάλες με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή να καταστούν τραγικές.

Παραπλεύρως νότια, σε απόσταση περίπου 5m από την υπό ίδρυση επιχείρηση, στεγάζεται και λειτουργεί μεγάλη βιομηχανία ξυλείας – επίπλου καθώς και άλλες επιχειρήσεις όπως επεξεργασία μαρμάρου, σιδηρουργείο, πρατήριο υγρών καυσίμων κ.λπ.. Σε απόσταση ολίγων μέτρων (περίπου 20m) από την εν λόγω υπό ίδρυση εγκατάσταση στη γύρω περιοχή βρίσκεται σημαντικός αριθμός κατοικιών των οποίων οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ενυπόγραφα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί