Στη βουλή από τον Γ. Λογιάδη η αύξηση των κονδυλίων για το Εξοικονομώ  στην Περιφέρεια Κρήτης που ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την αύξηση των κονδυλίων για το Εξοικονομώ  στην Περιφέρεια Κρήτης που ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25, κ. Γιώργος Λογιάδης.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

Σε επιστολή της η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Τμήματος Ανατολικής Κρήτης,  θέτει τα ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων του Προγράμματος Εξοικονομώ αλλά και στον επιμερισμό των διατιθέμενων πόρων για την Περιφέρειας Κρήτης.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι για την κατανομή της χρηματοδότησης ανά Π.Ε. λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων,  πληθυσμιακά και ενεργειακά δεδομένα καθώς και δεδομένα παρελθοντικής ζήτησης προγραμμάτων «εξοικονομώ» και εφαρμογή συντελεστών ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές σε προϋπολογισμούς περασμένων προγραμμάτων «εξοικονομώ».

Όμως στην περίπτωση της Κρήτης οι διατιθέμενοι πόροι δεν συνάδουν με τα πληθυσμιακά της δεδομένα αλλά ούτε και με  τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που έχουν δημιουργηθεί, συγκεκριμένα στο νομό Ηρακλείου αλλά και στην περιοχή της Σητείας, μετά τη συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών.

Αναλυτικότερα:

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία συγκρινόμενα με τη γειτονική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι τα εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πληθυσμός Περιφέρειας Κρήτης 634,930 (2019)Πληθυσμός Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 309,015
Προϋπολογισμός Κρήτης   28,2εκατ. €Προϋπολογισμός Νοτίου Αιγαίου   23 εκατ. €
Κατατέθηκαν 4468 αιτήσειςΚατατέθηκαν 1903 αιτήσεις
Εγκρίθηκαν 1308 αιτήσειςΕγκρίθηκαν 1211 αιτήσεις
Ποσοστό Επιτυχίας    29,27%Ποσοστό Επιτυχίας    63,64%

Ο πληθυσμός, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, είναι υπερδιπλάσιος. Τα κεφάλαια που δόθηκαν από το Πρόγραμμα ανά Περιφέρεια βάσει των επίσημων ανακοινώσεων του Υπουργείου είναι εντελώς δυσανάλογα με τον Πληθυσμό.

Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Κρήτης περιλαμβάνει πολύ περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε σχέση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι προφανές το τι έφταιξε και που έγινε το λάθος όπως επίσης και η καταφανέστατη αδικία που υπέστη η Κρήτη. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και λένε πάντα την αλήθεια.

Επίσης στην επιστολή τονίζεται ότι στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας, Αρκαδίας και Ευβοίας έχει διαμοιραστεί επιπλέον 5% του συνολικού προϋπολογισμού εξαιτίας του ότι ανήκουν είτε σε λιγνιτικές είτε σε πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου αλλά και Λασιθίου (Σητεία), δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψιν το θέμα των φυσικών καταστροφών καθώς  και η κρίση που έχει δημιουργηθεί μετά τη διαρκή σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Θα προχωρήσετε σε αύξηση των διατιθέμενων  κονδυλίων του προγράμματος Εξοικονομώ στην Περιφέρεια Κρήτης σε περίπτωση ανακατανομής των αδιάθετων κονδυλίων των άλλων Περιφερειών;

Θα λάβετε υπόψιν τα ανωτέρω  για τους επόμενους κύκλους του Προγράμματος;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί