“Ποτέ την Κυριακή”, απαντούν οι έμποροι της Κρήτης στην αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης

Την έντονη αντίδρασή τους στην απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, που κατέθεσε τροπολογία που επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, εκφράζουν φορείς του εμπορίου στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου, η τροπολογία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, στους μικρομεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες και στους εργαζομένους τους, κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση χωρίς διαβούλευση.

Δείτε επίσης: Ο Χ. Μαμουλάκης για την αιφνίδια κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή

Όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος, η παρέμβαση αυτή της Κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επεδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές.

Την εκ νέου επίθεση της κυβέρνησης στην κυριακάτικη αργία καταγγέλλει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στο «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοέμβρη, παρότι το καλοκαίρι με νόμο κατάργησε τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούσαν τα μαγαζιά.

«Οι συνέπειες της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας είναι καταλυτικές για τη ζωή όλων των αυτοαπασχολούμενων. Έχουμε ανάγκη από χρόνο με τις οικογένειές μας, από ξεκούραση, από ελεύθερο χρόνο για αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απαίτησή μας», αναφέρει η ΑΣΕ.

«Αλήθεια τι κερδίσαμε τόσα χρόνια, εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι από την συνεχή απελευθέρωση και διεύρυνση του ωραρίου; Μήπως αυξήθηκαν τα έσοδα μας; Μήπως μεγάλωσε η πελατεία μας;», διερωτώνται τα μέλη του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων που είναι εκλεγμένα με την Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Χανίων.

«Τα “καλά και συμφέροντα” των μονοπωλιακών ομίλων ήρθε να διασφαλίσει η απόφαση της κυβέρνησης, για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοέμβρη, ενώ κατήργησε το καλοκαίρι τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που περιλάμβαναν τις 2 Κυριακές. Μάλιστα βάζει και την λέξη «προαιρετικά» λες και δεν ξέρουμε τη σημαίνει στην πράξη αυτό, ότι ανοίγοντας τα μεγάλα πολυκαταστήματα θα αναγκαστούν να ανοίξουν και τα μικρά. Είναι τα προεόρτια για το τι θα ακολουθήσει με βάση και τα δημοσιεύματα που βγήκαν σήμερα», επισημαίνει η ΑΣΕ Χανίων.

Η ΟΕΒΕΝ Χανίων συντάσσεται με την κοινή ανακοίνωση ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ αναφορικά με την τροπολογία που επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των Εμπορικών Καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι «τα εργασιακά δικαιώματα και η επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, πρέπει να διασφαλίζονται».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί