«Σφυροκόπημα» στον Γεραπετρίτη από την εξεταστική επιτροπή PEGA για το σκάνδαλο υποκλοπών – Σε πανικό η κυβέρνηση

Σε δεινή θέση βρέθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής PEGA που διερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα με το Predator.

Οι ευρωβουλευτές έθεσαν τον υπουργό Επικρατείας προ των ευθυνών του και ζήτησαν απαντήσεις για όλα τα καυτά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η επιτροπή PEGA με αναρτήσεις της στο Twitter, οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και τους λόγους πίσω από αυτή. Παράλληλα, ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο διαγράφηκαν τα δεδομένα και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακαλύψει από πού προέρχεται το παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware (βλέπε Predator) που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης σύμφωνα με πληροφορίες κρύφτηκε ξανά πίσω από το απόρρητο, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δείξει τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο υπουργός Επικρατείας, λέγοντας πως ό,τι μπορούσε να ειπωθεί στον δημόσιο διάλογο έχει ειπωθεί.

Τα μέλη της επιτροπής PEGA και ο Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησαν επίσης:

  • Τη διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ δημόσιων αρχών και ιδιωτικών εταιρειών
  • Την ελευθερία του Τύπου και τις αγωγές SLAPP
  • Τον ρόλος της κρατικής διαφήμισης ως πηγή χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης
  • Τα σχέδια μεταρρύθμισης των ελληνικών νόμων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης τους επόμενους μήνες

Νωρίτερα στη Βουλή, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ για να «συζητήσουν για την ελληνική εξεταστική επιτροπή, η οποία οι βουλευτές θεώρησαν ότι δεν είχε αποκαλύψει όλα τα γεγονότα ή δεν είχε ακούσει από όλους τους βασικούς μάρτυρες» όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση της PEGA.

«Οι ευρωβουλευτές τους ρώτησαν για κρατικές συμβάσεις παρακολούθησης και αστυνομικά λογισμικά υπό αυτήν την κυβέρνηση και προηγούμενες, το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά» αναφέρει η PEGA.

Σε πανικό η κυβέρνηση – Για πρώτη φορά λένε ότι εξετάζουν να σπάσουν το απόρρητο

Σε μία μακροσκελέστατη διαρροή 529 λέξεων προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το τέλος της εξέτασης του Γιώργου Γεραπετρίτη από την επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Ενδεικτικού του πανικού του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι για πρώτη φορά λένε ότι εξετάζουν να σπάσουν το απόρρητο και να καταργήσουν την κατάπτυστη διάταξη που δεν επιτρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες που παρακολουθούνται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προβλέπουν μεταξύ άλλων:

«Παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, δημιουργία φορέα Κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου, επένδυση για προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφαλείας και επένδυση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε απορρίψει την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να ακυρώσει την νομοθετική συγκάλυψη των παρακολουθήσεων, ώστε να μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες ότι παρακολουθούνταν, όπως ίσχυε μέχρι την τροπολογία Μητσοτάκη.

Κατά τα άλλα το Μαξίμου μετά την εξέταση του Γιώργου Γεραπετρίτη, λέει προκλητικά ότι χειρίστηκε «με αίσθημα ευθύνης την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη και ακολούθησε όλες τις διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως». Μάλιστα φτάνει στο σημείο να επιρρίψει ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «προσπάθησαν από κοινού να στήσουν ένα show για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Αναλυτικά το non paper της κυβέρνησης:

«Σε παραγωγικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση εργασίας ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη τη θέση της κυβέρνησης για «διαφάνεια παντού», ενώ σχολίασε την απόπειρα της Αντιπολίτευσης – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ – να προκαλέσει υπόνοιες σε βάρος της Κυβέρνησης για χρήση κακόβουλων λογισμικών για μικροπολιτικούς λόγους, παρότι κανένας από τους ισχυρισμούς της δεν αποδείχθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει ολοκληρωθεί.

Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή επιδιώχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η ταχύτερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές της και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μόλις ήλθαν σε γνώση του τα στοιχεία έδρασε άμεσα και αποφασιστικά.

Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής PEGA ότι η Κυβέρνηση – όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και εξειδίκευσε στη Βουλή ο ίδιος, έχει ήδη αναλάβει ευρύτερη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, που θα προβλέπει αφενός σκληρές ρυθμίσεις έναντι των κακόβουλων λογισμικών και αφετέρου ενίσχυση του καθεστώτος διαφάνειας των νόμιμων επισυνδέσεων, σημειώνοντας ότι ήδη έχει νομοθετηθεί διπλή ασφαλιστική δικλείδα για τις άρσεις των απορρήτων για λόγους εθνικής ασφάλειας καθώς πλέον προβλέπεται και η υπογραφή 2ου εισαγγελικού λειτουργού.

Με το νέο περιοριστικό πλαίσιο, το οποίο θα απαγορεύει καθολικά την εμπορία κακόβουλων λογισμικών, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα προβλέψει κάτι τέτοιο και ως στόχο θα έχει να διασφαλίζει τη λογοδοσία, αλλά και να υπηρετεί την ανάγκη της εθνικής ασφάλειας. Για τον σκοπό θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να εντοπίσει διαχρονικές παθογένειες και να εισηγηθεί ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση τους.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε, επίσης, ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου επιγραμματικά προβλέπουν:

  • Την ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα.
  • Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
  • Την απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης και θέσπιση αυτοτελούς διάταξης που θα απαγορεύει και θα τιμωρεί την εμπορία (πώληση και αγορά) λογισμικών παρακολούθησης προς ιδιώτες.
  • Παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, δημιουργία φορέα Κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου, επένδυση για προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφαλείας και επένδυση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων.

Από τη σημερινή ενημερωτική συνάντηση του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη με τους ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής PEGA, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη και ακολούθησε όλες τις διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως.

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν από κοινού να στήσουν ένα show για τη δημιουργία εντυπώσεων. Μοναδικός στόχος της αντιπολίτευσης ήταν να συνεχίσει την εργαλειοποίηση της υπόθεσης για μικροκομματικά οφέλη, ενώ δεν θέλησε να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί