Η Τουρκία «προειδοποιεί» για τα Στενά του Βοσπόρου

«Προειδοποιήσαμε όλες τις χώρες να μην αφήσουν πολεμικά πλοία να περάσουν από τα στενά» δήλωσε ο Τσαβούσογλου

ΗΤουρκία «προειδοποίησε» όλες τις χώρες να μην διέρχονται πολεμικά πλοία από τα Τουρκικά Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, μετά την έναρξη της πολεμικής σύρραξης Ρωσίας – Ουκρανίας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην αφήσουν πολεμικά πλοία να περάσουν από τα στενά». Ωστόσο όπως τόνισε «μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για διέλευση από τα στενά». «Μέχρι τώρα οι Ρώσοι ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε το Μοντρέ αν χρειαστεί. Τους λέγαμε ότι θα ακολουθούσαμε αυστηρά τη συμφωνία» σημείωσε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με το Anadolu.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως αν και «η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο, έχει την αρμοδιότητα να μην επιτρέψει τη διέλευση πλοίων των χωρών που είναι συμβαλλόμενα στον πόλεμο. Αν το πολεμικό πλοίο επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται. Εφαρμόζουμε αυστηρά τις διατάξεις του Μοντρέ»

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμοστεί η Συνθήκη του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου για να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούσε επίσης να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντά της» στην περιοχή. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί