Ανοιχτό Δημοκρατικό Κάλεσμα

Του Δημήτρη Κλαράκη*

Δύο μίση χρόνια ΝΔ και πλέον η κοινωνία δεν αντέχει. Παντού κυριαρχεί μια γκρίζα, δυστοπική εικόνα που θυμίζει τα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Κάθετη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, ανεργία, ακρίβεια και επιπλέον ο υψηλότερος πληθωρισμός απ το 1997 και τον καιρό της δραχμής, στο 6,2%.

Οι πολίτες, άσχετα με την πολιτική τους ένταξη, είναι στα όρια της απόγνωσης. Νοικοκυριά, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες σαρώνονται απ το κύμα της ακρίβειας, της αβεβαιότητας, εν μέσω μιας πανδημίας που οδήγησε στο θάνατο 25.000 συνανθρώπους μας. Απ τους οποίους σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι 17.500 (το 70%) έχασαν τη μάχη εκτός ΜΕΘ, όταν η έκθεση Λύτρα/ Τσιόρδα έκανε σαφές και στον πλέον δύσπιστο, ότι εκτός ΜΕΘ δεν υπάρχει πιθανότητα επιβίωσης. Όμως μας είπε ο κ. Πέτσας «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια».

Και από την άλλη έχουμε μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που με ιδεολογική εμμονή αποδομεί το κοινωνικό κράτος, ξεπουλά το δημόσιο πλούτο, κάνει μπίζνες, φτωχοποιεί την κοινωνία και αδιαφορεί επιδεικτικά για την καθημερινότητα των ανθρώπων. Το βενζινάδικο, οι διάδρομοι του σούπερ μάρκετ είναι ο καθημερινός εφιάλτης όλων των μη προνομιούχων, των κανονικών ανθρώπων της εργασίας, που περιμένουμε να ζήσουμε απ τη δουλεία μας, όσο και αν παραξενεύεται ο Πρωθυπουργός που κάποιοι εξαρτώνται απ το μισθό τους.

Το περίφημο επιτελικό κράτος αποδείχθηκε φιάσκο, ένα επιτελικό μπάχαλο παλαιοκομματικής σύλληψης και λειτουργίας. Οι άριστοι τεχνοκράτες εμφανίστηκαν επικίνδυνοι και ανίκανοι να διαχειριστούν κάθε πρόβλημα και κρίση. Ακόμα και σε μια προαναγγελθείσα χιονόπτωση στην πρωτεύουσα δεν βγήκαν ούτε αλατιέρες στους δρόμους, αλλά έκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, σα σε τριτοκοσμική χώρα. Την ίδια ώρα στην Κρήτη ορεινοί δήμοι, όπως οι δήμοι Οροπεδίου, Ανωγείων με πολύ λιγότερα μέσα, απ τα πολυδιαφημισμένα τέρατα του γαλάζιου Περιφερειάρχη Αττικής, κράτησαν ανοιχτούς τους δρόμους.

Μια κυβέρνηση που για οτιδήποτε συμβαίνει πάντα ευθύνεται κάτι άλλο, η συγκυρία, οι πολίτες αλλά ποτέ οι ίδιοι. Για την ακρίβεια ευθύνεται η διεθνής συγκυρία. Οι ίδιοι όμως επέλεξαν να ξεπούλησουν τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, παραχωρώντας την πιο βαριά εγχώρια βιομηχανία, που χτίστηκε με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, και ένα ισχυρό όπλο στην φαρέτρα του κράτους για να παρεμβαίνει και να διορθώνει την αγορά ενέργειας. Την ίδια ώρα αν και 19 χώρες της ΕΕ προχωρούν σε μειώσεις του φόρου στα καύσιμα, προτροπή ακόμα και της κ. Λαγκάρντ, κωφεύουν, μιλάνε για δημοσιονομικό χώρο. Ήδη όμως το Μαξίμου ΑΕ έχει προβεί σε απευθείας αναθέσεις 5 δις ευρώ σε ημετέρους και σε αγορές πανάκριβων οπλικών συστημάτων στα 7 δις ευρώ. Μόνο για τους πολίτες δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να ανασάνουν.

Τέλος και για την πανδημία αποποιούνται κάθε ευθύνης ως προς την διαχείριση της κατάστασης καθώς είναι μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. Δεν απαντούν όμως  γιατί η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε θανάτους συγκριτικά με τις άλλες χώρες, γιατί οι σκληροί δείκτες αργούν τόσο να αποκλιμακωθούν. Γιατί απλά δεν ενίσχυσαν ποτέ το ΕΣΥ, αντίθετα διαλύουν και ιδιωτικοποιούν μεθοδικά την δημόσια υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Έταξαν γαλάζιο ουρανό και αντ αυτού έφεραν σύννεφα και γκρίζο, μια βαρυχειμωνιά στον τόπο, μια κατάσταση που δεν μας αξίζει. Η χειρότερη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά. Έχει έρθει πια η ώρα για πολιτική αλλαγή, για να δοθεί προοδευτική διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα που την οδήγησε η νεοδεξιά κυβέρνηση της ευημερίας για τους λίγους, της μιζέριας για τους πολλούς, της εξυπηρέτησης της οικονομικής ολιγαρχίας και των συμφερόντων της. Μια κυβέρνησης που αποχωρώντας έχει συνδέσει την παρουσία της με  την καταστροφή, την αποτυχία, της ανικανότητα.

Σε αυτή την πολιτική συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ οδεύει στο τρίτο συνέδριο του. Ένα συνέδριο τομή στα πολιτικά πράγματα, ορόσημο για την συγκρότηση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, που θα εκφράσει τα όνειρα, τις αγωνίες και τις ελπίδες της κοινωνίας. Με ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό, προοδευτικό. Όπου το κάθε μέλος έχει ισχυρή φωνή, επιλέγει την συλλογική του ηγεσία, όχι μόνο τον Πρόεδρο αλλά και την Κεντρική Επιτροπή, με την ψήφο του. Ένα κόμμα σύγχρονο, ψηφιακό, όπου κάθε πολίτης, μπορεί να εγγραφεί απ τον υπολογιστή του και να συμμετέχει στο διαθέσιμο χρόνο του απ τις πολλές υποχρεώσεις, άμεσα, αδιαμεσολάβητα και να συνδιαμορφώνει την πολιτική του μέσα από προτάσεις, δημοψηφίσματα, παρεμβάσεις. Ένα κόμμα ανοιχτό στο διάλογο, στην διαφορετική άποψη που στο τέλος συνθέτει και συνδιαμορφώνει την δική του συγκροτημένη πρόταση για το αύριο, σε όλους τους τομείς.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, ό,τι και αν ψήφισαν στο παρελθόν, σε ένα ανοιχτό δημοκρατικό κάλεσμα, να ενώσουμε τις φωνές μας, να συγκροτήσουμε ένα πολιτικό μέτωπο ελπίδας, ανατροπής, νίκης για να αποτινάξει ο τόπος το δεξιό ζυγό που μας στερεί το οξυγόνο, το φως, τα όνειρα. Καλούμε τους πολίτες να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να συνταχθούν στον κοινό μας αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για να συνδιαμορφώσουμε την μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα φέρει την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή. Μέσα απ τον isyriza, στα γραφεία μας τόσο της Ν.Ε (Μάχης Κρήτης αρ.3), όσο και των τοπικών μας Οργανώσεων Μελών τους περιμένουμε να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, προβληματισμούς, σκέψεις.

Ψηλά το κεφάλι. Η μέρα εκείνη δεν θ αργήσει. Λίγο ακόμα για να ανεβούμε λίγο ψηλότερα.

*Συντονιστή της ΝΕ Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί