Μ. Συντυχάκης: Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 18 Απριλίου, συνέντευξη Τύπου της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ στην αίθουσα “Ανδρέας Παπανδρέου στο Δημοτικό Μέγαρο (Λότζια) με θέμα : “Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς”.

https://youtu.be/P5SMw9qLEDk

-Η εισηγητική ομιλία εκ μέρους της ΤΕ Ηρακλείου έγινε από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτή Ηρακλείου και εκ νέου υποψήφιο. Έγινε επίσης παρέμβαση του Δημόκριτου Σαλούστρου, μέλους της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου, μέλους του ΔΣ του ΕΚΗ και υποψήφιου βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ.

https://youtu.be/dxO6_Cb8WPg

Η ομιλία Συντυχάκη:

Σε 34 ημέρες θα κληθεί ο λαός και η νεολαία στην κάλπη. 

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εκβιάζουν τη λαϊκή ψήφο μιλώντας για τον «κίνδυνο αστάθειας» και για «περιπέτειες». Η ανάγκη για «σταθερότητα» την οποία επικαλούνται, είναι ο δρόμος που φέρνει ανασφάλεια και αστάθεια στη ζωή του λαού και της νεολαίας. 

Όποτε χρειάστηκε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα βρήκαν και συγκυβέρνησαν, όταν μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης ήταν τότε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ο Τσίπρας τα βρήκε με τον Καμμένο και οι δυο τους τα βρήκαν με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στην ψήφιση του 3ου μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ την 4ετία που πέρασε ψήφισε το 50% των νομοσχέδιων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πάνω από το 70%. Τι τους εμποδίζει ξανά, λοιπόν; Γι’ αυτό λέμε ότι είναι εκβιαστικό το δίλημμα.

Κρύβουν από το λαό ότι μετά τις εκλογές είναι προδιαγεγραμμένη η αντιλαϊκή πορεία που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση οποιασδήποτε σύνθεσης.

Επιδίδονται σε πλειοδοσία προεκλογικών υποσχέσεων χωρίς κανένα αντίκρισμα, που μάλιστα παραπέμπουν κυριολεκτικά σε απάτη με στόχο να υφαρπάξουν την ψήφο των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Κι όλα αυτά, την στιγμή μάλιστα που είναι προ των πυλών οι πλειστηριασμοί 700.000 ακίνητα πρώτης κατοικίας, ενώ περισσότερα από 1.000 ακίνητα βγαίνουν στο «σφυρί» έως το τέλος της εβδομάδας και ας βρισκόμαστε λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, ενώ τα νοίκια έχουν γίνει απλησίαστα, με το 80% του μισθού να πηγαίνει σε διαμονή και διατροφή.

Τα στοιχεία άλλωστε μιλάνε από μόνα τους για την κατάσταση: 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί το 2021 έχουν «κοκκινίσει» ξανά και, ταυτόχρονα, μόνο μέσα στο 2022 τα δάνεια που πέρασαν από τις τράπεζες στις εταιρείες – «κοράκια» αυξήθηκαν κατά περίπου 8 δισ. ευρώ.

Η δήλωση Τσίπρα σε συνέντευξή του ότι «σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί» και ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν «25.000 πλειστηριασμοί», που «δεν είναι πολλοί», σε αντίθεση «με τη ΝΔ που έκανε 40.000», μόνο αηδία προκαλεί. 

Το ζητούμενο για το λαό δεν είναι ποιος έκανε τους λιγότερους ή περισσότερους πλειστηριασμούς, αλλά  το πώς θα απαλλαγεί οριστικά από όλα τα κόμματα που τον καταδίκασαν σε βέβαιο θάνατο.

Η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου, τον περασμένο Φλεβάρη, με την οποία “λύνονται τα χέρια” των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών , ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία. 

Οι υπεύθυνοι για το δράμα χιλιάδων δανειοληπτών εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών έχουν ονοματεπώνυμο :

Επί ΠΑΣΟΚ, έγινε ο νόμος 3156/2003 για την «τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα» και ο 3869/2010 (ο γνωστός νόμος Κατσέλη) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος τροποποιήθηκε αρκετές φορές από τις επόμενες κυβερνήσεις, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ, πάντα προς το χειρότερο για τους δανειολήπτες και με το πρόσχημα να μην καταφεύγουν σε αυτόν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Επί ΣΥΡΙΖΑ :

Ψηφίστηκε η πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds (νόμοι 4354/2015 και 4389/2016), σύμφωνα με τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις, τις οποίες είχαν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που διευκολύνει τις μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κάθε είδους, και καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. 

Πριν ακριβώς 5 χρόνια, τότε στις δόξες του ΣΥΡΙΖΑ, που έκοβε τα ΕΚΑΣ, που δεν έκοβε τον ΕΝΦΙΑ αλλά έκοβε συντάξεις, που έβαζε κι άλλους νέους φόρους, τότε λοιπόν, ήταν που κατέθεσε και ψήφισε μια τροπολογία που αφορούσε το γνωστό «Ιδιώνυμο» για τους πλειστηριασμούς, που προέβλεπε την «αυτεπάγγελτη δίωξη όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των πλειστηριασμών»

Και δεν είναι μόνο αυτό. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παράτεινε την – έτσι κι αλλιώς τσεκουρωμένη – οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας, που ίσχυε μέχρι τότε, αλλά τροποποίησε το καθεστώς προς το πολύ χειρότερο. 

Εισήγαγε στο «παιχνίδι» των πλειστηριασμών νέες έννοιες, τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης», δηλαδή τα όρια της εξαθλίωσης, αλλά και αυτή του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Είναι η διάταξη που προβλέπει ότι για την προστασία της κύριας κατοικίας ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει ποσό «τέτοιο ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης». Με λίγα λόγια, ο όποιος διακανονισμός θα πρέπει να εξασφαλίζει στα «κοράκια» όσα θα έβγαζαν αν έκαναν τον πλειστηριασμό.

Τη βρώμικη δουλειά την ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και την συνέχισε η ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα το 2020, οδήγησε ουσιαστικά στην απώλεια κάθε περιουσίας, ολοκληρώνοντας το έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σφίγγει κι άλλο τη θηλιά των χρεών γύρω από τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν «βουνό» υποχρεώσεων απέναντι στις τράπεζες και στο κράτος.

Με τον Πτωχευτικό Κώδικα υλοποίησε ένα από αυτά τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, και του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της περιόδου Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Και γι’ αυτόν τον λόγο προχώρησε στη ρύθμιση που προβλέπει ότι όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, στην καλύτερη περίπτωση, υπό όρους και με τη «δαμόκλειο σπάθη» των πλειστηριασμών πάνω από το κεφάλι, θα πληρώνουν νοίκι για 12 χρόνια στα «κοράκια» για να ζουν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια!

Δύο φορές τους τελευταίους μήνες το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα :

 «Από την ψήφιση του παρόντος παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια – funds, του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ, σε βάρος της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων για οφειλές τους προς αυτούς.

Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί».

Η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριψε ασυζητητί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «λοιποί συγγενείς» – δεν έβγαλαν «κιχ».

Το ΚΚΕ, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, που περιλαμβάνει :

  • Την διαγραφή των τόκων από κεφαλαιοποίηση και ανατοκισμό.
  • Την διαγραφή του 50% των οφειλών για δάνεια στεγαστικά έως 200.000 ευρώ, σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • Το πάγωμα πληρωμής οφειλών προς τις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα για ανέργους, όσο διαρκεί η ανεργία, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση.
  • Την μείωση 30% των οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, από επαγγελματικά δάνεια μικρών ΕΒΕ, γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι, για δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τα κέρδη και τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας.
  • Την κατάργηση όλων νομοθετικών διατάξεων που ποινικοποιούν τους αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών.

Την πρόταση αυτή την αντιμάχονται όλοι τους !

Η επιλογή τους, να αφήσουν τη λαϊκή κατοικία έρμαιο στα «κοράκια», είναι συνειδητή επιλογή στήριξης των τραπεζιτών και των συμφερόντων τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνίστησε στο ξήλωμα της προστασίας της λαϊκής στέγης, θέλει πολύ θράσος να μιλά σήμερα για προστασία πρώτης κατοικίας. 

Τώρα, 6 χρόνια μετά, λέει ότι από την κυβέρνησή του τέθηκαν «αυστηροί όροι ελέγχου και κανόνων λειτουργίας των funds» «ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δανειοληπτών». Παραμύθια. Δικαιολογίες για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας προσφάτως το σχέδιό του για τα «κόκκινα» δάνεια και το ιδιωτικό χρέος, σχέδιο που αγγίζει τα όρια της πρόκλησης. Μιλάει ουσιαστικά για έναν νέο «νόμο Κατσέλη», τον οποίο ως κυβέρνηση είχε αλλάξει προς το χειρότερο, με το επιχείρημα ότι δεν προστάτευε την πρώτη κατοικία.

Πρόκειται για το ευαγγέλιο των τραπεζιτών σε έκδοση 2023. Την φαντασίωση κάθε τραπεζίτη και κάθε fund ή servicer, απολύτως ευθυγραμμισμένο στη «γραμμή» της Κομισιόν που θέλει ελάφρυνση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τον ρόλο των funds και των servicers αναλαμβάνει το ίδιο το κράτος, προφανώς μέσω του νέου …υφυπουργείου με αρμοδιότητα τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Η ΝΔ λέει ότι θα διατηρήσει το περιβόητο σχέδιο «Ηρακλής», που είναι η χαρά των τραπεζών και των funds. Με αυτό το σχέδιο αναμένεται μέσα στο 2023 οι πλειστηριασμοί να αγγίξουν τις 700.000!

Το ΠΑΣΟΚ μιλά για επαναφορά του νόμου Κατσέλη, που σε τελική ανάλυση δεν έδωσε καμία προστασία στην πρώτη κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 το 1/3 των δανείων που είχαν ρυθμιστεί «ξανακοκκίνισαν»!

Την ίδια στιγμή η αύξηση των επιτοκίων έχει φορτώσει με 2 και 3 δόσεις τον χρόνο τα χρεωμένα νοικοκυριά, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέα «κόκκινα» δάνεια. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί, αφού το επόμενο διάστημα επίκειται και νέα αύξηση των επιτοκίων.

Η ιστορία των «κόκκινων» δανείων είναι πραγματικά πονεμένη για εκατομμύρια νοικοκυριά. 

Η στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια την οποία υλοποιούν διαχρονικά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι η αιτία για τα δεινά τόσων οικογενειών, που ζουν όλη τους τη ζωή με την απειλή όχι μόνο να μείνουν στον δρόμο αλλά και να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. 

Μία στρατηγική που στις σημερινές συνθήκες συνδέεται άμεσα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, το κυνήγι της ονομαζόμενης επενδυτικής βαθμίδας, το πλαίσιο της περιβόητης δημοσιονομικής σταθερότητας, τις εξάμηνες αξιολογήσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις που έχουν όλοι στους στόχους του κεφαλαίου, τις επιταγές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Γιατί προϋπόθεση για την εκταμίευση των πακέτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι η συνέχιση της πολιτικής που θέλει να περάσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε funds και να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί. Και αυτό είναι που κρύβουν επιμελώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Από κοντά και το ΜέΡΑ25, ο αρχηγός του οποίου πλαστογραφεί κάθε έννοια ριζοσπαστισμού, αναγορεύοντας το χρέος σε κύρια ή και μοναδική αιτία των κρίσεων, των λαϊκών προβλημάτων, επιδιώκοντας να βγάλει λάδι τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, σύμπτωμα του οποίου είναι και τα υψηλά κρατικά και ιδιωτικά χρέη.

Το σχέδιο του ΜΕΡΑ25 για τα «κόκκινα » δάνεια , είναι η πιο τραπεζοκεντρική πρόταση από όλες όσες υπάρχουν. Αφού προβλέπει να πληρώνουμε και ως δανειολήπτες και ως φορολογούμενοι για να σωθούν οι τραπεζίτες. Δηλαδή μιλάει στην πράξη μια κρατική «κακή τράπεζα» που θα χρηματοδοτείται απ’ το κράτος και θα διασφαλίσει τη «διατήρηση του ποσοστού ιδιοκτησίας των δανειοληπτών, έως την έναρξη της κανονικής αποπληρωμής των δανείων, μετά από τα “κουρέματα”». Έτσι, στην ουσία της η λύση Βαρουφάκη δεν είναι πολύ διαφορετική από όλους τους μέχρι τώρα νόμους για τα «κόκκινα» δάνεια… Μία έκπτωση στο ύψος του δανείου, που για να την πάρεις πρέπει να ρευστοποιήσεις τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία σου, ενώ θα χρηματοδοτείται απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή απ’ τα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Κι αν όλοι αυτοί είναι από τη μεριά των αρπακτικών και των τραπεζών, εμείς είμαστε στην άλλη πλευρά. Στην πλευρά των πολλών. Και με το σύνθημα «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός!». 

Γιατί αν υπάρχει μια «ασπίδα» για τη λαϊκή κατοικία από τράπεζες, «κοράκια» και επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ο μαζικός αγώνας για να μη χάσει κανείς το σπίτι του. Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας που βγαίνει σε πλειστηριασμό να γίνεται σπίτι όλης της γειτονιάς, των σωματείων, των μαζικών φορέων κάθε περιοχής. Μόνο έτσι θα κοπεί ο αέρας στα «κοράκια» και στις κυβερνήσεις.

Γι’ αυτό και το δίλημμα για τον λαό μπροστά στις εκλογές προβάλλει πιο καθαρά: Μπλε, ροζ και πράσινος πλειστηριασμός ή όλοι μαζί με ισχυρό ΚΚΕ, για τη σωτηρία των σπιτιών και της ζωής μας; Σ’ αυτό το δίλημμα καμία δεύτερη σκέψη, κανένας ενδοιασμός δεν χωράει!

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη όχι μόνο να είναι μπροστά στους αγώνες για να αποκρούονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπώνται κατακτήσεις, να ακούγεται η αλήθεια κόντρα στη λάσπη και τον βούρκο της κυρίαρχης προπαγάνδας, αλλά κυρίως για να συνειδητοποιήσει ο λαός τη μεγάλη δύναμη που έχει για να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του.

Να γίνει όλο και πιο μαζική η πεποίθηση ότι το «πάμε και όπου βγει» των αστικών κομμάτων βγάζει μόνο σε όλο και χειρότερες καταστάσεις. Ότι ο λαός, οι νέοι είναι για πολύ περισσότερα, τους αξίζουν όλα. Μπορούν να χτίσουν έναν κόσμο που όλα τα τραγικά που βιώνουμε σήμερα θα γίνουν μόνο ένα παρελθόν αυτού του συστήματος που τα βλέπει όλα με το πώς θα βγάλει περισσότερο κέρδος.

Το ΚΚΕ είναι έτοιμο από σήμερα για να συμβάλει, να πάρει μέρος σε μια γνήσια εργατική εξουσία, σε μία εξουσία του λαού που θα κάνει αυτός κουμάντο. Έχει Πρόγραμμα που βάζει στο επίκεντρο μόνο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που ξεμπερδεύει με τους κηφήνες που ζουν από την εργασία των πολλών.

Με πρωταγωνιστή τον λαό και ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό μπορούμε να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, να παρεμποδίσουμε – καθυστερήσουμε – ανατρέψουμε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να έχουμε νέες κατακτήσεις, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές και ανατροπές μέσα από τη σύγκρουση με το σύστημα της σημερινής άρχουσας τάξης και το κράτος της, με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί