«Όχι» στο ολέθριο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ – Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ΕΛΜΕΠΑ

Το ολέθριο νομοσχέδιο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποτέλεσε το αντικείμενο συναντήσεων που είχε σήμερα αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις πρυτανικές αρχές και εκπροσώπους των διδασκόντων και των εργαζομένων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ).

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που το επίμαχο νομοσχέδιο συζητείται, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, στη Βουλή και ενώ παράλληλα οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι διδασκόντων και εργαζομένων στα πανεπιστήμια έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ενάντια στην ψήφισή του.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο πρύτανης Ν. Κατσαράκης και οι αντιπρυτάνεις Εμ. Δρακάκης και Χ. Φλώρος, όπως επίσης οι εκπρόσωποι του διδακτικού προσωπικού και των εργαζομένων στο ΕΛΜΕΠΑ εξέφρασαν τους έντονους προβληματισμούς τους για τις αντιδημοκρατικές και αναχρονιστικές, όπως τις χαρακτήρισαν, ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, εκτιμώντας ότι θα αποδειχθούν καταστροφικές για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και τελικά ανεφάρμοστες. Τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι το σύστημα διοίκηση των ΑΕΙ που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, καθώς καταλύει την αρχή της δημοκρατίας και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος. Υπενθύμισαν ακόμη ότι σε σχετική απόφαση που έλαβε η Σύγκλητος του ΕΛΜΕΠΑ, καθώς και σε κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν οι σύλλογοι διδασκόντων, εργαζομένων και φοιτητών του ιδρύματος, καταγράφεται τεκμηριωμένα η κάθετη αντίθεσή τους προς το νομοσχέδιο και το αίτημα για την απόσυρσή του.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαβεβαίωσαν τις πρυτανικές αρχές και τους πανεπιστημιακούς εκπαιδευτικούς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει μάχη στη βουλή για να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Γνωστοποίησαν επίσης τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αναίρεση των καταστροφικών ρυθμίσεων που εισάγει το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, αλλά και το ξήλωμα του συνόλου των αντιεκπαιδευτικών νόμων, που θεσπίστηκαν την τελευταία τριετία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπενθύμισαν ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης, το κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει διπλασιασμό των μελών ΔΕΠ και της χρηματοδότησης των πανεπιστήμιων σε βάθος τετραετίας, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, δραστικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και θέσπιση ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές όπου αυτό είναι εφικτό, κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της ισοτιμίας των πτυχίων ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, επαναφορά της δωρεάν φοίτησης στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης των φοιτητών κ.α.

Τέλος τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαβεβαίωσαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει ενεργά τις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως, που διοργανώνουν από κοινού φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές, στις 7 μ.μ. στο κέντρο του Ηρακλείου, στα Λιοντάρια.

Τις επόμενες μέρες αντιπροσωπία στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει αντίστοιχη συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και τους εκπροσώπους του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί