Μπλόκο Τασούλα στη μεσημεριανή συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε άδεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή (30 Ιανουαρίου 2022) επικαλούμενος τη συζήτηση, στην Ολομέλεια, της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νέο αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη για αλλαγή της ώρας συνεδρίασης που έγινε αποδεκτό.

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη και με θέμα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προγραμμάτιζαν στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη χωρίς να υπολογίσουν την αντίδραση του προέδρου της Βουλής που υπήρξε αρχικά αρνητική.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητούσε την παραχώρηση αίθουσας του κοινοβουλίου (αίθουσα Γερουσίας) την Κυριακή το μεσημέρι (στις 12:00) ημέρα και ώρα που στην αίθουσα της Ολομέλειας κορυφώνεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Ο Κώστας Τασούλας εξήγησε πως είναι αδύνατο να παραχωρηθεί αίθουσα της Βουλής την ίδια στιγμή που ξεκινά «η αντίστροφη διαδικασία με την ομιλία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων» κρίνοντας πως είναι προβληματικό το αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναλογιζόμενος κανείς πως την ίδια ώρα πραγματοποιείται μια συνεδρίαση «ιδιαίτερης βαρύτητας» και σημειώνοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Έτσι, ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε το αίτημα και παρέπεμψε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που θα κληθούν να λάβουν μια τελική απόφαση για ανάλογα μελλοντικά αιτήματα.

«Θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική» χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου της Βουλής το Κίνημα Αλλαγής και κατέθεσε πρόταση για συνεδρίαση της ΚΟ το πρωί της Κυριακής στις 08.00 η οποία και έγινε δεκτή.

Τη διαμαρτυρία του για τη μη παραχώρηση αίθουσας του κοινοβουλίου εξέφρασε – στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ – ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Ανδρουλάκης (σ.σ. δεν είναι βουλευτής), επιθυμούσε με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική να παρέμβει (έστω και με αυτό τον τρόπο) στην συζήτηση για την πρόταση μομφής (και μέσω τηλεοπτικής εικόνας) κάτι που αναμένεται να επιχειρήσει και σε άλλες σημαντικές συνεδριάσεις της Βουλής.

ΚΙΝΑΛ: Αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική η απόφαση του Προέδρου της Βουλής

Για για αντιδημοκρατική στάση μέμφεται το ΚΙΝΑΛ τον Πρόεδρο της Βουλής.

Με ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον κύριο Τασούλα ότι η απόφαση να μην επιτραπεί τελικά, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να συνεδριάσει την Κυριακή στη Βουλή, χωρίς σχετική αιτιολόγηση. Ο Πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενος τη συζήτηση, στην Ολομέλεια, της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν δεν έδωσε άδεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ να συνεδριάσει στην αίθουσα Γερουσίας, την Κυριακή το μεσημέρι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρει ως εξής:

«Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, o κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας.

Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί