Κύθηρα: Δύο μέρες μετά το ναυάγιο και ακόμη δεν έχουν ανασυρθεί οι σοροί των προσφύγων

Απόψε συμπληρώνονται δύο 24ωρα απ’ το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε στα Κύθηρα. Από τις πρώτες ώρες χάρη στην άμεση συγκινητική προσφορά των εθελοντών και την κινητοποίηση των τοπικών αρχών του νησιού διασώθηκαν 80 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις διασωθέντων στη βάρκα επέβαιναν 95 άτομα.

Όμως έκτοτε παραμένουν στη θάλασσα τα πτώματα αδικοχαμένων προσφύγων να επιπλέουν σε κοινή θέα. Αυτή τη στιγμή είναι ορατά απ’ τον γκρεμό, που βρίσκεται ακριβώς πάνω απ’ το σημείο του ναυαγίου, τα πτώματα επτά ανθρώπων, όπως μεταφέρουν στην «Εφ.Συν.» κάτοικοι του νησιού. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες, όπως μπορούν να διακρίνουν.

Η επίσημη εκδοχή του Λιμενικού για την τραγική αυτή κατάσταση, όπως διατυπώθηκε σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα το απόγευμα της Παρασκευής, είναι πως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή δεν μπορούν να προσεγγίσουν πλωτά μέσα και πως η περισυλλογή των νεκρών θα ξεκινήσει μόλις το επιτρέψει ο καιρός, κάτι που αναμένουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Όμως στο μεταξύ ξεχειλίζει η οργή και ο πόνος συγγενών των άτυχων μεταναστών και προσφύγων που έχουν καταφτάσει στο νησί από ξένες χώρες, όπως απ’ τη Φινλανδία και τη Γερμανία, καθώς αναγνωρίζουν από τη στεριά τα αγαπημένα τους πρόσωπα να επιπλέουν νεκρά. Και φυσικά ένα βασικό ερώτημα έχουν στα χείλη: Γιατί ακόμα δεν έχουν ανασυρθεί οι άνθρωποί τους απ’ τη θάλασσα.

Μάλιστα, ακόμα και εθελοντές έχουν φτάσει στο σημείο να λένε πως είναι έτοιμοι οι ίδιοι να βουτήξουν για να περισυλλέξουν τα πτώματα των προσφύγων.

Ο άνδρας αυτός έφτασε απ’ τη Φινλανδία μαζί με τον αδελφό και τον θείο του για να δει τι απέγινε ο άλλος του αδελφός και η οικογένειά του.

Στο βίντεο που παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών παραπάνω είναι ο αδελφός ενός απ’ τους νεκρούς που επιπλέει στο σημείο. Κατέφτασε απ’ τη Φινλανδία μαζί με τον άλλο τους αδελφό και έναν θείο τους και, όπως ανέφερε, απ’ την οικογένεια του αδελφού του διασώθηκαν η σύζυγός του και τα τρία τους παιδιά: ένα κορίτσι 20 ετών, ένα αγόρι 19 ετών και ένα κορίτσι 12 ετών.

«Τι ύβρις είναι αυτή στην ανθρώπινη ζωή!» έλεγε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα κάτοικος του νησιού που από τις πρώτες ώρες έζησε από κοντά την τραγωδία, καταγγέλλοντας το Λιμενικό για «κραυγαλέα ανεπάρκεια».

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί