Ουκρανία: Εγκαταστάσεις στα σύνορα της Πολωνίας φτιάχνουν οι ΗΠΑ – Προς απομάκρυνση ξένοι πολίτες

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή – Μεγαλώνει η λίστα με τις ξένες χώρες που προτρέπουν τους πολίτες να φύγουν

Υπό τον φόβο να υπάρξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη και τις επόμενες ημέρες πολλές χώρες έχουν εκδώσει οδηγία στους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα, με τη λίστα συνεχώς να μεγαλώνει.

Όπως μεταδίδει το CNNi, ήδη Αμερικανοί και Πολωνοί αξιωματούχοι αναζητούν σημεία κοντά στα σύνορα για να βοηθήσουν τους πολίτες των ΗΠΑ να φύγουν με ασφάλεια.

Μάλιστα, υπάρχει ήδη μια εγκατάσταση στην Πολωνία ενώ κατασκευάζονται και άλλες, που θα λειτουργήσουν ως προσωρινά καταφύγια τα οποία θα παρέχουν ανέσεις για διαμονή.

Μεγαλώνει η λίστα με τις ξένες χώρες που προτρέπουν τους πολίτες να φύγουν

Ο κατάλογος των χωρών που προέτρεψαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία δεν σταματά να μεγαλώνει, περιλαμβάνοντας εκτός από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, την Νορβηγία ή ακόμη την Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Ισραήλ.

Η αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε το Σάββατο την αναστολή μέχρι νεωτέρας των πτήσεων προς την Ουκρανία.

Η Μόσχα ανακάλεσε επίσης ένα μέρος του διπλωματικού της προσωπικού, δηλώνοντας ότι φοβάται «προκλήσεις» από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή «τρίτες χώρες».

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες από την πλευρά του ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία του στο Κίεβο και ότι μεταφέρει τις λειτουργίες της σε προσωρινό γραφείο στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Η Αυστραλία παράλληλα ανακοίνωσε ότι απομακρύνει τους τελευταίους διπλωμάτες της που παρέμεναν στη θέση τους στο Κίεβο, μεταφέροντας και αυτή τις δραστηριότητές της στην Λβιβ.

Και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σύσταση στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

Βρετανία: Πολύ πιθανή η επίθεση στην Ουκρανία

Παράλληλα, και ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα τους Sunday Times, ο Γουάλας δήλωσε χθες Σάββατο ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή».

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Μπορεί (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γουάλας.

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Γουάλας δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» και ότι προέτρεψε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του, ο Σοϊγκού δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ότι το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-Βρετανίας ήταν κοντά στο μηδέν και ότι ήταν αναγκαίο να σταματήσει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία υπογράμμισε επίσης ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κίεβο θα μπορούσαν να το ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς).

Επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν με προειδοποιήσει

Την ίδια ώρα, σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στο «τραπέζι» του διπλωματικού διαλόγου σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους τους, ωστόσο είναι εξίσου προετοιμασμένες και για «άλλα σενάρια» απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών το Σάββατο.

Στο τηλεφώνημα διάρκειας 62 λεπτών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και θα μείωνε τη θέση της Ρωσίας».

Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ο Μπάιντεν «ήταν ξεκάθαρος με τον πρόεδρο Πούτιν ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια».

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «αποφασιστικά και θα επιβάλουν γρήγορα σοβαρό αντίτιμο» εάν το Κρεμλίνο επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Μπάιντεν – Ζελένσκι: Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη «διπλωματία« και την «αποτροπή» έναντι της Μόσχας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη “διπλωματία” και την “αποτροπή” έναντι της Ρωσίας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία σήμερα που διήρκησε 50 λεπτά, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

“Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας”, σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκ νέου “γρήγορη και αποφασιστική” απάντηση των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί