Την Πέμπτη ο β’ γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας: Ασφυκτικός κλοιός σε Κίεβο, Χάρκοβο, Χερσώνα

Για την Πέμπτη μεταφέρεται τελικά ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας – Ο ρωσικός στρατός σφίγγει τον κλοιό στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα, πέρα από το Κίεβο, σε Χάρκοβο και Μαριούπολη – Oι Ρώσοι λένε πως κατέλαβαν τη Χερσώνα, το αρνείται ο Ουκρανός κυβερνήτης – Βομβαρδίζεται η Μαριούπολη, αποχωρούν οι εργαζόμενοι στο ελληνικό γενικό προξενείο (όχι όμως και ο γενικός πρόξενος), ομογενείς και δημοσιογράφοι – Ποτάμι προσφύγων, περισσότεροι από 450 χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν φτάσει στην Πολωνία – Απομονωμένος ο «δικτάτορας Πούτιν» λέει ο Μπάιντεν

Πιθανό φαίνεται να υπάρξει σήμερα, Τετάρτη, προς το βράδυ, δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μάλλον ξανά κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται η ουκρανική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία για τον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του ρώσου διαπραγματευτή Βλαντίμιρ Μεντίνσκι στο TASS.

Ο ρωσικός στρατός δημιουργεί έναν διάδρομο ασφαλείας για την μετακίνηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας. Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει πως η ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν καθ’ οδόν για το σημείο συνάντησης με τους ουκρανούς, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα», διεμήνυσε νωρίτερα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ πολίτες διαμαρτύρονται στη Μόσχα, κατά της ρωσικής εισβολής.

Στα πεδία των μαχών, αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στο Χάρκοβο/Χαρκίβ (ανατολικά), ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχες σε εξέλιξη. Η έφοδος ρωσικών στρατευμάτων καταγράφηκε την έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και κλιμακώθηκε χθες.

Καταστροφή στο Χάρκοβο μετά τα πολλαπλά ρωσικά χτυπήματα

Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα –το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου– πάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από τα ρωσικά πυρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Σε εξέλιξη είναι η αποχώρηση από τη Μαριούπολη μέρους του προσωπικού του ελληνικού Γενικού Προξενείου, δημοσιογράφων και ομογενών που σε κομβόι με 21 αυτοκίνητα και 82 επιβάτες θα επιχειρήσουν να μεταβούν στην πόλη Ζαπορίζια, δυτικότερα, και από εκεί στη Μολδαβία.

Δείτε το ρεπορτάζ του Open πριν την αποχώρηση του ελληνικού κονβόι:

Στη Χερσώνα, ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι ελέγχει την πόλη, την οποία ήδη από χθες είχε αποκλείσει, κάτι που διέψευσε όμως ο Ουκρανός περιφερειακό κυβερνήτης.

Στην Μποροντιάνκα, 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο πολυκατοικίες χθες, σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών Εμινέ Τζαπάροβα, η οποία μοιράστηκε βίντεο που εικονίζει ακίνητα που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και διαμερίσματα στις φλόγες.

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Πιο απομονωμένος παρά ποτέ ο δικτάτορας Πούτιν»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «δικτάτορας», «πιο απομονωμένος παρά ποτέ», υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις», κατά τη διάρκεια της πρώτης του «ομιλίας για την κατάσταση της ένωσης» αφού ανέλαβε το αξίωμα.

Αντιδράσεις, κυρώσεις και συνέπειες – Κύματα προσφύγων

Σε πολλαπλά επίπεδα συνεχίζεται και η διπλωματική αντιπαράθεση Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και της Δύσης με το καθεστώς του Κρεμλίνου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάνει έκκληση στους Εβραίους ανά τον κόσμο μετά το χτύπημα σε εβραϊκό μνημείο και τονίζει πως «η Ρωσία θέλει να εξαλείψει την Ουκρανία», η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλοκάρει και επίσημα τα ρωσικά ΜΜΕ Sputnik και RussiaToday, ενώ το ρούβλι κατρακυλά, με την ισοτιμία του να φτάνει πλέον τα 110 έναντι του δολαρίου.

Την Ουκρανία θεωρείται πως έχουν εγκαταλείψει ως τώρα περίπου 650 χιλιάδες πρόσφυγες, με τον αριθμό να μεγαλώνει καθημερινά.

Στη Ρωσία, ο κρατούμενος Ναβάλνι κάνει έκκληση από τη φυλακή για καθημερινές αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη χώρα. Από τη μεριά της η Ρωσία καταργεί  τα τουριστικά πακέτα προς τις χώρες που της επέβαλλαν κυρώσεις, πράγμα που μπορεί να σημάνει τέλος στην έλευση Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Αλ. Τσίπρας: Να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να σώσουμε τους ομογενείς μας

Σε συνομιλία τους με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Οδησσού περιέγραψαν τον αγώνα τους για επιβίωση και τη μάχη με το χρόνο που δίνουν όλοι οι ομογενείς, στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν από τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί