Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα (Φωτογραφίες)

Με συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά και ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα.

Στο Ηράκλειο εκατοντάδες εργαζόμενοι, μέλη συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ελευθερίας και στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στον εργασιακό μεσαίωνα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με κατάργηση του 8ωρου, αύξηση των υπερωριών, περαιτέρω υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών και δραστικό περιορισμό στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Δείτε τις φωτογραφίες από το ImageOnline

Στις κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο συμμετείχαν μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΔΕΔΥ, κυρίως από το χώρο της εκπαίδευσης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, πρωτοβάθμιων σωματείων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Παρόντες ήταν επίσης οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.

Δείτε: Στην κινητοποίηση για την Εργατική Πρωτομαγιά οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου

Παράλληλα, συμμετείχε στις απερργιακές κινητοποιήσεις και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Διαδηλώσεις και στα Χανιά

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στα Χανιά, εργαζόμενοι και μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς αλλά κυρίως εναντίον των αλλαγών στον εργασιακό τομέα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στη συγκέντρωση καλούσαν το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, σειρά σωματείων εργαζομένων διάφορων κλάδων, ενώ ανακοίνωση για συμμετοχή είχε εκδώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι των οργανώσεων τόνισαν την ανάγκη αντίδρασης των εργαζομένων στην διαφαινόμενη κατάργηση του οκταώρου από την κυβέρνηση και κάλέσαν σε αγώνα για να μη χαθούν τα κεκτημένα αιώνων.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες αλλά και τις δηλώσεις που έκαναν ο Σήφης Αποστολάκης, πρόεδρος σωματείου Επισιτισμού Χανίων, η Μαρία-Άντζελα Χαλακατεβάκη, πρόεδρος σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, ο Μανούσος  Σταυριανουδάκης, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, ο Μανώλης Ξανθουδάκης εκ μέρους του σωματείου Οικοδόμων Χανίων, ο Γιάννης Περάκης, μέλος οργάνωσης Χανίων του ΚΚΕ-ΜΛ και ο Αντώνης Τσαλαπάκης, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων.

Μαζική κινητοποίηση και στο Ρέθυμνο

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου για την Απεργιακή Συγκέντρωση 06 Μάη στο Δημαρχείο:

Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου χαιρετίζει την πολύ μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση. Tους εκατοντάδες εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα , τους νέους και συνταξιούχους που έδωσαν την πρώτη αγωνιστική απάντηση απέναντι στο νομοσχέδιο- έκτρωμα της Κυβέρνησης – Χατζηδάκη  τιμώντας ταυτόχρονα την Εργατική Πρωτομαγιά όπως της αρμόζει. 

Σε κάθε πόλη της χώρας χιλιάδες εργαζόμενοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των 400 και πλέον συνδικαλιστικών οργανώσεων και πήραν θέση μάχης απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. Η εργατική Πρωτομαγιά μας βάζει χρέος να αντισταθούμε όχι μόνο στα νέα μέτρα που καταργούν το 8ωρο και δυναμώνουν την ελαστικοποίηση της εργασίας αλλά να απαιτήσουμε τη συνολική κατάργηση των νόμων της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο, των απεργοκτόνων νόμων του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοϊδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.

Χαιρετίζουμε την υποδειγματική και με όλα τα μέτρα προστασίας , οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης από κοινού με τον Σύλλογο υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητα και τον σύλλογο εργαζομένων καθαριότητας δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων Ρεθύμνου. Στη κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης το ΝΤ ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕΡ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, η Ένωση Γιατρών  και το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς. 

Αποδείχτηκε ότι παρά την άθλια πρακτική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και της πλειοψηφίας του ΔΣ του  ΕΚΡ να ταυτιστούν με την Κυβερνητική απόφαση να μετατρέψει σε αργία την Πρωτομαγιάτικη Απεργία , υπάρχουν δυνάμεις και σωματεία που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της οργάνωσης του αγώνα με επιτυχία. 

Ομιλίες πραγματοποίησαν Πρόεδροι σωματείων μεταξύ αυτών και ο Στάθης Λουκάκης πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.  Επίσης η επιτροπή αγώνα των απολυμένων καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνης που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία τους. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η ανάγνωση του μηνύματος για την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Α. Μ. ειδικευμένης γιατρού της παθολογίας του νοσοκομείου Ρεθύμνου που την ίδια στιγμή εφημέρευε στην κλινική covid 19.

Μετά τη  μαχητική πορεία στο κέντρο του Ρεθύμνου ο Πρόεδρος του Συνδικάτου μας έκλεισε τη συγκέντρωση λέγοντας “ Σήμερα δόθηκε η πρώτη απάντηση στο σχέδιο Κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου να μας γυρίσουν έναν και πλέον αιώνα πίσω. Μπροστά μας έχουμε νέους αγώνες και νέες κινητοποιήσεις. Όλοι μαζί μέσα από τα σωματεία μας και τους συλλόγους , πλάι με τους αγωνιζόμενους ΕΒΕ και αγρότες μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις. Παραμερίζοντας τις ξεπεσμένες ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και του ΕΚΡ μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.” 

Στο δρόμο των εργατών του Σικάγο προχωράμε με πίστη στο δίκιο μας, αμφισβητώντας την κυριαρχία των εκμεταλλευτών και την εξουσία τους.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα πάλης των εργατών όλου του κόσμου!

Οι εργαζόμενοι στους δρόμους στην υπόλοιπη Ελλάδα για την υπεράσπιση του 8ώρου

Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για κοινή απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που απηύθυναν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών. Μαζική η συγκέντρωση και πορεία από τα Προπύλαια προς το Σύνταγμα που ολοκληρώθηκε περί τη 1 το μεσημέρι.  «Κορυφαία η μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από το μαζικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Συγκέντρωση νωρίτερα του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Μαζικές πορείες και σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Οι εξελίξεις στους δρόμους, με αντίστροφη χρονολογική σειρά (τα νεότερα επάνω):

1.30 μ.μ.

Δυναμική απάντηση στις αντεργατικές αποφάσεις της κυβέρνησης που καταργεί ακόμα και το οκτάωρο, έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία και τις κινητοποιήσεις. Η μαζικότατη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

12.50 Σε εξέλιξη η πορεία

Η πορεία στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην κατάργηση του 8ωρου». Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνονται στο Σύνταγμα.

12.30 Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Αλ. Τσίπρας

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία, για να επιβάλλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ κυβέρνηση ενάντια στον κόσμο της εργασίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα

Το σχετικό βίντεο, από την Αυγή, με όσα δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας:

11.30 π.μ., Πλ. Κλαυθμώνος – Προπύλαια

συριζα 8ωρο

Μαζικό το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ – Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Πάνος Σκουρλέτης, συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία, την πρώτη μάχη, απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

συριζα 8ωρο

Το πανό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

συριζα 8ωρο

…και της νεολαίας

«Διαδηλώνουμε ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις»: O Σωτήρης Αλεξίου γραμματέας νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο avgi.gr

11 π.μ., Σύνταγμα:

10.00 π.μ.: Οι μουσικοί δίνουν τον τόνο

Κι εδώ, φτάνουν στο Σύνταγμα με το «Ένα το χελιδόνι»:

Πλάνα από το Σύνταγμα, καθώς ξεκινά η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ:

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα Πέμπτη το Μετρό, γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, καθώς και τα  τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί