Το Αρχείο του Χριστόφορου Λιοντάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών έγινε αποδέκτης μιας σημαντικής δωρεάς, του Αρχείου του πολυβραβευμένου ποιητή και μεταφραστή Χριστόφορου Λιοντάκη το οποίο ενέταξε στις Αρχειακές της Συλλογές στις 23.03.2022.

Πορτρέτο του ποιητή από το Αρχείο Χριστόφορου Λιοντάκη
Πορτρέτο του ποιητή από το Αρχείο Χριστόφορου Λιοντάκη

Το Αρχείο του Χριστόφορου Λιοντάκη δωρήθηκε στην Ε.Κ.Ι.Μ. με την πρωτοβουλία της νόμιμης κληρονόμου του, της κυρίας Δέσποινας Λιοντάκη, και των υπευθύνων του Αρχείου, των φιλολόγων Αντώνη Καρτσάκη και Δημήτρη Περοδασκαλάκη οι οποίοι το παρέδωσαν έχοντας ήδη προχωρήσει σε μια πρώτη ειδολογική ταξινόμησή του. 

Το αρχείο περιέχει επιστολές, χειρόγραφες σημειώσεις, κριτικές για το έργο του, έργα μεταφρασμένα από τον ίδιο, τετράδια με σημειώσεις και ανέκδοτα ποιήματα, τρεις ανέκδοτες ανθολογίες ποιημάτων, φωτογραφικό υλικό, επιστολικά δελτάρια, αποκόμματα εφημερίδων για την ποίηση της γενιάς του ’70, συνεντεύξεις του σε εφημερίδες, σημειωματάρια και προσωπικά διοικητικά έγγραφα. 

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, 2022. Από το Αρχείο του Χριστόφορου Λιοντάκη

Σημαντικός εκπρόσωπος της ποιητικής γενιάς του ΄70, ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1945, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας Δικαίου στο Παρίσι. Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Το τέλος του τοπίου», κυκλοφόρησε το 1973. Για το έργο του είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά. Έφυγε το 2019, σε ηλικία 74 ετών. 

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, 2011. Με τον ποιητή Διονύση Καψάλη στο Επιστημονικό Συμπόσιο Επιρροές του Ελύτη. 
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, 2014. Στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Καρτσάκη, με τον συγγραφέα, τη Χριστίνα Ντουνιά, καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Θεοχάρη Δετοράκη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης ήταν ένας από τους βασικούς οργανωτές του Επιστημονικού Συμποσίου Επιρροές του Ελύτη που πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στις 11-13 Νοεμβρίου του 2011. Η ανακοίνωσή του με τίτλο Η μεγάλη συνάντηση, στην οποία εξετάζει την ποιητική σχέση του Οδυσσέα Ελύτη με τον Arthur Rimbaud, συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση της Ε.Κ.Ι.Μ. Επιρροές του Ελύτη: Πεπραγμένα Επιστημονικού Συμποσίου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο, 2014). Το 2014, ο Χριστόφορος Λιοντάκης συμμετείχε με ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Καρτσάκη με τίτλο «Το λογοτεχνικό Ηράκλειο του Μεσοπολέμου. Κείμενα, Έντυπα, Δημιουργοί» που πραγματοποιήθηκε στο Ι.Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί