Μ. Συντυχάκης: Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του Ξενία «Ήλιος»

“Να συντηρηθεί από το κράτος για τις ανάγκες του ΔΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Ηρακλείου”

Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του Ξενία «Ήλιος», αλλά να συντηρηθεί από το κράτος για τις ανάγκες του ΔΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Ηρακλείου, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό τουρισμού ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Στην ερώτηση αναφέρεται

    Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού Τουρισμού, μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση του κτιρίου στο Ξενοδοχείο Ξενία «Ήλιος» στη Χερσόνησο, όπου στεγάζονταν το ΔΙΕΚ, έως ότου με τον σεισμό του Σεπτέμβρη χαρακτηρίστηκε «κίτρινο», δηλαδή ακατάλληλο. Παράλληλα, με ευθύνη της κυβέρνησης που εμπαίζει εργαζόμενους και σπουδαστές, η λειτουργία του ΔΙΕΚ συνεχίζει να βρίσκεται «στον αέρα», με λύσεις «μπαλώματα» (π.χ παραχώρηση ορισμένων αιθουσών από το ΕΛΜΕΠΑ) και με την παρουσίαση της κοροϊδίας της τηλεκπαίδευσης ως «κανονικότητα» στην εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς να προχωρά η μίσθωση κατάλληλου ακινήτου για προσωρινή μεταστέγαση του ΔΙΕΚ.

Ο σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων του Ξενία «Ήλιος», αντί για κατεπείγοντα έργα επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισής του και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της σχολής, όπως είχε διαβεβαιώσει η υφυπουργός, δύο φορές (Ιούνιο και Νοέμβριο 2021), στη συζήτηση σχετικών ερωτήσεων του ΚΚΕ, είναι σε ευθεία αντίθεση με τις διεκδικήσεις και τα μορφωτικά δικαιώματα των σπουδαστών.  Τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του Ξενία «Ήλιος» (που φημολογούνταν εδώ και καιρό στην τοπική κοινωνία) επιταχύνονται από την κυβέρνηση, με βάση την προσήλωσή της στα συμφέροντα του κεφαλαίου, βρίσκοντας πρόσφορο το έδαφος που προετοίμασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την απαξίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της λειτουργίας της σχολής, κινούμενες στην τροχιά των επιζήμιων για τον λαό ιδιωτικοποιήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση ξεπουλήματος, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη της υφυπουργού τουρισμού, βρίσκεται και το κτίριο του ΔΙΕΚ Αναβύσσου. Φόβοι εκφράζονται και για τις εγκαταστάσεις που στεγάζεται το ΔΙΕΚ στην Περαία Θεσσαλονίκης και  των σχολών της Ρόδου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

  • Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του πρώην Ξενία «Ήλιος» στου «Κοκκίνη Χάνι» και καμίας άλλης εγκατάστασης αντίστοιχων ΔΙΕΚ σε όλη τη χώρα. Να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των ΔΙΕΚ και η απρόσκοπτη λειτουργία τους, με προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, εξασφάλιση  του εξοπλισμού, των αναλωσίμων, των συγγραμμάτων, του σπουδαστικού πάσο και όλων όσα είναι απαραίτητα για τη δωρεάν μόρφωση των σπουδαστών. 
  • Να ξεκινήσουν αμέσως, με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση, τα έργα επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΞΕΝΙΑ και ειδικά του κτιρίου που στεγάζεται το ΔΙΕΚ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου δημόσιου εκπαιδευτηρίου και τις ανάγκες δωρεάν διαμονής των σπουδαστών της σχολής. Παράλληλα, να δοθεί άμεση λύση, με ευθύνη του υπουργείου, για την προσωρινή  μεταστέγαση του ΔΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων σε κτίριο λειτουργικό και ασφαλές, για την κάλυψη των σπουδαστικών αναγκών για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι την αποκατάσταση του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί