Ο Ερντογάν ζήτησε από Μπάιντεν άρση των κυρώσεων στην αμυντική βιομηχανία

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «άδικες» τις αμερικανικές κυρώσεις και ανέφερε ότι είναι ώρα να αρθούν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία για να αποτρέψει την επιδείνωση της κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Μπάιντεν ότι ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Τουρκίας στην αναζήτηση λύσης είναι επίσης σημαντικός, χάρη στο το κανάλι εμπιστοσύνης που άνοιξε η Τουρκία, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης. Παράλληλα υπογράμμισε πως η τριμερής συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα – Τσαβούσογλου στην Αττάλεια σήμερα το πρωί, ήταν μία διπλωματική επιτυχία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, ο Ερντογάν, είπε επίσης στον Μπάιντεν, πως ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες», όπως τις χαρακτήρισε, κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, μετά την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Επίσης του τόνισε ότι η Τουρκία αναμένει ότι το αίτημά της για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16, να οριστικοποιηθεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Το αίτημα για τα αεροσκάφη, είναι πιθανό, να δυσκολευτεί να λάβει έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου τα αισθήματα απέναντι στην Τουρκία δεν είναι και τα καλύτερα τα τελευταία χρόνια. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προέτρεψαν τον Οκτώβριο την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι το Κογκρέσο θα μπλοκάρει κάθε τέτοια εξαγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε αρχικά παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία κατασκευάζονται από την Lockheed Martin Corp (LMT.N), αλλά οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την Τουρκία από αυτό το πρόγραμμα το 2019 αφού απέκτησε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Η Τουρκία από τη μεριά της, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή άδικη και απαίτησε την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταβάλει.

Το Reuters αναφέρει ότι πέρυσι ότι η Άγκυρα είχε υποβάλει αίτημα στην Ουάσινγκτον για την αγορά 40 F-16 κατασκευής και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη.

Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα προκάλεσε επίσης κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Ντεμίρ, και τρεις άλλους υπαλλήλους.

Η επί δεκαετίες εταιρική σχέση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ έχει περάσει από πρωτοφανείς αναταράξεις τα τελευταία χρόνια λόγω των διαφωνιών για την πολιτική στη Συρία, των στενότερων δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, των αμερικανικών κατηγοριών κατά κρατικής τουρκικής τράπεζας και της διάβρωσης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Τουρκία να μην αγοράσει περαιτέρω ρωσικό οπλισμό. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά μιας δεύτερης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει το διπλωματικό χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί