Στη βουλή η απειλή διακοπής ρεύματος στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

Την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων από την πλευρά της Πολιτείας σχετικά με την κάλυψη του κόστους σύνδεσης και παροχής ρεύματος στους προσωρινούς οικισμούς των σεισμοπλήκτων του Αρκαλοχωρίου, αναδεικνύει με την κατάθεση σχετικής επιστολής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

Δείτε επίσης: Απειλούν τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου με διακοπή ρεύματος

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων οχλήσεων από τη ΔΕΗ ΑΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν προκύψει από τις δαπάνες σύνδεσης με το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και τις δαπάνες παροχής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των προσωρινών εγκαταστάσεων φιλοξενίας των σεισμόπληκτων. Τονίζεται επίσης ότι απειλείται ακόμη και με διακοπή της ηλεκτροδότησης στους καταυλισμούς σεισμοπλήκτων, ενώ υπενθυμίζει ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί από το Αρκαλοχώρι για την ανάληψη της σχετικής δαπάνης.

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, σχετικά με τι προτίθενται να πράξουν, προκειμένου να καλυφτούν  οι παραπάνω δαπάνες.

Η σχετική επιστολή

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ, 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων μας αναφορικά με το θέμα του παρόντος, επανερχόμαστε σε αυτό εκ νέου καθότι, έως σήμερα, δεν έχει απαντηθεί από πλευράς της Πολιτείας το πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κάλυψης των δαπανών: (α) σύνδεσης με το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και (β) παροχής-κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των προσωρινών εγκαταστάσεων φιλοξενίας σεισμόπληκτων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την ίδια στιγμή που ο Δήμος μας έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτης δεκάδων επιστολών οχλήσεων από τη ΔΕΗ ΑΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν προκύψει από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των παραπάνω εγκαταστάσεων και για το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης στους καταυλισμούς σεισμοπλήκτων. 

Ειδικότερα, το μη εξοφλημένο κόστος σύνδεσης των προσωρινών εγκαταστάσεων καταυλισμών σεισμοπλήκτων με το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανέρχεται στο ποσό των 72.510,02 €, το δε κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος – για τις οποίες έχουμε ζητήσει, είτε να υπάρξει ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο από την Πολιτεία για την απαλλαγή του Δήμου από την καταβολή αυτού, είτε να υπάρχει έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου μας σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση για την αποπληρωμή αυτού ανέρχεται στο ποσό των 243,678,00 € έως 31/12/2022. Επομένως, ο Δήμος μας καλείται να καταβάλλει προς το ΔΕΔΔΗΕ συνολικά το ποσό των 316.188,02 € για τις δαπάνες σύνδεσης και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των καταυλισμών σεισμοπλήκτων, ποσό το οποίο ο Δήμος δεν διαθέτει τους ίδιους οικονομικούς πόρους για να αποπληρώσει, ούτε υπάρχει η δυνατότητα εν μέσω αυτής της δυσμενούς κατάστασης που έπληξε το Δήμο και τους ανθρώπους του – να μετακυλήσει το κόστος αυτό στο σύνολο των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών. 

Σας υπενθυμίζουμε δε, ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί από το Αρκαλοχώρι, αμέσως μετά το σεισμό, ότι το Κράτος – ως έχει αυτονόητη υποχρέωση – θα αναλάμβανε την κάλυψη της εν λόγω υποχρέωσης και της δαπάνης που αυτή συνεπάγετο προκειμένου ούτε ο πληγέν Δήμος αλλά ούτε και οι σεισμόπληκτοι να επιβαρυνθούν με επιπλέον δαπάνες για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η προσωρινή φιλοξενία στους καταυλισμούς. 

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε θερμά όπως αναλάβετε τις δέουσες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ώστε να επιλυθεί αυτό το σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει το Δήμο μας και υποσκάπτει την οικονομική βιωσιμότητα και λειτουργία του. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί