Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καταδικάζει σθεναρά την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η  χρήση στρατιωτικής βίας και εξαναγκασμού αυτού του είδους δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. 

Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές ενέργειές της, η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις  κοινές ευρωπαϊκές αξίες όπως  ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και   υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ειρήνη,  ασφάλεια και σταθερότητα. 

Το ΕΚΗ εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον ανθρώπινο πόνο και στέκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, που αντιμετωπίζει αυτή την ανθρωπιστική κρίση.

Το ΕΚΗ καλεί  τα Σωματεία, τα Συνδικάτα της δύναμης του και τα όλους του εργαζομένους, του ανέργους , τους συνταξιούχους και όλη την κοινωνία του Ηρακλείου να συμμετέχουν στο Συλλαλητήριο, που διοργανώνει την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 και ώρα 8.30μμ κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Στα Χανιά

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, απευθύνει η Ουκρανική κοινότητα των Χανίων.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης έξω από την Αντιπεριφέρεια στην πλατεία Δικαστηρίων.

Η Ουκρανία, δεν είναι μακριά. Η Ουκρανία χρειάζεται τη συμπαράστασή μας. Το δίκιο δεν μπαίνει στο ζύγι, ούτε μετριέται με μεζούρα. Σας περιμένουμε όλους! Και βέβαια, τους φίλους Ουκρανούς, που ζουν στην πόλη μας! Η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Τα Χανιά στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στον Ουκρανικό λαό», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.

Παράλληλα, θα γίνει και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πολίτες της Ουκρανίας που δοκιμάζονται. Συγκεκριμένα συλλέγονται τα παρακάτω είδη:

  • Είδη πρώτων βοηθειών: μη αποστειρωμένα γάντια, μη τραυματικό ψαλίδι, επίδεσμοι (αποστειρωμένοι και μη αποστειρωμένοι, ελαστικοί, εγκαυμάτων), μη υδραργυρικά θερμόμετρα, θερμικές κουβέρτες, βακτηριδιακά επιθέματα, ορμονικές αλοιφές, αντισηπτικά και αντιπυρετικά, επιθέματα ματιών (ασπίδες), υποθερμικές σακούλες.
  • Θερμικά εσώρουχα.
  • Κουβέρτες, ζεστά ρούχα.
  • Μπαταρίες, φακοί.
  • Προϊόντα μεγάλης διαρκείας: κονσέρβες, δημητριακά, ζυμαρικά.
  • φάρμακα

Επίσης, κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης 3 Μαρτίου, στις 19.00, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά απευθύνουν η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Χανίων και Εργατικά Σωματεία Ν. Χανίων.

Στην κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, και απαιτούν να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

«Η εμπλοκή της Ελλάδας για λογαριασμό της Eυρωατλαντικής δολοφονικής συμμαχίας που έχουν προάγει και αποφασίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα βάζει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.

Ψήφισμα για τον πόλεμο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου συνεδρίασε δια περιφοράς τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου, με μοναδικό προηγούμενο – μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο-, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τέτοια γεγονότα, εάν μείνουν αναπάντητα, δημιουργούν δυστυχώς νέα τάξη πραγμάτων με ολέθριες συνέπειες για την παγκόσμια κοινότητα. Καταρρίπτουν δεδομένα και αξίες για τις οποίες η ανθρωπότητα έχει χύσει αίμα.

Τώρα, είναι ακριβώς η στιγμή, που οι διεθνείς οργανισμοί [ΟΗΕ, Ε.Ε, κ.ά] οφείλουν με αποφασιστικότητα να επιτελέσουν το ανθρωποκεντρικό έργο για το οποίο θεσπίσθηκαν. Τώρα, είναι ακριβώς η στιγμή, που κανένας μας δεν πρέπει να μείνει απαθής γιατί… η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος, όπως λέει κι ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης. Οφείλουμε, με κάθε τρόπο και με όποιες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας, να σταθούμε απέναντι σε τέτοιες ενέργειες και να προασπίσουμε τα ιδανικά της Ειρήνης των Λαών, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Ως εκ τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας και εκφράζει τη αμέριστη συμπαράσταση του στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αλλά και στους Ρώσους πολίτες που αντιτίθενται στον πόλεμο».

Στην Αθήνα

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος με τη συμμετοχή Ουκρανών πολιτών που ζητούν ειρήνευση και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα τους.

Κάλεσμα για αντιπολεμική κινητοποίηση έχουν κάνει επίσης για τα Προπύλαια συλλογικότητες και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

«Εφ.Συν.» – Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση εκτός από τους Ουκρανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα συμμετέχουν μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων και Έλληνες αλληλέγγυοι.

«Εφ.Συν.» – Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Εκτός από το βασικό αίτημα για ειρήνη και αποχώρηση του ρωσικού στρατού, καλούν τη Δύση να στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο την Ουκρανία και να επιβάλει ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις στο καθεστώς Πούτιν. 

«Εφ.Συν.» – Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Ακολούθησε το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο από φοιτητικούς συλλόγους και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στα Προπύλαια.

«Εφ.Συν.» – Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί