Κυβέρνηση της πλάνης και της γραφειοκρατίας και για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

Καθυστερήσεις και παραλήψεις στην στεγαστική συνδρομή επιβαρύνουν τους σεισμόπληκτους – Στη Βουλή το πρόβλημα από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πρωτοβουλία του Χάρη Μαμουλάκη

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασ​ιών και επικαιροποίησης των τιμολογίων αποκατάστασης των κτηρίων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

«Λίγο πριν συμπληρωθεί χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, οι συμπολίτες μας που είδαν τα πάντα να ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη, εξακολουθούν να παλεύουν με την γραφειοκρατία και τις παραλήψεις των Υπουργείων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πρέπει όλοι να πιέσουμε έτσι ώστε οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου και των γύρω περιοχών, να μην περάσουν κι άλλο χειμώνα ταλαιπωρίας και ανασφάλειας έξω από τα σπίτια τους. Σε αυτή την προσπάθεια, είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά! Και δεν περισσεύει κανείς.».

Με την Ερώτηση, αφού παρουσιάζονται αναλυτικά οι σημαντικές καθυστερήσεις αλλά και οι παραλήψεις που επιβαρύνουν τους πληγέντες, ζητείται η επικαιροποίηση του τιμολογίου υπολογισμού των δαπανών των εργασίες επισκευής και αποκατάστασης έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πληθωριστικές πιέσεις. Ζητείται επίσης η διενέργεια ελέγχων στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές και για τα οποία υφίσταται αίτημα στεγαστικής συνδρομής προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθότητα του αρχικού χαρακτηρισμού τους, καθώς και η απλοποίηση της διαδικασίας και των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να υποβάλουν οι δικαιούχοι ενίσχυσης των οποίων τα κτήρια έχουν χαρακτηριστεί ως «Πράσινα».

Η ερώτηση:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Η στεγαστική συνδρομή στους ιδιοκτήτες κτιρίων που επλήγησαν από  το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη δε λαμβάνει υπόψη το πληθωρισμό». 

Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, του δήμου Μινώα Πεδιάδος, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στο χερσαίο χώρο της Κρήτης.   Δυστυχώς, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πολλοί τραυματίστηκαν και οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν στις πληγείσες περιοχές είναι πολύ μεγάλες. Το κυβερνητικό επιτελείο θα όφειλε να έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ταχύτατα τις ενέργειες αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν. Εντούτοις, παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις αλλά και παραβλέψεις που επιβαρύνουν τους πληγέντες.

Πιο συγκεκριμένα, με το ν.4839 (Α’ 181/02.10.2021) θεσμοθετήθηκε η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πρώτης αρωγής στεγαστικής συνδρομής η οποία χορηγείται ως έναντι της στεγαστικής συνδρομής στους ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Το δε ύψος της, δε δύναται να υπερβαίνει το ογδόντα τοις εκατό (80%) της κατά πλήρη κυριότητα αξίας του ακινήτου, όπως αυτή υπολογίζεται για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2020. 

Στις 22.10.2021 με την υπ’ αριθμ. ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/οικ.18662/A321 απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, (ΦΕΚ B’ 4958/26.10.2021), καθορίστηκαν οι προθεσμίες και η διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτιρίων πληγέντων από τους σεισμούς του 2021, σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης. Έτσι, οι ιδιοκτήτες όφειλαν να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συνοδευόμενη από τον απαιτούμενο σχετικό φάκελο, για την αποκατάσταση του κτιρίου τους, προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής. Σημειώνεται ότι η βλάβη που έχει υποστεί το κάθε κτίριο, και κατά συνέπεια το εάν χρήζει επισκευής, ανακατασκευής κ.λπ. θα πρέπει να έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και να έχει κριθεί: α) επικίνδυνο για χρήση («ΚΟΚΚΙΝΟ»), β) προσωρινά ακατάλληλο για χρήση («ΚΙΤΡΙΝΟ») ή γ)  γγ) κατάλληλο για χρήση («ΠΡΑΣΙΝΟ»).

Η παραπάνω απόφαση, και ειδικότερα ως προς τον υπολογισμό της δαπάνης για τις εργασίες επισκευής για την αποκατάσταση των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές, παραπέμπει στο υπ’ αριθμ. Οικ. 6772/Β9β/19.12.2011 τιμολόγιο, (Β’ 3201), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Ωστόσο, οι αναγραφόμενες τιμές μονάδας του εν λόγω τιμολογίου, οι οποίες αναφέρονται σε πλήρως περαιωμένες εργασίες και περιλαμβάνουν και τις δαπάνες για εργασία μαζί με τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και το Φ.Π.Α., την προμήθεια και μεταφορά των υλικών, την αμοιβή μελέτης και επίβλεψης κ.α, δεν ανταποκρίνονται στις ισχύουσες τιμές υλικών αλλά και εργασιών που έχουν εκτοξευτεί λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Με δεδομένα τα παραπάνω, την άνοδο στις τιμές των οικοδομικών υλικών και εργασιών, αλλά και σε συνδυασμό με το ότι στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό της 27η Σεπτεμβρίου, παρατηρείται μέχρι και σήμερα έντονη σεισμική δραστηριότητα η οποία ενδέχεται να έχει προκαλέσει περισσότερες βλάβες σε κτίρια τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί και κριθεί, με αποτέλεσμα ο χαρακτηρισμός τους να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Σκοπεύετε να επικαιροποιήσετε /τροποποιήσετε το τιμολόγιο υπολογισμού της δαπάνης για εργασίες επισκευής και αποκατάστασης κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές (Β’3201/30.12.2011) ούτως ώστε να λαμβάνει υπόψη τις πληθωριστικές πιέσεις;
  2. Προτίθεστε να διενεργήσετε ελέγχους στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές και για τα οποία υφίσταται αίτημα στεγαστικής συνδρομής προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθότητα του αρχικού χαρακτηρισμού τους;
  3. Προτίθεστε να απλοποιήσετε τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι δικαιούχοι ενίσχυσης των οποίων τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί «Πράσινα»;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νίκος 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί