ΠΑΓΝΗ: Υποβαθμισμένη η ΜΕΘ Καρδιοπαθών, υπολειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό

Υποβαθμισμένη λειτουργεί η η ΜΕΘ Καρδιοπαθών του ΠΑΓΝΗ, με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς να διασφαλίζονται οι όροι ασφαλούς λειτουργίας.

Αυτά ανάμεσα στα άλλα καταγγέλλει το σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, σε ανακοίνωσή του για τις συνθήκες λειτουργίας της ΜΕΘ Καρδιοπαθών.

Αναλυτικά:

Για άλλη μια φορά το σωματείο μας επισημαίνει ότι η Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) του ΠΑΓΝΗ δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας, όπως αυτές συνιστώνται από διεθνείς και ευρωπαϊκούς επιστημονικούς φορείς (π.χ. European Society of Cardiology) και μελέτες. 

Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η αριθμητική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού σε σχέση με τις ανάγκες. Μάλιστα, η ΜΕΠΚ αποδυναμώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Περισσότερο από το ένα τρίτο του προσωπικού της ΜΕΠΚ είναι συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΟΧ).

Στη ΜΕΠΚ νοσηλεύονται ασθενείς αμέσως μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις αλλά και ασταθείς ασθενείς μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, οξύ πνευμονικό οίδημα, σοβαρές αρρυθμίες κλπ. Συχνά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, που χρήζουν παρακολούθησης από εντατικολόγο. Δυστυχώς, η μία θέση εντατικολόγου για τη ΜΕΠΚ δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη της. Ο εφημερεύων καρδιοχειρουργός καλύπτει -παράλληλα με τη ΜΕΠΚ- την καρδιοχειρουργική κλινική, επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά από όλη την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (στα ΤΕΠ), επείγουσες θεραπευτικές παρεμβάσεις (π.χ. περικαρδιοκέντηση) που μπορεί να χρειαστούν σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, ενώ -αν προκύψει ένα έκτακτο χειρουργείο καρδιάς- αυτό συχνά απασχολεί το γιατρό για ώρες. Η Καρδιοχειρουργική Κλινική παραμένει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο συγχωνευμένη με τη θωρακο- και την αγγειο-χειρουργική, με κοινό νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα καρδιοχειρουργικά περιστατικά να μένουν περισσότερες μέρες στη ΜΕΠΚ. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη επαναλειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ως αυτόνομο νοσηλευτικό τμήμα. Η ανάπτυξη της είναι περαιτέρω από αναγκαία λόγω των αυξανόμενων περιστατικών και της μοναδικότητας της ως τριτοβάθμια κλινική στην νοτιανατολική Ελλάδα. 

Το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΠΚ δουλεύει με αυταπάρνηση για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις. Δεν τηρούνται τα ελάχιστα όρια ασφαλείας και η σύσταση επιστημόνων για αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς (στις ΜΕΠΚ) 1:3, η οποία συσχετίζεται με μείωση της ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας. Λόγω υποστελέχωσης, η εργατική νομοθεσία καταπατάται συστηματικά (όπως και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου). Ο χρόνος εργασίας συχνά «υπερβαίνει κατά μέσο όρο τις 8 ώρες ανά 24ωρο σε περίοδο 1 εβδομάδας» (ΠΔ 88/1999), ενώ παραβιάζεται και η ελάχιστη 11ωρη ημερήσια ανάπαυση, αφού οι νοσηλευτές συχνά υποχρεώνονται σε διπλοβάρδιες με δύο νυχτερινά τη βδομάδα, ενώ τους χρωστούνται τουλάχιστον 70 ρεπό και πολλές ημέρες άδειας του 2020 και του 2021. Παρόλη την ανεκτίμητη πείρα, την επάρκεια σε γνώσεις και την άοκνη εντατική δουλειά του νοσηλευτικού προσωπικού, δεν γίνεται συνεχιζόμενη εξειδικευμένη εκπαίδευσή του στη διαχείριση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και την εντατική θεραπεία. 

Δεν υπάρχει τραυματιοφορέας που να καλύπτει αποκλειστικά τη ΜΕΠΚ, ώστε να μεταφέρονται άμεσα ασθενείς που χρήζουν κάποιας επείγουσας απεικονιστικής εξέτασης (π.χ. αξονικής) ή θεραπευτικής παρέμβασης. Δεν υπάρχει σταθερά βοηθός θαλάμου ούτε επαρκές αποκλειστικό προσωπικό καθαριότητας, εκπαιδευμένο στην πρόληψη ενδονοσοκομειακής διασποράς. Δεν υπάρχει επίσης καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα) φυσικοθεραπευτής για την ταχύτερη αποκατάσταση βαρέως πασχόντων ασθενών με πολυήμερη νοσηλεία.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και χωροταξικά προβλήματα. Οι κλίνες της ΜΕΠΚ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας καρδιοχειρουργικών περιστατικών -που παραπέμπονται από όλη την Κρήτη και άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου- αλλά και ασθενών με οξέα καρδιακά συμβάματα ή απορρύθμιση χρόνιων καρδιαγγειακών νόσων. Ένας δίκλινος θάλαμος εντός της ΜΕΠΚ έχει διαμορφωθεί, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί καρδιολογικούς ασθενείς με COVID-19, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι κίνδυνοι για την ασφαλή νοσηλεία των υπόλοιπων αρρώστων από τυχόν διασπορά του covid. 

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στη ΜΕΠΚ είναι αποτέλεσμα της κρατικής υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων. Προτεραιότητα για το Υπουργείο και τις διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν αποτελεί ούτε η καθολική παροχή ποιοτικών δωρεάν υπηρεσιών υγείας ούτε η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών δουλειάς στους υγειονομικούς. 

Απαιτούμε την εξασφάλιση αναβαθμισμένων ασφαλών συνθηκών περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς στο επίπεδο που ορίζει η επιστήμη, ώστε να ικανοποιείται το σύνολο των αναγκών. 

Διεκδικούμε:

  • Πλήρη στελέχωση της ΜΕΠΚ με το απαραίτητο μόνιμο – κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό
  • Αυτοτελής λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής με πλήρη στελέχωσή της με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
  • Συνεχιζόμενη εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΠΚ στην εντατική θεραπεία
  • Σταθερή παρουσία εντατικολόγου στη ΜΕΠΚ για την περίθαλψη διασωληνωμένων και άλλων ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση
  • Προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού μόνιμων τραυματιοφορέων, βοηθών θαλάμου, καθαριστριών, φυσικοθεραπευτών για τη στελέχωση της ΜΕΠΚ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί