Η συζήτηση για την πανδημία στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (Βίντεο)

Με μια «διχαστική και ασυνάρτητη» πρωτολογία του πρωθυπουργού, όπως τη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας, ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας, την ώρα που το, ανεπαρκώς προετοιμασμένο, σύστημα Υγείας δοκιμάζεται σκληρά από την έξαρση της επιδημίας 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, να επιτεθεί ξανά «στους νέους που διασκέδαζαν», επέδειξε ελάχιστη διάθεση αυτοκριτικής και διάλεξε να επιτεθεί ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ. Έδειξε, δε, ελάχιστη διάθεση αυτοκριτικής, επιλέγοντας να πει μόνο πως  «ίσως» θα έπρεπε να έχει επιβληθεί νωρίτερα η καθολική χρήση μάσκας και να έχουν παρθεί λίγο νωρίτερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα δε, ομολόγησε κυνικά ότι περίμενε την εκτόξευση κρουσμάτων από τον τουρισμό. Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από το Αλ. Τσίπρα, που τόνισε πως χρειάζεται όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας και των πολιτών της. 

Τη συζήτηση, που διεξάγεται βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής,άνοιξε ο πρωθυπουργός, και ακολουθούν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, και μετά οι δευτερολογίες. Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εισηγήθηκε και το Σώμα ενέκρινε τριπλασιασμό του χρόνου των ομιλιών που προβλέπει το άρθρο 142Α του Κανονισμού. 

“Δημοσιοποιήστε τα πρακτικά”

“Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα” τόνιζε από τα Γιάννενα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωνε: “Θα υπάρξει λογοδοσία από εδώ κι εμπρός”. Μετουσιώνοντας αυτή την εξαγγελία, αναμένεται σήμερα σκληρό πρέσινγκ στον πρωθυπουργό για το ζήτημα που θέτει μετ’ επιτάσεως η Κουμουνδούρου. Θα καλέσει την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής επιστημόνων.

“Δεν μπορεί να κρύβεται άλλο” ανέφεραν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές, τονίζοντας ότι εάν ο Κ. Μητσοτάκης απορρίψει την πρόταση, τότε αποδεικνύεται ότι δεν θέλει δημοσίευση και διαφάνεια φοβούμενος πως θα αποκαλυφθεί ότι αγνόησε πολλές φορές τις εισηγήσεις των ειδικών βαφτίζοντας επιστημονικές πολιτικές αποφάσεις που συνετέλεσαν στην έκρηξη του δεύτερου κύματος.

Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσει ξανά -υπάρχει επίκαιρη ερώτηση ήδη από τον Μάιο- τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την τηλεκπαίδευση, μετά το φιάσκο των προηγούμενων ημερών.

Στήριξη της εργασίας

Σφοδρή θα είναι η κριτική και η αντιπαράθεση για το ζήτημα της εργασίας, αφού ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται για άλλη μια φορά να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιδοτεί την ανεργία αντί της εργασίας. Ιδίως μετά την αποκάλυψη της “Α” ότι 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή κινδυνεύουν να πάρουν πετσοκομμένο ή καθόλου δώρο Χριστουγέννων.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη μετατρέπει σε ευκαιρία “για να υλοποιήσει πολιτικές που λεηλατούν την κοινωνία, που διαλύουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα” με τον Πτωχευτικό και το νομοσχέδιο Βρούτση.

Δείτε τα βίντεο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί