Αγωνία για εκατοντάδες συμβασιούχους ΟΤΑ – Πλήθος κόσμου στα δικαστήρια Ηρακλείου

Εκδικάζονται σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει συμβασιούχοι του Δήμου Ηρακλείου με σκοπό να διασφαλίσουν την παραμονή τους στις θέσεις εργασίας τους. Το «παρών» στα δικαστήρια Ηρακλείου έχει δώσει πλήθος κόσμου.

Πρόκειται για μια ακόμη δικαστική μάχη των συμβασιούχων εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Αυτοδιοίκησης σε διάφορους τομείς (καθαριότητα, πράσινο, τεχνικά έργα, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, οικονομικές υπηρεσίες, κ.α.) και αγωνίζονται για το αυτονόητο: Την μονιμοποίησή τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Την στήριξή τους στον αγώνα τους έχουν γνωστοποιήσει σωματεία και φορείς του Ηρακλείου.

Δείτε φωτογραφίες του Στέφανου Ραπάνη για το Imageonline.gr:

Βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Να δοθεί άμεσα πολιτική λύση για να μην καταρρεύσουν κρίσιμοι τομείς λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης

Στα Δικαστήρια Ηρακλείου, στο πλευρό εκατοντάδων συμβασιούχων εργαζομένων Δήμων του νομού Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης, βρέθηκαν για μια ακόμη φορά ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Αυτοδιοίκησης γι’ αυτό και απαιτείται πολιτική λύση σε κεντρικό επίπεδο. Λύση που, όπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι διατεθειμένη να δώσει με αποτέλεσμα να καθυστερεί σκόπιμα και να διατηρεί σε καθεστώς ομηρείας χιλιάδες συμβασιούχους σε όλη τη χώρα. Επεσήμαναν επίσης ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει καταθέσει σχετική πρόταση για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων μέσω σχετικής προκήρυξης. Τόνισαν τέλος ότι η ενδεχόμενη απομάκρυνση των συγκεκριμένων εργαζομένων από την εργασία τους, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση, επί της ουσίας, πολλών κρίσιμων υπηρεσιών και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της κοινωνίας.

KKE Ηρακλείου

Πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τη Νικολέττα Χριστοδουλουπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης και γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου παρευρέθηκε σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου για να στηρίξει τον αγώνα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου εργαζομένων των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης που παλεύουν για να μείνουν στη δουλειά τους. 

Στη συγκέντρωση παρευρεθήκαν επίσης οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΚΚΕ Σοφίου Βαγγέλης, Δουλουφάκης Δημήτρης και Σφακιανάκης Μιχάλης.

Με αφορμή τη συγκέντρωση των εργαζομένων ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου εργαζομένων των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, όπως και πολλοί άλλοι από διαφορετικούς κλάδους, βιώνουν χρόνια τώρα το μαρτύριο της εργασιακής ομηρίας, με την απειλή της απόλυσης να πλανάται συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους, στα πλαίσια της πολιτικής των ελαστικών σχέσεων εργασίας των κυβερνήσεων – ΕΕ,  προκειμένου να εξασφαλίζουν ακόμα πιο «φτηνούς» εργαζόμενους. Αποψιλώνονται οι υπηρεσίες χωρίς την αναπλήρωση με μόνιμο προσωπικό, που καταλήγει σε παράδοση κρίσιμων τομέων των δήμων σε ιδιώτες και εργολάβους.  

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας στην ίδια πάντα υπηρεσία και με την ίδια ειδικότητα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι ευνόητο πως με την αποχώρησή τους θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών. Σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω των συνθηκών απαιτείται η κατεπείγουσα στελέχωσή τους με επιπλέον προσωπικό. Εκτός από τις συνέπειες στη λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών, είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενη απόφαση για την απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, ζητήματα σε σχέση με την ίδια την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα στις σημερινές πιεστικές συνθήκες της ακρίβειας και της φτώχειας. 

Καμία από τις Κυβερνήσεις, σημερινή και παλαιότερες, δεν έλυσαν το πρόβλημα. Απεναντίας αναπαράγουν τα γνωστά τετριμμένα και αναχρονιστικά επιχειρήματα περί απαγορευτικών κοινοτικών οδηγιών, Π.Δ. και Συνταγματικών επιταγών, τα οποία οι ίδιοι (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) έφτιαξαν και εφάρμοσαν, αποδεκατίζοντας και αποψιλώνοντας τις υπηρεσίες από προσωπικό, χωρίς να το αναπληρώνουν με μόνιμο.

Είναι, δε, πρόκληση πρόσφατη πρόταση νόμου – κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία μητρώου συμβασιούχων που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά διαιωνίζει και νομιμοποιεί αυτήν την απαράδεκτη ομηρία.

Η πρόταση του ΚΚΕ για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, συνάντησε την κυνική και ωμή άρνηση της κυβέρνησης. Το ίδιο όλοι τους, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος πριν 3 χρόνια, την πρόταση του ΚΚΕ για αλλαγή του άρθρου 103, επιτρέποντας την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Το ΚΚΕ επιμένει στη θέση του, πως οι υπηρεσίες των δήμων πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Τάσσεται υπέρ της άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες των δήμων Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, όπως και πανελλαδικά, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και για παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το εύλογο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η παραπάνω διαδικασία.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με την μισοδουλειά και τη χαμοζωή. Απαιτείται διαρκής αγώνας, μέχρι την τελική δικαίωση, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, με τη μαζικοποίηση των σωματείων τους. 

Παράλληλα πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους που είναι όλα αυτά τα κόμματα, οι Κυβερνήσεις τους, η πολιτική της ΕΕ που έχουν τεράστια ευθύνη για την ομηρία τους. Η τιμωρία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι μονόδρομος για την τελική δικαίωσή τους.».

Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των συμβασιούχων, εκφράζοντας τη στήριξή της στο αίτημά τους για μονιμοποίηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 Το έγκλημα στα Τέμπη  είναι το αποτέλεσμα  της απελευθέρωσης , της ιδιωτικοποίησης  της απαξίωσης  του τεμαχισμού  των σιδηροδρομικών μεταφορών , το ξεπούλημα του κερδοφόρου  φιλέτου στο Ιταλικό μονοπώλιο, και τα χρέη στα λαό.

Αυτή  τη πολιτική  της ΕΕ στήριξαν και στηρίζουν  από κοινού, κυβέρνηση , ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ .  Η ίδια πολιτική της αποδυνάμωσης και συρρίκνωσης των υπηρεσιών, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, εφαρμόζεται και σε δομές των δήμων με τελική στόχευση την εκχώρησή τους σε ιδιώτες, αναπτυξιακούς οργανισμούς και εργολάβους, χωρίς τελικά να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών. Διευκόλυνση αυτής της μεθοδολογίας αποτελεί η καθιέρωση των ελαστικών μορφών εργασίας, που ως αποτέλεσμα έχει την εξασφάλιση «φτηνού» ανθρώπινου δυναμικού. 

Αυτό το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων, επιτρέπει να ποδοπατoύνται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος. Τελευταίο παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα σωματεία εργαζομένων του νομού, για τη στήριξη και προώθηση, χωρίς την εμπλοκή των άμεσα ενδιαφερόμενων συνολικά, της άθλιας πρότασης νόμου που κατέθεσε στη Βουλή για συζήτηση Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και αφορά στη δημιουργία μητρώου αιώνιων συμβασιούχων. Νομιμοποιεί την εργασιακή ομηρία, την ανασφάλεια, καθιερώνει την εργασία με ημερομηνία λήξης, χωρίς να εξασφαλίζει το αντικείμενο εργασίας ή και τον φορέα απασχόλησης, το ύψος των αποδοχών ή την αναγνώριση προϋπηρεσίας. Πρόκειται ξεκάθαρα για κοροϊδία που απέχει πολύ από την τακτοποίηση των συναδέλφων συμβασιούχων, εδραιώνει την κατάργηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλεία με πλήρη δικαιώματα, και υποτάσσεται στις ευρωενωσιακές οδηγίες και τις μνημονιακές δεσμεύσεις. 

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου είναι  στο πλευρό των συμβασιούχων έδωσε και δίνει αταλάντευτα τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα. Παλεύει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου συμβασιούχων – παρατασιούχων, για να καλυφθούν πλήρως οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών με τις απαιτούμενες δαπάνες (μισθοί – ασφαλιστικές παροχές) να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Ψήφισμα συμπαράστασης στους συμβασιούχους των δήμων Ηρακλείου και της Περιφέρειας εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 

To Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγώνα όλων των συμβασιούχων των δήμων του νομού Ηρακλείου και της περιφέρειας Κρήτης. Χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι, μέσω προγραμμάτων, εργάζονται σε δήμους και περιφέρειες, όπως συμβαίνει και στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες υγείας,  καλύπτοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Εργάζονται δίπλα στους μόνιμους συνάδελφους, αλλά με «πετσοκομμένα» δικαιώματα. Αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων και της αντίστοιχης τοπικής ή περιφερειακής διοίκησης που «αναγνωρίζουν την προσφορά τους» αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα τους για τη μονιμοποίηση τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους δήμους και περιφέρειες  με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Σύλλογοι εργαζομένων: Δεν θέλουμε να πηγαίνουμε στη δουλειά μας κι «όπου βγει» 

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν σύλλογοι εργαζομένων στους περιφερειακούς δήμους και στον δήμο Ηρακλείου, σχετικά με την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων συμβασιούχων εργαζομένων την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ως Σύλλογοι Εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση του νομού ,με κάθε τρόπο, μέσα από απεργίες , ανακοινώσεις, συνεντεύξεις και δελτία τύπου προσπαθούμε να αναδείξουμε το μείζον θέμα των δήμων: Την υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών!

Μια υποστελέχωση που δεν έχει επέλθει τυχαία ή συγκυριακά. Είναι απόρροια μνημονιακών δεσμεύσεων και ακραίας νεοφιλελεύθερης στόχευσης. Μεθοδευμένα οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους , με ελάχιστο προσωπικό .Ο στόχος είναι προφανής : Απαξίωση των υπηρεσιών αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους ,να παρέχουν  σωστές υπηρεσίες στους δημότες και στο βάθος ιδιωτικοποιήσεις , οι οποίες είδαμε όλοι με τον ποιο τραγικό τρόπο που οδηγούν με τη δολοφονία στα Τέμπη!

Δυστυχώς ως εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε θρηνήσει και εμείς πολλές φορές νεκρούς και τραυματίες τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν συνέπεια εργασιακής εξάντλησης και όχι κακιάς ώρας. Σε πολλούς δήμους έχουμε φαινόμενα μαύρης εργασίας όσο απίστευτο και αν ακούγεται .Φαινόμενο που αναδείχθηκε μέσα από το θανατηφόρο ατύχημα  ανασφάλιστης (!) εργαζόμενης ως πλήρωμα απορριμματοφόρου!

Δεν είναι αυτή η αυτοδιοίκηση που θέλουμε. Δεν είναι αυτή η αυτοδιοίκηση που αξίζουν οι δημότες. Δεν θέλουμε να πηγαίνουμε στη δουλειά μας κι «όπου βγει» καθημερινά!

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου , δεκάδες συνάδελφοι μας εργαζόμενοι στους δήμους του νομού  , με διαφόρων μορφών  συμβάσεις ορισμένου χρόνου,  προσέρχονται στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία. Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται πολλά χρόνια δίπλα μας ,καλύπτοντας τα εργασιακά κενά που έχει δημιουργήσει η απαξίωση του κεντρικού κράτους και σε πολλές υπηρεσίες δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι λειτουργούν λόγω της παρουσίας τους.

Οι δύο Σύλλογοι δηλώνουμε από κοινού,  ότι είμαστε μαζί τους , τους στηρίζουμε και απαιτούμε και από τις δημοτικές αρχές να στηρίξουν στις δικαστικές αίθουσες την παραμονή αυτών των εργαζομένων στις θέσεις τους. Καλούμε δε την κυβέρνηση να δει με την σοβαρότητα που απαιτούν οι καιροί , την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στην βουλή  , μετά από συνεργασία των σωματείων μας  με νομικούς και να δώσει οριστική λύση στην εργασιακή ομηρία των ανθρώπων αυτών οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης την καλούμε να επανεξετάσει τον κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο , εξαιρώντας τους ΟΤΑ ,δίνοντας τους μια άλλη εναλλακτική σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την  ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ζητάμε δήμους με υπηρεσίες στελεχωμένες πλήρως ,με καταρτισμένο προσωπικό. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να διαφυλάξουν τον δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα και ρόλο, οποίος απορρέει από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί