Μεγάλες απεργιακές συγεντρώσεις σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά (Βίντεο & φωτο)

Τα συνδικάτα και φέτος τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά με απεργιακές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε επίσης: Το Ηράκλειο τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά (Φωτο)

Στην Αθήνα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, διοργάνωσαν την συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όπως κάθε χρόνο και φέτος το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη δική του ξεχωριστή συγκέντρωση που είχε και «γαλλικό χρώμα» καθώς σε αυτοί παραβρέθηκαν γάλλοι συνδικαλιστές. 

Οι πορείες έγιναν υπό ελαφρά βροχή χωρίς ωστόσο να χάνουν τον παλμό τους. Οι εργαζόμενοι φώναξαν συνθήματα κατά των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης, κατά του νόμου Χατζηδάκη που απορρύθμισε τις εργασιακές σχέσεις ενώ μίλησαν για τα απαραίτητα εργατικά δικαιώματα και την ανάγκη για γενναία αύξηση μισθών και συντάξεων.

«Η Πρωτομαγιά του 2023 συνεχίζει να βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες», τονίζει στην ανακοίνωσησ της η ΓΣΕΕ

Ενώ η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού»

«Δικαίωμα στη δουλειά, δικαίωμα στη ζωή, Δικαιοσύνη παντού» γράφει το πανό της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το οποίο στέκονται οι Μάηδες περισσότερων και λιγότερων αγώνων. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που βρέθηκαν στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το βήμα τους με τους υπόλοιπους διαδηλωτές συντονίζουν και πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ αυτών, οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Νίκος Παππάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και πρώην εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Νίκος Μανιός και ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής επικρατείας Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Το μποκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δυναμικό «παρών» από το ΠΑΜΕ, στο πλευρό του Γάλλοι συνδικαλιστές

Βίντεο από την προσυγκέντρωση πριν τη μεγάλη πορεία στην πρωτεύουσα

Μαζικά διαδηλώνουν οι φοιτητές

«Η οργή να γίνει αγώνας για την ανατροπή» τονίζει ένα από τα πανό των φοιτητικών συλλόγων, που συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Τιμή στους νεκρούς

Φορείς και συνδικαλιστές κατέθεσαν νωρίτερα στεφάνια στην Καισαριανή και στο Πολυτεχνείο αποδίδοντας φόρο τιμής στους 200 Έλληνες, πολιτικούς κρατούμενους, που εκτέλεσαν οι ναζί το 1944 και στους νεκρούς της εξέγερσης κατά της απριλιανής χούντας, αντίστοιχα.

Ηχηρά μηνύματα από την πλατεία Κλαυθμώνος

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ στέλνουν ηχηρά μηνύματα από την πλατεία Κλαυθμώνος με αντικυβερνητικά συνθήματα και αιτήματα για την κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων και αύξηση του κατώτατου μισθού. 

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παρά τον άστατο καιρό και το ψιλόβροχο, οι συνταξιούχοι τιμούν για ακόμα μία φορά την Πρωτομαγιά. 

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Mε μεγάλη συμμετοχή οι συγκεντρώσεις στη συμπρωτεύουσα. Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από Άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνθηκε μέσω κεντρικών δρόμων στο σημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί της ηρωικής εξέγερσης των εργατών, τον Μάη του 1936, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα, όπως «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», «γκρεμίζουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, όλοι στο δρόμο, όλοι στον αγώνα» και «σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά». 

«Κάτω η κυβέρνηση της φτώχειας και της καταστολής»

«Κάτω η κυβέρνηση της φτώχειας και της καταστολής, κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία» γράφει ένα από τα κεντρικά πανό στην Θεσσαλονίκη. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν για ακόμα μία φορά δυνατά ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού, του άνεργου και του μετανάστη».

Mαζική πορεία και στην Πάτρα

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην απεργιακή διαδήλωση της Πάτρας, στην οποία καλούσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης. H κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση  στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους με κυρίαρχο σύνθημα «οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν».

Συνδικάτα, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, συνταξιούχοι, κόμματα και η  δημοτική αρχή με τον Κώστα Πελετίδη έδωσαν το «παρών». Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και σωματείων απηύθυναν ομιλίες, ενώ αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και της δημοτικής αρχής κατέθεσαν στεφάνια στην πλατεία προς τιμήν των νεκρών εργατών.

Με δύο συγκεντρώσεις τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στα Χανιά

Με βροχερό καιρό και δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις τιμήθηκε στα Χανιά η Εργατική Πρωτομαγιά. Το Εργατικό Κέντρο Χανίων με άλλους φορείς και κόμματα, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο μνημείο ειρήνης και εργαζομένων στο Πασακάκι. Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς των διοργανωτών και κατάθεση στεφάνων.

Παράλληλα, εκπρόσωποι από πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της αριστεράς και φορείς της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από την δημοτική αγορά της πόλης και πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί