Εκταφή των πτωμάτων στην Μπούτσα ζητά ο ΟΗΕ

Συγκλονισμένος όλος ο πλανήτης με τη βαρβαρότητα του πολέμου στην Ουκρανία και τη σφαγή στην Μπούσα. Με τις πληροφορίες να παραμένουν συγκεχυμένες, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, ζητά την εκταφή των πτωμάτων που θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους προκειμένου να διερευνηθούν πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Με τρομάζουν οι εικόνες αμάχων που κείτονται νεκροί στους δρόμους και σε αυτοσχέδιους τάφους στην πόλη Μπούχα στην Ουκρανία», είπε.

«Οι αναφορές που προκύπτουν εγείρουν σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με πιθανά εγκλήματα πολέμου, σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε.

«Είναι σημαντικό όλα τα πτώματα να εκταφούν και να ταυτοποιηθούν ώστε να μπορούν να ενημερωθούν οι οικογένειες των θυμάτων και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου».

Κινητικότητα και στις Βρυξέλλες

Η ΕΕ έχει συστήσει κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Απαιτείται παγκόσμια αντίδραση. Βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και το Δικαστήριο να συμμετάσχει στην κοινή ομάδα έρευνας. Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς της και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» ανέφερε η ευρωπαία αξιωματούχος ανακοινώνοντας πως έχει αναθέσει στον Επίτροπο Δικαιοσύνης, Didier Reynders, να δώσει συνέχεια και να έρθει σε επαφή με τον Ουκρανό Γενικό Εισαγγελέα.

«Η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική στήριξη σε όλες τις έρευνες υπό την ηγεσία της ΕΕ», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν που λίγο νωρίτερα συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τις βιαιότητας στην πόλη Μπούτσα.

Ο Ουκρανός ηγέτης επισκέφθηκε σήμερα την Μπούτσα. Σύμφωνα με τους απεσταλμένους δημοσιογράφους των διεθνών μέσων ενημέρωσης «επιθεώρησε τον δρόμο με τον κατεστραμμένο ρωσικό εξοπλισμό και μίλησε με ντόπιους». Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο εάν πιστεύει ότι είναι ακόμα δυνατό να συζητηθεί η ειρήνη με τη Ρωσία, είπε: «Ναι, γιατί η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει ειρήνη. Βρισκόμαστε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειές μας».

► Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας δημοσίευσε τα ονόματα, τους βαθμούς και τα στοιχεία διαβατηρίου των Ρώσων που υπηρετούσαν στην 64η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων που είχε καταλάβει την Μπούσα μέχρι τις 31 Μαρτίου. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «όλοι οι εγκληματίες πολέμου πρέπει να προσαχθούν και να δικαστούν για εγκλήματα κατά του πληθυσμού των αμάχων της Ουκρανίας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί