Πάκο Ραμπάν: Πέθανε στα 88 του ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής μόδας

Ο Πάκο Ραμπάν σε επίδειξη μόδας του οίκου του το 1991
AP Photo/Pierre Gleizes, File

Ο Πάκο Ραμπάν (Paco Rabanne, κατά κόσμον Francisco “Paco” Rabanedacuervo), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Στα πρώτα του βήματα πέρασε από οίκους μόδας όπως Givenchy, Dior και Balenciaga. Το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες.

Είχε ταυτιστεί με την Space Age αισθητική των 60s αλλά και την αρωματοποιία, καθώς τα αρώματα με την υπογραφή του σημείωσαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στο Σαν Σεμπαστιάν της Χώρας των Βάσκων στην Ισπανία. Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου αυτός και η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα, διέφυγαν στη Γαλλία. Εκεί σπούδασε αρχιτεκτονική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, από την οποία αποφοίτησε το 1964 και στη συνέχεια στράφηκε στον χώρο της μόδας.

Από το 1966 οι δημιουργίες του, ενδύματα και κοσμήματα, ξεχώρισαν αμέσως, ενώ μαζί με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στιλ σε πιο λιτές και «κοριτσίστικες» προτιμήσεις. Πηγές έμπνευσής του, η τέχνη και η αρχιτεκτονική.

Το 1968, δημιούργησε το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία «Μπαρμπαρέλα», ενώ κατά τη δεκαετία του 1970, ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί