Πλειστηριασμοί: Η ηχηρή παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα και ο αναβρασμός εντός ΝΔ

Καλώ τον κο Μητσοτάκη άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.
Και δεσμεύομαι ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης, θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες.

Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα είναι προ των πυλών με εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των funds, απόφαση που έρχεται εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων του εξωτερικού, αλλά και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες (ως θυγατρικές) έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ. Πολλά από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ηχηρή παρέμβαση, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναστείλει άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ως τις εκλογές και διαμήνυσε ότι ο πρώτος νόμος της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών.

«Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σε on camera δήλωσή του.

«Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με τον αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες».

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με τον αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ως φαίνεται, αίρει ακόμα και την ελάχιστη δυνατότητα προστασίας των δανειοληπτών να ανακόπτουν πλειστηριασμούς που διενεργούνται από servicers.

Την ίδια ώρα, με την έκρηξη των επιτοκίων, ακόμα και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες, κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμούς.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει ποτέ συμβεί από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, προς τα funds του εξωτερικού και τις τράπεζες.

Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Καλώ τον κ. Μητσοτάκη άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.

Και δεσμεύομαι ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες».

Άνω κάτω στη ΝΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν θορυβηθεί από την απόφαση του Αρείου Πάγου αλλά και από την στάση της κυβέρνησης, καθώς φοβούνται ενδεχόμενο πλήγμα στις εκλογές. Μάλιστα αρκετοί ψηφοφόροι της ΝΔ μεταφέρουν σε βουλευτές και στελέχη το μήνυμα ότι χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις για την προστασία των δανειοληπτών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετανόητη καθώς αφενός ο Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι δεν θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία, και αφετέρου ο Γιάννης Οικονόμου πέταξε την μπάλα στην εξέδρα για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να γίνει αναστολή κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου έφτασε στο σημείο να επιρρίψει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι η «κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με συνέπεια, μεθοδικότητα και κοινωνική ευαισθησία το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους».

Η Πόπη Τσαπανίδου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, τονίζοντας προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

«Η κυβέρνησή σας κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε. Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι’ αυτό δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνησή σας επέλεξε να συνδέσει το σχέδιο “Ηρακλής” με τον νόμο της κυβέρνησης Σημίτη 2003 που δεν προέβλεπε ούτε φορολόγηση των funds ούτε υποχρεωτικά στάδια ρύθμισης όπως ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Αυτή την επιλογή σας πληρώνει σήμερα η κοινωνία».

Την ίδια στιγμή ο Χρήστος Σταϊκούρας όχι μόνο δεν άσκησε καμιά αυτοκριτική, όχι μόνο δεν άφησε ούτε υπονοούμενο για παρέμβαση αλλά αντίθετα και πάλι μόνο αυθαυμάστηκε, υποτιμώντας και λοιδορώντας με αυτό τον τρόπο τους 700.000 δανειολήπτες.

«Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με συνέπεια, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας», υποστήριξε το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, τη στιγμή που με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε, κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες. Τη στιγμή που ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει, καθώς δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί