Με επικοινωνιακά και προεκλογικά νομοσχέδια δεν λύνονται τα προβλήματα της  κοινωνίας 

του Σωκράτη Βαρδάκη*

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αρνείται κατηγορηματικά και πεισματικά, σε αυτή την περίοδο της μεγάλης δοκιμασίας να στηρίξει εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικρομεσαίους, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα. Ταυτόχρονα, επαίρεται για ένα ακόμα νομοσχέδιο, που δήθεν στόχο έχει τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής, της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 

Επί της ουσίας όμως, πρόκειται για ένα άκρως προεκλογικό, επικοινωνιακό τέχνασμα, ένα συνονθύλευμα διατάξεων, το οποίο ούτε λύνει προβλήματα, κυρίως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ημερών μας.

Η ρύθμιση των 24 δόσεων και όχι η επαναφορά των 120 δόσεων, ρύθμιση που ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησε το 2019, δίνοντας ανάσα σε νοικοκυριά, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία, δεν θα σώσει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες που δεν μπόρεσαν την περίοδο της πανδημίας και τώρα λόγω της κρίσης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης να είναι συνεπείς.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 250 ευρώ, πρόκειται για δυσανάλογο ποσό μπροστά στο τεράστιο και τρομακτικό κύμα ακρίβειας, που έχει κατακλύσει την κοινωνία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και εν γένει την κρίση που ανατροφοδοτείται από τις ίδιες τις επιλογές της Κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που ο μισθός και η σύνταξη δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε το μισό μήνα για την διαβίωση ενός νοικοκυριού.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας για χορήγηση μειωμένης σύνταξης στο δημόσιο, αφορά καθαρά ιδεοληπτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο δε Υφυπουργός κ. Τσακλόγλου δήλωνε πέρυσι ότι τα όρια δεν πρόκειται να αλλάξουν. Λίγες μέρες μετά ζήτησε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντάξεων στο δημόσιο που αφορούν κατηγορίες που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. 

Παράλληλα, επιχειρείται απαράδεκτα, η διάλυση της μορφής του Μετοχικού Ταμείου των Πολιτικών Υπαλλήλων, όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα, το οποίο σημειωτέον λειτουργεί χωρίς την οικονομική συνεισφορά του κράτους, είναι αυτοδιαχειριζόμενο, χρηματοδοτείται καθαρά μέσα από τις κρατήσεις των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, ένα Ταμείο το οποίο είναι 150 χρόνια σε λειτουργία και για το οποίο δυστυχώς επιδιώκεται η εκμετάλλευση και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας.  

Ο εμπαιγμός της ΝΔ απέναντι στον λαό, είναι ασύλληπτος. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω μνημονίων για την στήριξη των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων διέθεσε το Δεκέμβριο του 2016, 629 εκ., αντιστοίχως το 2017, 750 εκ. και το 2018, 780 εκ., καταστώντας την 13η σύνταξη  το 2019,  ποσού 980 εκ., μόνιμο Μέτρο, η ΝΔ,  την κατήργησε και μάλιστα εκτός μνημονίων, με αναστολή του συμφώνου σταθερότητας με μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας από Ε.Ε., έχει κάνει κοινωνική πολιτική με συνολικό ποσό 809 εκ., τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησής της.

Είναι η Κυβέρνηση που έκοψε μισθούς, επιδόματα, δώρα κύριες και επικουρικές συντάξεις, μέσα από 9 νόμους, την περίοδο 2010-2014 (3845, 3863, 3865, 3869, 3986, 4042, 4046, 4093, 4254) και σήμερα συνεχίζει τις ίδιες εγκληματικές πολιτικές.  

Είναι η Κυβέρνηση που φρόντισε να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, αδιαφορώντας πλήρως για 2 εκ. νοικοκυριά που κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. 

Είναι η Κυβέρνηση, που, με τις ευλογίες της,  ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, λαμβάνει πάνω από 300.000 χιλ. ευρώ, τα στελέχη της ΔΕΗ ακριβοπληρώνονται, τα γκόλντεν μπόϊς του ΕΦΚΑ φτάνουν τα 8.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο μισθός του μέσου Έλληνα δεν φτάνει να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι η Κυβέρνηση που επιτρέπει σε  γαλάζιες ακρίδες, σε  Πάτσιδες, να απομυζούν το Δημόσιο, χρήμα ελέω κουμπάρων, κολλητών, πολιτικών, την ώρα που περικόπηκε, στο 50%, η αποζημίωση των υπό συνταξιοδότηση υπαλλήλων των ΕΛΤΑ, με απόφαση ΔΣ.

Αυτή η Κυβέρνηση προσπαθεί με περίσσια υποκρισία να πείσει την κοινωνία ότι ενδιαφέρεται για τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού.  

Η ΝΔ οδηγεί για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, σε πλήρη φτωχοποίηση και πρέπει να φύγει άμεσα.

*Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί