Ακρίβεια: Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε χώρες της Ευρώπης και δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση

Παρά τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ακρίβεια στους πολίτες, η κυβέρνηση έχει ξεκόψει κάθε συζήτηση για λήψη ουσιαστικών μέτρων, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η αντίστοιχη του ΕΦΚ στα καύσιμα, σύμφωνα με τα όσα προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση αποφεύγει να προχωρήσει και σε παρεμβάσεις κατά των ολιγοπωλίων που δημιουργούνται στην αγορά, όπως η ενεργοποίηση των ελεγκτικών οργανισμών των υπουργείων (π.χ., Γενική Γραμματεία Εμπορίου) για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας και την αύξηση των ελέγχων.

Επίσης, πολλοί υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε στήριξη των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών για τον έλεγχο των ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα εμποδίσουν σημαντικά τη δράση των καρτέλ (π.χ. ασφαλιστικά μέτρα) ή η διατίμηση/πλαφόν τιμής σε ορισμένα προϊόντα ή/και μαζικές προμήθειες με πρωτοβουλία ή βοήθεια από το κράτος ώστε να μειώνεται η τιμή.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Αυγή, άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel. Από το σύνολο των 24 χωρών, οι 11 έχουν περιλάβει παρεμβάσεις σε επίπεδο μείωσης της φορολογίας, 8 έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση λιανικών τιμών, 5 σε ρύθμιση χονδρεμπορικών και 7 σε φορολογία/ρύθμιση για τα υπερκέρδη των εταιρειών. Οι επιδοτήσεις, ως η πιο προσφιλής κατηγορία παρεμβάσεων, συναντάται σε 17 χώρες της Ευρώπης.

Παραδείγματα

Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία εφαρμόζουν, πέραν των άλλων μέτρων ελάφρυνσης των καταναλωτών, και πολιτικές μείωσης φόρων και τελών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν από λίγες ημέρες στο Βέλγιο ανακοινώθηκε μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα στο 6%, από 21%, από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο. Η Κύπρος προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ από τον Νοέμβριο και για έξι μήνες στο 5%, από 19%. Η Τσεχία εξαίρεσε το ρεύμα και το αέριο από τον ΦΠΑ. Η Ιρλανδία εισήγαγε μείωση φορολογίας 30% στα έξοδα για θέρμανση και ρεύμα. Η Ολλανδία προχωρά σε μείωση του ενεργειακού φόρου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022. Η Ιταλία (Ο Ντράγκι ετοιμάζει νέο πακέτο 7,5 δισ. ευρώ) αποφάσισε μείωση ΦΠΑ χρήσης αερίου στο 5% για οικιακές και βιομηχανικές χρήσεις (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021), έναντι ΦΠΑ έως 22% που ίσχυε, μέτρο που επεκτείνει και για το 2022, ενώ ανακοίνωσε επικείμενη αύξηση των εταιρικών φόρων στις ενεργειακές εταιρείες που έχουν επωφεληθεί από την αύξηση των ενεργειακών τιμών. Η Πολωνία από τον Νοέμβριο εφαρμόζει πακέτο φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ στις αρχές του έτους ανακοίνωσε επιπλέον μηδενισμό ΦΠΑ σε αέριο, είδη διατροφής και λιπάσματα, μείωση ΦΠΑ στο 8% για πετρέλαιο-ντίζελ και στο 5% για θέρμανση για έξι μήνες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί