Μεγάλη φωτιά σε πολυώροφο κτίριο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (Βίντεο & φωτο)

Απομακρύνθηκαν μαθητές από διπλανό κτήριο

Σε εγκαταλειμμένο κτήριο δίπλα από αυτό που στεγάζονται τα δύο Επιμελητήρια, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό, φαίνεται πως ξεκίνησε η φωτιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της Αριστοτέλους και της οδού Εγνατίας.

Όπως σημείωσε ο συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μάριος Αποστολίδης, οι έντονοι καπνοί μεταφέρθηκαν στα κτήρια των Επιμελητηρίων καθώς σε ένα ακόμα κτήριο επί της Εγνατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρέμβαση της Πυροσβεστικής έγινε από τρία διαφορετικά σημεία, από την Αριστοτέλους, από τη Σολωμού και από την Εγνατία.

«Είχαμε πληροφορίες ότι πρόκειται για εγκλωβισμένα άτομα, ειδοποιήσαμε αμέσως μεγάλη δύναμη, 12 οχήματα με 40 άνδρες ανάμεσά τους δύο ειδικά οχήματα, για να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουν αν έπρεπε άτομα από τα μπαλκόνια», σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.

Μάλιστα, τόνισε πως «περιβάλλαμε από τρεις πλευρές το κτήριο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά η οποία τελικά δεν ήταν στο κτήριο γραφείων, αλλά στο διπλανό το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο και είχε και σκουπίδια μέσα. Από εκεί μάλλον ξεκίνησε η πυρκαγιά και δημιουργήθηκε μεγάλο θερμικό φορτίο, γι’αυτό υπήρχε και ο έντονος καπνός που φαινόταν από μακριά. Η φωτιά δεν πέρασε στο διπλανό κτήριο».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του voria.gr, απεγκλωβίστηκαν συνολικά 44 άτομα, δύο εκ των οποίων μεταφέρονται διασωληνωμένοι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Μάλιστα, αναστάτωση προκλήθηκε και σε φροντιστήριο επί της οδού Εγνατίας 76 όπου παιδιά χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής άμεσα από το κτήριο. Να σημειωθεί πως δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός.

Να σημειωθεί πως επί τόπου βρέθηκαν πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία και παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στα άτομα που απεγκλωβιζόνταν.

Αναπνευστικά προβλήματα αντιμετωπίζουν άτομα που κατάφεραν να εξέλθουν από τη φωτιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι σε κτήριο κοντά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σοκαριστικές είναι οι περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων, οι οποίοι κατάφεραν να βγουν έγκαιρα από το κτήριο που στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παρά τον πυκνό καπνό. Γυναίκα που βρισκόταν σε κτήριο δίπλα από αυτό που πήρε φωτιά αναφέρει πώς αυτή μαζί με άλλα έντεκα άτομα κατάφεραν να βγουν χρησιμοποιώντας τις σκάλες, σύμφωνα με οδηγίες της πυροσβεστικής. Η γυναίκα ανέφερε ότι υπήρχαν πυκνοί καπνοί και σημείωσε ότι δεν άκουσε κάποια έκρηξη. «Βέβαια φοβηθήκαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά η γυναίκα.

Μία άλλη γυναίκα αναφέρει ότι στον έβδομο όροφο του κτηρίου που στεγάζεται το ΒΕΘ, υπάρχει φροντιστήριο, μέσα στο οποίο βρίσκονταν και παιδιά, όταν ξέσπασε φωτιά. Η γυναίκα, μητέρα του παιδιού που βρισκόταν στο φροντιστήριο, τόνισε ότι τα παιδιά τρόμαξαν πολύ. Η ίδια έλαβε κλήση από την κόρη της για τη φωτιά και έσπευσε στο σημείο για να βεβαιωθεί πως η κόρη της ήταν καλά στην υγεία της. Από το φροντιστήριο δεν τραυματίστηκε κανένα παιδί και όλα κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από το κτήριο.

Δείτε φωτογραφίες του thestival.gr από τη φωτιά:

«Ξαφνικά είδαμε καπνούς και έγινε αποπνικτική η ατμόσφαιρα. Από ότι ξέρω δεν έχει εγκλωβισμένους», ανέφερε μία γυναίκα που βρισκόταν στο κτήριο τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά.

«Χτύπησε ο συναγερμός. Δεν κινδύνευσε κανείς. Χρησιμοποιήσαμε πυροσβεστήρες αλλά δεν μπορούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά», ανέφερε ο εργαζόμενος Γιώργος Νεοχωρίτης που βρισκόταν στο κτήριο του ΒΕΘ τη στιγμή της φωτιάς.

Παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε άτομα που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το κτήριο και διασώστες του ΕΚΑΒ τους παρείχαν οξυγόνο.

Στο σημείο βρίσκεται και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Ιακώβου που τόνισε ότι υδροφόρες του δήμου καταφθάνουν από επτά σε λεπτό προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής.

Δείτε φωτογραφίες του thestival.gr:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί