Ουκρανία – 37η ημέρα: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων (Συνεχής ενημέρωση)

Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας- online αυτή τη φορά- άρχισε σήμερα Παρασκευή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη και, με εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού να λέει πως ρωσικές και ουκρανικές αρχές ενέκριναν σχέδιο εκκένωσης, με 54 λεωφορεία- αλλά δεν δόθηκε από τους Ρώσους άδεια για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η αντιπαράθεση Ευρώπης και Ρωσίας για τις προμήθειες φυσικού αερίου: Η ρωσική ηγεσία προειδοποίησε τις «μη φιλικές» χώρες πως πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, ή να βρεθούν αντιμέτωπες με διακοπές στις προμήθειες. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα την Πέμπτη σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για αέριο από την Παρασκευή, και αν δεν γίνονταν αυτές οι πληρωμές, θα «πάγωναν» τα συμβόλαια. Γερμανία και Γαλλία απέρριψαν τις απαιτήσεις αυτές κάνοντας λόγο για «εκβιασμό». Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε αποδέσμευση μεγάλης ποσότητας πετρελαίου από τα αμερικανικά αποθέματα, για να μειώσει τις τιμές των καυσίμων.

Το ΝΑΤΟ λέει πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ανασυνταχθούν, ανεφοδιαστούν και ενισχυθούν για να εστιάσουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών να αναφέρουν πως η Ρωσία φέρνει δυνάμεις από τη Γεωργία για να ενισχύσει τις δυνάμεις εισβολής. Επίσης, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα που ήταν στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ έχουν αποχωρήσει- ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για δηλητηριασμό Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή με ραδιενέργεια. Παράλληλα, μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αποθήκη καυσίμων στο Μπελγκορόντ της Ρωσίας, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για επίθεση ουκρανικών ελικοπτέρων.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία πως ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας είναι μια «στρατηγική καταστροφή» για τη Ρωσία, που προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της εισβολής, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε πως ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται να έχει «αυτοαπομονωθεί» και θέσει υπό κατ’οίκον περιορισμό κάποιους συμβούλους του. Σε αντίστοιχες εκτιμήσεις προέβη και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, λέγοντας πως ο Πούτιν «δεν είναι η ίδια δύναμη που ήταν πριν», καθώς απομονώνεται όλο και περισσότερο, και βρίσκεται «σε ένα κλουβί που έφτιαξε ο ίδιος».

Όλες οι εξελίξεις

16:38 Ουδέν σχόλιο από το Κίεβο για το Μπέλγκοροντ

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τις ρωσικές κατηγορίες για χτύπημα των δυνάμεων του Κιέβου σε αποθήκη καυσίμων στην πόλη Μπέλγκοροντ της Ρώσιας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΥΠΕΞ της χώρας υποστηρίζει ότι η Ουκρανία διεξάγει αμυντικές επιχειρήσεις και δεν θα μπορούσε να φέρει ευθύνη για «όποια καταστροφή σε ρωσικό έδαφος».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Μοτούζιανικ πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν θα επιβεβαιώσω ούτε θα αρνηθώ τις κατηγορίες αυτές».

16:32 Επαφές Λαβρόφ στην Ινδία για παράκαμψη των κυρώσεων

Στην Ινδία βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χαιρέτισε τη φιλική στάση της Ινδίας που δεν έχει «μονόπλευρη άποψη» για τον πόλεμο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στην Ινδία μια ημέρα μετά τις συνομιλίες Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων στο Νέο Δελχί, καθώς η Δύση πιέζει την κυβέρνηση της χώρας να μην υπονομεύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

«Είμαστε φίλοι», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, προσθέτοντας ότι η Ινδία βλέπει την κρίση στην Ουκρανία με βάση «το σύνολο των γεγονότων και όχι μονόπλευρα».

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε δημιουργήσει πριν από αρκετά χρόνια ένα σύστημα για τη γνωστοποίηση χρηματοπιστωτικών πληροφοριών και ότι η Ινδία έχει ένα αντίστοιχο σύστημα.

«Είναι απολύτως σαφές ότι ολοένα και περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω αυτού του συστήματος που χρησιμοποιεί εθνικά νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο, το ευρώ και άλλα νομίσματα», δήλωσε ο ίδιος.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού της Ινδίας και ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα χρησιμοποιήσουν ένα μηχανισμό ρουπίας-ρουβλίου για το εμπόριο πετρελαίου, στρατιωτικού εξοπλισμού και άλλων προϊόντων.

«Θα είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια προϊόντα θέλει να αγοράσει η Ινδία», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να παρακαμφθούν τα τεχνητά εμπόδια που δημιουργούν οι παράνομες μονομερείς κυρώσεις από τη Δύση. Αυτό σχετίζεται επίσης και με το πεδίο της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας».

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

«Χωρίς πυρηνικά, εκτός συνασπισμών, ουδέτερο καθεστώς –αυτό τώρα αναγνωρίζεται ως το απολύτως απαραίτητο», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι πριν αναχωρήσει σήμερα το βράδυ.

15:58 Οριακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Κίνας με το βλέμμα στη Ρωσία

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την Ένωση με την ηγεσία του Πεκίνου με στόχο να πείσουν την Κίνα ώστε να μην βοηθήσει τη Μόσχα να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις.

Η προσπάθεια είναι δύσκολη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ να έχουν σήμερα το πρωί επαφές με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. 

Η συζήτηση κράτησε δύο ώρες, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχουν τηλεδιάσκεψη και με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ με τις προσδοκίες να είναι εξαιρετικά χαμηλές. 

«Σχετικά με την Ουκρανία, ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε πως η Κίνα αντιτίθεται τόσο στους θερμούς όσο και στους ψυχρούς πολέμους, στις διαιρέσεις μεταξύ συνασπισμών, και αρνείται να πάρει το μέρος κάποιου», έγραψε στο Twitter ο Ουάνγκ Λουτόνγκ, αρμόδιος για την Ευρώπη στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κινέζοι και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στον κόσμο» και «να διεξαγάγουν ένα διάλογο για την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Ουάνγκ.

Για την Ε.Ε., η σύνοδος κορυφής έχει κύριο στόχο να παρακινήσει την Κίνα να μην υποστηρίξει υπερβολικά δραστήρια τη Ρωσία.

«Συγκεκριμένα, έχει ουσιώδη σημασία να ξέρουμε αν η Κίνα χρησιμοποιεί την επιρροή της για να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός, για να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ή «αν βοηθάει τη Μόσχα να παρακάμψει» τις κυρώσεις, αυξάνοντας τις αγορές υδρογονανθράκων ή με μια χρηματοοικονομική βοήθεια, εξηγούσε χθες, Πέμπτη, ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

15:26 Νέα έκρηξη στο Μπελγκορόντ;

Νέα έκρηξη ακούστηκε γύρω στη 1 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, όπου νωρίτερα ξέσπασε φωτιά σε στρατιωτικές δεξαμενές καυσίμων.

Για την έκρηξη, που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, ενημέρωσε αυτήκοος μάρτυρας το πρακτορείο Reuters.

15:15 Δήμαρχος: Μεγάλες μάχες βόρεια και ανατολικά του Κιέβου

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη σφοδρές μάχες στα βόρεια και τα ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Τόνισε ότι η κατάσταση είναι για την ώρα πολύ επικίνδυνη και συμβούλευσε όσους επιθυμούν να πάνε στο Κίεβο, να περιμένουν.

15:14 Η Ινδία αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία

Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του άρχισε να αγοράζει και θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία.

15:08 Ερντογάν: Μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει απόψε με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ενημέρωση από το Κρεμλίνο. Ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του, είπε επίσης ότι η Τουρκία, «από αρχής», είναι διατεθειμένη να εργαστεί ως εγγυήτρια δύναμη στην Ουκρανία, αλλά χρειάζεται να διαμορφωθούν οι όροι αυτής της συνεργασίας.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι πιθανή συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα μπορούσε να δώσει τέλος στον πόλεμο.

Ο Ερντογάν μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο την Πέμπτη.

14:41 Έφυγαν από τη Μαριούπολη 2.000 άνθρωποι

Περίπου 2.000 άνθρωποι από την πολιορκούμενη Μαριούπολη φαίνεται πως βρίσκονται καθ’ οδόν προς ασφαλέστερο μέρος.

Αυτό αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα ενώθηκαν με 42 λεωφορεία, τα οποία συνοδευόμενα από την ομάδα του Ερυθρού Σταυρού και οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, κινούνται από το Μπερντιάνσκ προς τη Ζαπορίζια που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανήρτησε στο Telegram μια φωτογραφία και ένα βίντεο.

14:28 Το Κίεβο «ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται» εμπλοκή στο Μπελγκορόντ

Η Ουκρανία «δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να απορρίψει» την υποτιθέμενη εμπλοκή στο χτύπημα των στρατιωτικών δεξαμενών καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Αν όντως η φωτιά είναι αποτέλεσμα ουκρανικής επίθεσης με στρατιωτικά ελικόπτερα, όπως υποστηρίζει η Μόσχα, θα είναι η πρώτη αυτού του πολέμου σε ρωσικό έδαφος. 

Σύμφωνα με το Reuters, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίθεση, ο Ντμίτρο Κουλέμπα είπε:

«Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να απορρίψω τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία συμμετείχε σε αυτό απλώς και μόνο επειδή δεν κατέχω όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες».

14:07 ΔΟΑΕ: Σύντομα θα στείλουμε αποστολή στο Τσερνόμπιλ

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), δήλωσε ότι θα ηγηθεί μιας αποστολής στο Τσερνόμπιλ «το συντομότερο δυνατό».

Η ανακοίνωση έγινε αφότου Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό το πρωί Παρασκευής. Ωστόσο, κάποιοι παρέμειναν στην περιοχή.

Η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Energoatom είπε ότι η αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών έγινε καθώς εκτέθηκαν σε «σημαντικές δόσεις» ραδιενέργειας στην προσπάθειά τους να σκάψουν χαρακώματα στο δάσος στη ζώνη αποκλεισμού.

Ο ΔΟΑΕ δήλωσε ότι διερευνά την πληροφορία αυτή.

14:03 «4.000 ένοπλοι Ουκρανοί προβάλλουν αντίσταση στη Μαριούπολη»

Ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Έντβαρντ Μπασούριν, υποστήριξε ότι ουσιαστικά η Μαριούπολη είναι στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, αλλά «υπάρχουν 4.000 ένοπλοι Ουκρανοί» που προβάλλουν αντίσταση.

Είπε ότι είναι μοιρασμένοι σε τρεις ομάδες, η μία στο κέντρο της πόλης, η άλλη στο λιμάνι, που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις.

13:58 Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ξεκίνησαν εκ νέου σε διαδικτυακή μορφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ωστόσο, γίνονται στη σκιά της δήλωσης του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή τη φωτιά σε στρατιωτικές δεξαμενές καυσίμου στο Μπλεγκορόντ (η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία, που πάντως δεν έχει παραδεχθεί ότι ευθύνεται), πως η υποτιθέμενη ουκρανική επίθεση «δεν ευνοεί» τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι οι αρχές κάνουν τα πάντα για να αναδιοργανώσουν την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων και να αποφύγουν τη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού της πόλης.

13:22 Τι είπε ο Λαβρόφ στην Ινδία

Δηλώσεις για το ουκρανικό και τις οικονομικές συνέπειές του έκανε από το Νέο Δελχί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

  • Για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια: «Η ρωσική πρόταση είναι δίκαιη»
  • Για τις διαπραγματεύσεις: «Η Ρωσία προετοιμάζει την απάντησή της στις ουκρανικές προτάσεις, υπάρχει κάποια πρόοδος. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν»
  • Για τις σχέσεις με την Ινδία: «Είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε την Ινδία με όποια αγαθά επιθυμεί να αγοράσει… Θα βρούμε έναν τρόπο να ξεπεράσουμε τα τεχνητά εμπόδια που δημιουργούνται από τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις της Δύσης».

13:08 Τραπεζικές καταθέσεις προσφύγων από Ουκρανία – Tι προτείνει η Κομισιόν

[Της Μαρίας Ψαρά]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα στις χώρες της Ε.Ε. να δημιουργήσουν προγράμματα ανταλλαγής νομισμάτων για τη μετατροπή των μετρητών των Ουκρανών προσφύγων από το εθνικό τους νόμισμα. Η πρόταση θα διαβιβαστεί σήμερα στους πρεσβευτές της Ε.Ε. πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.  

Πώς θα λειτουργούσε αυτό: Κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του δικού της εθνικού συστήματος. Η συναλλαγματική ισοτιμία θα καθορίζεται από την ουκρανική κεντρική τράπεζα, η οποία θα αγοράζει τραπεζογραμμάτια σε κυλιόμενη βάση στην ίδια συναλλαγματική ισοτιμία. Αλλά το ποσό των μετρητών που μπορεί να μετατρέψει ένας πρόσφυγας περιορίζεται σε 10.000 γρίβνα, που ισοδυναμεί με περίπου 300 ευρώ – ποσό μάλλον πολύ μικρό για το κόστος ζωής στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

12:56 Ενημερώθηκε και ο Πούτιν για τη φωτιά στο Μπελγκορόντ

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για τη φωτιά στις στρατιωτικές δεξαμενές καυσίμων στο Μπελγκορόντ, την οποία η Μόσχα αποδίδει σε επίθεση από ουκρανικά ελικόπτερα, τα οποία πέρασαν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Από τις οκτώ δεξαμενές που καίγονταν, έχουν σβήσει για την ώρα τη φωτιά στις 4.

12:29 Ρωσικό Υπ.Εξ.: Η Μόσχα δεν πρόκειται να ζητήσει από την Ε.Ε. άρση κυρώσεων

Η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν έχει πρόθεση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τις κυρώσεις που της επέβαλε και έχει επαρκή «περιθώρια ασφαλείας», δήλωσε σήμερα ο Νικολάι Κόμπρινετς, ανώτερο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Η Ε.Ε. δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος», είπε και πρόσθεσε ότι οι «27» πρέπει να «συνειδητοποιήσουν ότι μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον τους».

Ο Κόμπρινετς σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων είπε ότι «Οι ενέργειες της Ε.Ε. δεν θα μείνουν αναπάντητες… Οι ανεύθυνες κυρώσεις από τις Βρυξέλλες επηρεάζουν ήδη αρνητικά την καθημερινή ζωή των απλών Ευρωπαίων. Είναι έτοιμοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για περισσότερες δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία, τη μετατροπή της Ευρώπης από περιοχή συνεργασίας και σταθερότητας σε ζώνη σύγκρουσης; Δεν νομίζω».

12:16 Ερυθρός Σταυρός: Ποιο είναι το σχέδιο εκκένωσης της Μαριούπολης

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), είπε σχετικά με το σχέδιο απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη:

  • Αρχές ανώτατου επιπέδου από την Ουκρανία και τη Ρωσία ενέκριναν σχέδιο εκκένωσης.
  • Η επιχείρηση περιλαμβάνει 54 λεωφορεία.
  • Οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού δεν πήραν άδεια να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συνεπώς δεν πήραν μαζί τους τις προμήθειες.
  • Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τόπος προορισμού για τους εκτοπισμένους, αλλά θα είναι στην Ουκρανία.

12:07 Αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού αναχωρεί για Μαριούπολη

Σύμφωνα με το BBC, μια μικρή αυτοκινητοπομπή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), με τρία μόνο οχήματα, αναχώρησε από τη Ζαπορίζια, ταξιδεύοντας προς τη Μαριούπολη, με στόχο να προσπαθήσει να διευκολύνει την απομάκρυνση αμάχων από την πολιορκημένη πόλη, αφού έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας από όλες τις πλευρές.

Το ταξίδι αυτό έχει χαρακτηριστεί ως «απελπιστικά σημαντικό» από τον Ερυθρό Σταυρό, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στην πόλη που έχει βομβαρδιστεί ανηλεώς από τα ρωσικά στρατεύματα. Αλλά η καθυστερημένη αποστολή δεν σημαίνει ότι θα έχει εγγυημένη επιτυχία. Προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων δεν απέδωσαν, επειδή παραβιάζονταν οι προσωρινές εκεχειρίες.

Πρωταρχικός σκοπός αυτής της μικρής ομάδας του Ερυθρού Σταυρού θα είναι να διευκολύνει και να συνοδεύσει τους αμάχους που θα φύγουν με τα λεωφορεία της ουκρανικής κυβέρνησης από τη Μαριούπολη. Τα λεωφορεία βρίσκονται στο λιμάνι Μπεριάνσκ, που ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις, θα είναι σταθμός της διαδρομής και από εκεί θα συνεχίσουν για Μαριούπολη.

11:55 Μεντβέντεφ: Μπορεί να κάνουμε εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο σε «φιλικές χώρες»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι η χώρα του, μεγάλη εξαγωγός σιτηρών, ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στα «φιλικά» κράτη, σε απάντηση των δυτικών κυρώσεων προς τη Μόσχα.

Ο Μεντβέντεφ, παρουσιάζοντας όπως είπε, «κάποια απλά αλλά σημαντικά στοιχεία για την επισιτιστική ασφάλεια στη Ρωσία», σημείωσε:

«Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας. Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική».

Προτεραιότητα αποτελεί η εγχώρια αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος τιμών σε αυτή, επεσήμανε, αναφέροντας ότι οι εξαγωγές σιτηρών στους «φίλους» της Ρωσίας θα πληρώνονται τόσο σε ρούβλια όσο και στα εθνικά νομίσματα των χωρών.

11:53 Λαβρόφ στο Νέο Δελχί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται την Ινδία, μία από τις χώρες που έχουν αποφύγει να λάβουν θέση κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και με την οποία η Ρωσία διατηρεί ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς.

Πριν από τις επίσημες συναντήσεις του δήλωσε: «Εκτιμούμε ότι η Ινδία αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση στο σύνολο των γεγονότων και όχι μόνο με μονόπλευρο τρόπο».

Κατά τη συνομιλία του με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραμανγιάμ Τζαϊσανκάρ, σημείωσε σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας: «Συνεχίζουμε να υλοποιούμε έργα στους τομείς της ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, του διαστήματος, της φαρμακευτικής βιομηχανίας».

11:48 Gazprom: Οι εξαγωγές αερίου μέσω Ουκρανίας συνεχίζονται

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα αιτήματα ανέρχονται σε 108,4 εκατ. κυβικά μέτρα για την 1η Απριλίου από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα μία ημέρα νωρίτερα.

11:24 Απόσυρση δυνάμεων από το Τσερνιχίβ- αναφορές για στρατιώτες στην «αποκλεισμένη ζώνη» στο Τσέρνομπιλ

Κάποιοι Ρώσοι στρατιώτες εθεάθησαν και πάλι στην «αποκλεισμένη ζώνη» στο Τσέρνομπιλ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη ζώνη.

Ο Γεβχέν Κραμαρένκο επιβεβαίωσε στην εθνική τηλεόραση πως οι ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον σταθμό μετά την έναρξη της εισβολής είχαν αφήσει τον ίδιο τον σταθμό μα κάποιοι στρατιώτες είχαν θεαθεί στη ζώνη έξω από τον (ανενεργό) σταθμό.

Επίσης, ο κυβερνήτης του Τσερνιχίβ, Βιατσεσλάβ Χάους, είπε πως ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή, μα δεν έχουν φύγει πλήρως.

11:11 Στους 24 οι νεκροί από την πυραυλική επίθεση στο Μικολάιφ

Σύμφωνα με το ουκρανικό κοινοβούλιο, οι νεκροί από την πυραυλική επίθεση στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης στο Μικολάιφ ανέρχονται πλέον στους 24. Οι 23 βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια και ένα άτομο πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

10:23 Βίντεο φέρεται να απεικονίζει την επίθεση των ουκρανικών ελικοπτέρων στο Μπελγκορόντ

10:03 Σύνοδος ΕΕ- Κίνας

Ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας συναντιούνται για την πρώτη σύνοδο εδώ και δύο χρόνια σήμερα Παρασκευή, με τις Βρυξέλλες να επιζητούν διαβεβαιώσεις από το Πεκίνο πως δεν θα προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία ούτε θα τη βοηθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ κοντά στις προετοιμασίες για τη σύνοδο είπαν πως οποιαδήποτε βοήθεια δοθεί στη Ρωσία θα μπορούσε να πλήξει τη διεθνή υπόληψη της Κίνας και να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, θα έχουν virtual συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

10:00 Αναφορές πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ (ανατολική Ουκρανία) είπε πως έχουν συμφωνηθεί για σήμερα πέντε ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην περιοχή, ωστόσο βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης φέρεται να δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, και ότι η Μαριούπολη είναι πολύ επικίνδυνη.

09:55 Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άρση κυρώσεων από την ΕΕ

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε σε τοπικό ΜΜΕ πως η Μόσχα δεν θα απαιτήσει από την ΕΕ να προβεί σε άρση κυρώσεων, παρά το ότι το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Δύσης ως «οικονομικό πόλεμο».

«Δεν θα ενεργήσουμε ως αιτούντες, όσον αφορά στην άρση κυρώσεων. Έχουμε ένα περιθώριο ασφαλείας. Και η ΕΕ δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος» είπε ο Νικολάι Κόμπρινετς στο Ria Novosti.

Επίσης, προειδοποίησε πως οι κυρώσεις της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες, προσθέτοντας πως «οι ανεύθυνες κυρώσεις από τις Βρυξέλλες ήδη επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των απλών Ευρωπαίων».

09:54 Εικόνες από τη Μαριούπολη

09:44 Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα επισκεφθεί την Ουκρανία

«Καθ’οδόν προς το Κίεβο» έγραψε η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σε μήνυμά της στο Twitter.

Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες ως προς το ταξίδι της και ποιους θα συναντήσει «λόγω προβληματισμών ασφαλείας».

Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχε πει πως είναι «σημαντικό για το Ευρωκοινοβούλιο να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για να είναι υποψήφια χώρα για ένταξη».

09:37 Ανάκτηση χωριών μεταξύ Τσερνιχίβ και Κιέβου- συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στις δύο πόλεις

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα την ημερήσια αναφορά του για την κατάσταση στην Ουκρανία: Όπως αναφέρεται, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακτήσει τα χωριά Σλομπόντα και Λουκασίβκα, νότια του Τσερνιχίβ, πάνω σε μία από τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού μεταξύ της πόλης και του Κιέβου. Επίσης, συνεχίζονται οι «επιτυχείς, μα περιορισμένες» αντεπιθέσεις ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε Τσερνιχίβ και Κίεβο, παρά τις ρωσικές εξαγγελίες περί «μείωσης δραστηριότητας».

09:30 Αποκλεισμένο στη Ζαπορίζια κονβόι του Ερυθρού Σταυρού

Κονβόι του Ερυθρού Σταυρού με ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικά εφόδια για τη Μαριούπολη έχει αποκλειστεί στη Ζαπορίζια, καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας.

Το κονβόι των πέντε οχημάτων υποστήριξης και δύο φορτηγών με αρωγή θα συνέβαλε σε έναν βαθμό στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην πολιορκημένη πόλη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Επίσης, η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού ήλπιζε επίσης να επιβλέψει την απομάκρυνση ενός αριθμού αμάχων από την πόλη, με λεωφορεία που παρέχει η ουκρανική κυβέρνηση. Αυτά τα λεωφορεία (περίπου 40) βρίσκονταν μπροστά από την ομάδα του Ερυθρού Σταυρού την Πέμπτη, μα σύμφωνα με ουκρανικές πηγές είχαν σταματήσει στο Μπερντιάνσκ, στην κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή. Υπάρχουν αναφορές για λεηλασίες από Ρώσους στρατιώτες, ενώ κάποια λεωφορεία επέστρεψαν μόνα τους στη Ζαπορίζια με αμάχους από άλλες περιοχές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί