Μάλια: “Θλίψη” για τον θάνατο του γνωστού εικαστικού, Γιώργου Αργυράκη

Θλίψη σκόρπισε η είδηση θανάτου του γνωστού εικαστικού Γιώργου Αργυράκη, που είχε γεννηθεί και ζούσε στα Μάλια. Ήταν 84 ετών.

Ο Γιώργος Αργυράκης γεννήθηκε στα Μάλια το 1938 όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα. Το 1963 έφυγε για το Μόναχο και φοίτησε στη Σχολή Ελεύθερου Σχεδίου ‘ von Parish ” ενώ το 1966 εγγράφεται στην Σχολή Καλλών Τεχνών του Δ. Βερολίνου στο τμήμα Χαρακτικής και Εφηρμοσμένης Γραφικής.

Φωτογραφία από Κώστα Σχιζάκη

Το 1971 συνέχισε τις σπουδές του στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στην Ιστορία της Τέχνης.

Καθ όλη τη διάρκεια της χούντας συμμετείχει στον αντιδικτατορικό αγώνα και συνδέεται με σχέσεις φιλικές και αδιατάρακτες με προσωπικότητες και καλλιτέχνες που μετέπειτα διαδραμάτησαν εξέχοντα ρόλο στην πολιτική και στην τέχνη όπως ο Κάρολος Παπούλιας και ο σπουδαίος μουσικός Νίκος Μαμαγκάκης.

Το ’70 γνωρίζονται με τον Μίκη Θεοδωράκη όπου στη μεγάλη συναυλία με τη φιλαρμονική του Βερολίνου είχε δίπλα του τη Λιλίκα που τραγουδά στα Γερμανικά, “Παιδιά σηκωθείτε”. Την ίδια περίοδο δημοσιεύονται και κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη αντιδικτατορικές αφίσες και γελοιογραφίες δικές του με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία που στοχεύει στην τόνωση του βασανισμένου λαού. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και συνεργάζεται με την Σχολή Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου.

Από το 1980 επέστρεψε στα πατρώα εδάφη όπου ζει και εργάζεται στην Κρήτη. Ασχολείται κυρίως με την χαρακτική κι επιδίδεται ακόμα στις μικρές αλλά υπέροχες γλυπτές συνθεσεις είτε σε ορείχαλκο είτε σε πηλό.

Έχει εκδώσει το βιβλίο ” Τσιγκογραφία – Γκραβούρα ” και έχει βραβευτεί δύο φορές για τις αφίσες” ”Έκθεση Θεσσαλονίκης 1975 ” και για το 11ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στην Αβάνα της Κούβας, το 1978. Εχει λάβει μέρος σε παμπολλες ομαδικές εκθέσεις καθώς και ατομικές στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Γερμανία. Ακολουθούσε το δόγμα που εξέφραζε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ και βουλευτής Ευα Μελά σύμφωνα με το οποίο η τέχνη είναι όπλο που ΔΕΝ μπορεί ν αλλάξει τον κόσμο αλλά μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση των συνειδήσεων ώστε να παλέψουν γιά ένα καλύτερο αυριο, για μιά κοινωνία χωρίς οικονομικούς ανταγωνισμούς, χωρίς πολέμους και προσφυγιά, χωρίς εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η σορός του Γιώργου Αργυράκη εξετέθη στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών του Δήμου Μαλίων. Για τον νεκρό μίλησαν ο Κωστής Σχιζάκης και ο Στέλιος Ορφανός.

Επιθυμία του ήταν να αποτεφρωθεί.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗ-ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΓΥΡΑΚΗ.

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του σπουδαίου χαράκτη-ζωγράφου Γιώργου Αργυράκη που έφυγε από τη ζωή.

Ο Γιώργος Αργυράκης γεννήθηκε στα Μάλια της Κρήτης, πραγματοποίησε τις γυμνασιακές σπουδέςτου στην Αθήνα ενώ στη συνέχεια δούλεψε ως βοηθός του σκηνογράφου Τάσου Ζωγράφου. Το 1963 φοίτησε στη Σχολή ελευθέρου σχεδίου VonParish του Μονάχου. Το 1966 συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου μέχρι το 1971. Τον επόμενο χρόνο φοίτησε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου σπουδάζοντας Ιστορία της Τέχνης, για δύο χρόνια. Στην Ελλάδα επέστρεψε το καλοκαίρι του 1974. Έζησε και εργάστηκε στην Κρήτη από το 1979. Έχει πραγματοποιήσειατομικές εκθέσεις σε Βερολίνο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Αγρίνιο κ.α. και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Ο Γιώργος Αργυράκης πάντοτε στο πλευρό του ΚΚΕ πρόσφερε ιδιαίτερα μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο. Εμπνεύστηκε από τους αγώνες του λαού μας αναδεικνύοντας μέσα από ατομικές και ομαδικές του εκθέσεις πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο, αλλά και με τις χαρακτηριστικές και διαχρονικές αφίσες του ιστορικές στιγμές του εργατικού-λαϊκού κινήματος από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στις εκθέσεις που έχει συμμετάσχει ήταν η Έκθεση Εικαστικών αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, το 2018, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου συνέβαλε με τα έργα του στην ανάδειξη πλευρών της ιστορίας και της δράσης του ΚΚΕ αλλά και στη στήριξη της δράσης του σήμερα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί