Νέα μονάδα εγχώριας τρομοκρατίας στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής

Το υπουργείο Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ δημιουργεί μια νέα μονάδα εγχώριας τρομοκρατίας για να βοηθήσει στην καταπολέμηση μιας απειλής που έχει ενταθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας την Τρίτη.

Ο Matthew G. Olsen, επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε τη δημιουργία της μονάδας στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ερευνών του FBI για ύποπτους εξτρεμιστές -όσων κατηγορούνται για σχεδιασμό ή διάπραξη εγκληματών στο όνομα των εγχώριων πολιτικών στόχων- είχαν υπερδιπλασιαστεί από την άνοιξη του 2020.

Ο Όλσεν είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προηγουμένως δικηγόρους με ειδίκευση σε θέματα της τρομοκρατίας που εργάζονταν τόσο σε εγχώριες όσο και σε διεθνείς υποθέσεις και ότι η νέα μονάδα θα «ενισχύσει την υπάρχουσα προσέγγισή μας».

Οι δηλώσεις αυτές του υψηλόβαθμου αξιωματούχου ήρθαν μόλις λίγες ημέρες μετά την επέτειο της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, για την οποία ορισμένοι νομοθέτες επικρίνουν το FBI ότι υποτίμησε την απειλή από εγχώριους εξτρεμιστές και μέλη ακροδεξιών ομάδων επιρρεπή στη βία.

«Αυτή η ομάδα αφοσιωμένων δικηγόρων θα επικεντρωθεί στην απειλή της εγχώριας τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της σωστής και αποτελεσματικής διαχείρισης αυτών των υποθέσεων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Όλσεν.

Ο Όλσεν είπε ότι οι αρχές συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες σε περισσότερα από 725 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 325 που αντιμετωπίζουν κακουργήματα, σε σχέση με το ρόλο τους στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Το FBI προσπαθεί να εντοπίσει και να συλλάβει περισσότερους από 200 επιπλέον υπόπτους.

Όπως σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ η Washington Post, από το 2016 έως το 2019, ο αριθμός των εγχώριων υπόπτων για τρομοκρατία που συνελήφθησαν ετησίως μειώθηκε από 229 σε 107, πριν εκτιναχθεί στους 180 το 2020. Από το 2020, ο αριθμός των ανοιχτών ερευνών αυξήθηκε ραγδαία. Ο διευθυντής του FBI, Christopher A. Wray, έχει δηλώσει ότι για να χειριστεί τον φόρτο των υποθέσεων, υπερτριπλασίασε τον αριθμό των πρακτόρων και των αναλυτών που εργάζονται σε υποθέσεις εγχώριας τρομοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί